Lapacho czerwone

Lapacho czerwone

To święte drzewo Inków ma wielką moc uzdrowicielską, do wyrobu leków używa się przede wszystkim wewnętrznej warstwy kory, ale również kwiatów, trocin i soku. Czytaj dalej

 

Ma działanie antywirusowe, antybakterialne, antymikrobowe, antygrzybicze i przeciwpasożytnicze. Lekki napar poprawia odporność organizmu nawet o 48%, stymuluje produkcję czerwonych i białych krwinek, normalizuje skład krwi, dzięki zwielokrotnieniu ilości czerwonych krwinek poprawia dopływ tlenu do komórek ciała, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, hamuje rozwój komórek raka. Poprawia tworzenie krwi, ogranicza powstawanie różnych chorób krwi, w tym raka krwi. Obniża wchłanianie glukozy, używana jest do obniżenia ryzyka powstania cukrzycy. Poprawia metabolizm, funkcje szpiku kostnego, śledziony i trzustki. Oczyszcza organizm z różnego rodzaju pleśni, w tym candidy, łagodzi zapalenia i harmonizuje układ hormonalny.

 

Czytaj również: Carpobrotus Edulis

 

 

Lapacho ogranicza pojawianie się łuszczycy, egzemów, liszajów, migren, bólu stawów, zapalenia stawów, choroby Parkinsona, sklerozy, upławów oraz grzybicy skóry, ust i pochwy. Uspokaja psychikę, poprawia odporność centralnego układu nerwowego. Wyciągi i preparaty są całkowicie nietoksyczne, nie mają żadnych przeciwwskazań, można je podawać z każdym innym lekiem, zarówno dorosłym jak i dzieciom. Znawcy przedmiotu twierdzą, że lek ten atakuje samą przyczynę choroby i przede wszystkim wzmaga odporność organizmu i zmuszając go niejako do walki z chorobą, wpływa pozytywnie na zdrowie. Tabebuia jest jednym z światowych drzew kwitnących najbardziej spektakularne. Kwitnie od wiosny, tworząc geste skupiska różowych, trąbkowych kwiatów z żółtą gardzielą. Liście rozwijają się później, w zimie roślina traci liście. Nasiona płaskie, łatwo kiełkują.

 

Czytaj również: Czerwona Latarnia

 

 

Uprawa i pielęgnacja:

Roślina do uprawy tarasowo domowej, wymaga miejsca słonecznego, podlewanie latem umiarkowane, zimą bardzo słabe. Mozna formować, świetnie nadaje sią na bonsai. Dawkowanie i przygotowanie: 2-3 łyżeczki kory lapacho zmieszać z 3/4 litra wody, gotować 3 minuty, następnie przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17 wieczorem. Herbatkę można lekko posłodzić miodem. Uwaga: Po 3 tygodniach używania następuje tygodniowa przerwa.

 

Czytaj również: Dereń Kousa

 

Źródło: Cleome / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Ostatnio na forum

Kalkulator zebranej deszczówki

Społeczność budnet.pl ma już 16169 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 255

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >