Przepis na pyszny wielkanocny mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

Przepis na pyszny wielkanocny mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

Świąteczny mazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Prawidłowe przygotowanie ciasta to połowa kulinarnego sukcesu, ponieważ na cały efekt składa się jeszcze fantazyjne udekorowanie wypieku. Idealnie sprawdzą się tu dorodne, kalifornijskie śliwki suszone z linii KRESTO SELECT. Takie danie to przyjemność nie tylko dla podniebienia, ale i oczu. Czytaj dalej

 

 

Składniki

Ciasto

  • 1 op. migdałów w płatkach KRESTO
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka L + 1 żółtko
  • 360 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 duża pomarańcza
  • 2–3 krople olejku pomarańczowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Przepis na pyszny wielkanocny mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

 

Dodatki

  • 1 op. śliwek suszonych kalifornijskich KRESTO SELECT
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (łącznie 200 g)
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1 puszka masy karmelowej

 

Przepis na pyszny wielkanocny mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie

 

Czytaj również: Wiosenne porządki zgodne z zasadą zero waste

 

Wykonanie

  1. Masło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka przełóż do misy miksera i ubijaj do uzyskania jasnego kremu (około 10 minut). Dodaj białka, zmiksuj.
  2. Mąkę przesiej, dodaj proszek, sól i całość dodaj do ubitego kremu. Wymieszaj całość na małych obrotach.
  3. Dużą pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach i wraz z olejkiem dodaj do misy miksera.
  4. Dodaj migdały i całość wymieszaj łyżką.
  5. Nagrzej w międzyczasie piekarnik do 165°C, z funkcją góra-dół.
  6. Formę (25x30 cm) wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i piecz do ładnego zezłocenia (ok. 25 minut).
  7. Ciasto wyciągnij z piekarnika i po około 30 minutach wyłóż na nie masę karmelową.
  8. Śliwki poprzecinaj na połówki.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
  10. Średnią pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do czekolady, całość wymieszaj.
  11. Jeżeli czekolada jest za gęsta, możesz dodać odpowiadającą ci ilość dodatkowej śmietanki.
  12. Połówki śliwek otaczaj w czekoladzie i przy pomocy dwóch widelców lub pincety układaj na cieście.
  13. Ciasto możesz na koniec ozdobić kawałkami pomarańczy, listkami (gałązkami bukszpanu).

 

Czytaj również: Jakie produkty możemy bezpieczne zamrażać i rozmrażać?

 

 

Źródło: FlyPR / budnet.pl

Zobacz galerie zdjęć

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Meble drewniane - konkurs Liczba postów: 5 Grupa: Najnowsze t... Dla miłośników drewnianych wyrobów, sucha tarcica bukowa z https://mgj.pl/sucha_tarcica_bukowa/ to doskonały wybór. Idealna do mebli i innych detali w domu czy...
  • Garderoba – spełnij swoje kobiece marzenie. Liczba postów: 17 Grupa: Wnętrza Rozważasz zmianę frontów w swoich meblach? Sprawdź ofertę lakierowanych frontów meblowych na https://akcesoriazagrosze.pl/content/9-f ronty-meblowe-lakierowane.....
  • Jak urządzić mieszkanie, aby było funkcjonalne i a... Liczba postów: 125 Grupa: Wnętrza Szanowny Panie, do malowania tynku gipsowego rekomenduję farbę Śnieżka Eko Plus, którą można nanosić wałkiem na podłoża gipsowe, cementowo-wapienne, drewnopodob...
  • Jak urządzić mieszkanie od podstaw? Liczba postów: 197 Grupa: Porady i op... Jak urządzenie mieszkania od podstaw to tylko https://mgarchitekci.pl pomogą Ci w tym fascynującym i kreatywnym procesie. Oto kilka kroków, które mogą Ci pomóc:...
  • Nowoczesna kuchnia. Liczba postów: 479 Grupa: Najnowsze t... W kuchni mam Blum, w łazience Rejs. Jedno i drugie działa, aczkolwiek inaczej. Te drugie trochę ciężej chodzą i wydają taki (sprężynujący?) dźwięk. Jak ktoś wyż...

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19165 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 215

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >