
Kuchenne Energooszczędzanie akcji „Mój Świat jest EKO” - Kilka rad na temat oszczędzania
Przeciętna rodzina marnuje w domu mnóstwo energii. W wyniku braku odpowiedniej wiedzy na temat jej oszczędzania, zwiększa swoje rachunki o ok. 100-400 zł miesięcznie.
Czytaj dalej
Rozsądne używanie energii wpływa bowiem na mniejszą eksploatację źródeł naturalnych, pozwalając zachować je na dłużej. Takie zachowanie wpisuje się w aktualny trend EKO. Jednym z pomieszczeń, w którym często zapominamy o konieczności zmiany swoich nawyków jest kuchnia, gdzie do gotowania wykorzystuje się przede wszystkim dwa źródła energii: gaz oraz prąd. Każde z nich wymaga innego stylu gotowania, inne są również sposoby na optymalne wykorzystanie energii, którą wytwarzają. Rozsądne jej zużycie wbrew pozorom nie wymaga od nas dużego wysiłku. Większość z nas może bezproblemowo to zrobić, nie rezygnując jednocześnie z komfortu. Wystarczy m.in., że będziesz pamiętać o wyciąganiu z kontaktu wtyczki czajnika elektrycznego, częściej przykręcisz kurek i przyzwyczaisz się do stosowania pokrywek.
W nowoczesnej energooszczędnej kuchni powinny znaleźć się garnki ze stali szlachetnej z wielowarstwowym dnem, które utrzyma ciepło po wyłączeniu kuchenki, z miedzi, aluminium bądź ze stali emaliowanej. Warto również zadbać, by garnki stawiane na palniku miały odpowiednio dopasowaną do niego średnicę. Dzięki temu możemy zaoszczędzić nawet do 20% wyprodukowanej energii. Warto sprawić sobie również naczynie do gotowania na parze i odświeżyć naszą mikrofalówkę. W przeciwieństwie do piekarnika, nie wymaga ona wcześniejszego rozgrzania, które następnie przenoszone jest na potrawy. W kuchence ciepło powstaje bowiem w samych artykułach, a czas podgrzania potrawy ogranicza się do kilku minut. Przykładowo, zamiast pół godzinnego smażenia kotletów w głębokim tłuszczu na płycie, wystarczy lekko przyrumienić i dogotować w mikrofalówce, co zajmie ok. 5-6 minut. Tak jest szybciej, zdrowiej i oczywiście EKO.
Poniżej kilka rad na temat sposobów oszczędzania w naszej kuchni.
Kuchenka gazowa
• Czarny osad, który zbiera się na zewnętrznej powierzchni dna naczyń (zwłaszcza patelni), zwiększa zużycie energii. Dlatego trzeba je dokładnie myć.
• Średnica płomienia powinna być taka sama lub trochę mniejsza niż średnica garnka. Ogień „wychodzący” spod garnka (czyli palnik zbyt silnie odkręcony) to strata energii.
• Zmniejszaj płomień po zagotowania potrawy.
• Korzystaj z pokrywek! Gotując pod przykryciem, oszczędzasz aż 20-30% energii.
• Bardzo dużo energii marnuje się podczas gotowania wody w czajniku. Staraj się wlewać jej tyle, ile rzeczywiście potrzebujesz i, aby nie zapomnieć o wyłączeniu palnika, stosuj gwizdki lub timery.
• Do pieczenia na bardzo dużych patelniach używaj palników typu trzy korony, o najwyższej mocy. Szybciej przyrządzisz danie, a przy tym będzie ono lepiej wypieczone.
• Po latach użytkowania na palnikach mogą osadzać się zabrudzenia, które utrudniają spalanie gazu i zwiększają jego zużycie. Płomień powinien być równomierny, koloru niebieskiego.
• Do wielogodzinnego gotowania potraw, np. bigosu, stosuj szybkowar.
Płyty ceramiczne
• Używaj naczyń o takiej samej średnicy dna jak pola grzejne albo niewiele większe (nigdymniejsze, bo tak tracisz energię).
• Wybieraj naczynia z płaskim dnem, przylegającym do płyty.
• Wykorzystuj ciepło resztkowe. Jeśli gotujesz zupę, sos, makaron, warzywa, ryż czy dusisz mięso, staraj się wyłączać pole grzejne 1-5 minuty wcześniej. Nie uchylaj przy tym pokrywek! W ten sposób do maksimum wykorzystasz ciepło rozgrzanego do czerwoności palnika. Potrawy dogotują się „gratis” – w skali roku to duże oszczędności.
• Dużym ułatwieniem są wskaźniki ciepła resztkowego, które mają wybrane modele płyt ceramicznych. Ułatwiają np. podtrzymanie temperatury obiadu dla spóźnialskich, ale też zapobiegają poparzeniom.
• Używaj timera! Skutecznie dyscyplinuje, by niepotrzebnie nie przedłużać czasu gotowania.
• Do potraw wymagających wielogodzinnego gotowania, np. bigosu czy domowego rosołu, używaj szybkowaru. Kilkakrotnie skrócisz czas ich przygotowania i... rachunki za energię elektryczną.
• Dobrym pomysłem jest również korzystanie z garnków do gotowania na parze na kilku poziomach. W ten sposób na jednym palniku ugotujesz cały obiad.
• Funkcje sprzyjające oszczędzaniu energii to: pamięć (odtwarza proces gotowania ulubionych potraw), sensory gotowania i smażenia (pilnują, by „nie przegrzewać” dań), przyśpieszanie gotowania (skraca czas gotowania do 20%).
Indukcja
• Przełączaj moc grzania na co najmniej jeden poziom niżej zaraz po zagotowaniu potrawy.
• Staraj się jak najczęściej używać funkcji booster (przyśpieszania gotowania). Skraca czas przyrządzania dań i jeszcze bardziej obniża rachunki za prąd.
• Jeżeli dopiero planujesz kupno płyty indukcyjnej, zwróć uwagę na modele z sensorami smażenia i gotowania. Dbają, aby temperatura wewnątrz garnka/patelni była zawsze taka sama. Nie ma więc ryzyka „przegrzania”, a co za tym idzie wyższego zużycia prądu czy przypalenia potrawy.
• Energooszczędnym (i praktycznym) rozwiązaniem jest także funkcja łączenia dwóch pól w jedno, tak by móc gotować w dużej brytfannie czy w 3-4 małych naczyniach jednocześnie (takie płyty automatycznie rozpoznają wymiary, pozycje i kształty naczyń).
Źródło: achapr / budnet.pl
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Gdzie zamówić wysokokaloryczny węgiel? Liczba postów: 78 Grupa: Porady i op... Z tego co pamiętam firma www.haldex.com.pl zajmuje się sprzedażą miału energetycznego oraz granulatu mułowego. Posiadają dobrej jakości produkty i przystępne ce...
- spawanie Liczba postów: 232 Grupa: Porady i op... Ja ze swojej strony polecam zapoznać się ciekawymi artykułami z tej strony https://www.metalopedia.pl/artykul/stalo we-prety-okragle-wlasciwosci-i-zastosowa nie-...
- jaki klucz do montażu rusztowań ramowych? Liczba postów: 9 Grupa: Porady i op... Ja korzystałem niedawno z usług firmy www.hytorc.com.pl. Zamówiłem stamtąd zakrętarki elektryczne i urządzenia dynamometryczno-hydrauliczne. Wszystkie produkty....
- Szukam dobrego architekta wnętrz Liczba postów: 2 Grupa: Nowości ara... Początkowo myślałem, że uda się jakoś samodzielnie wykończyć mieszkanie, ale jak zacząłem kombinować to nie wiedziałem jak to wszystko złożyć w jedną całość i o...
- catering Liczba postów: 11 Grupa: Porady i op... catering