Smak lata w kuchni

Smak lata w kuchni

Lato kojarzy się ze słońcem, beztroską, długimi, ciepłymi dniami, ale też lekką kuchnią, w której dominują smaki soczystych owoców, warzyw, pachnących przypraw i świeżych ziół. Czytaj dalej

                                  

Lato pełne smaku, dzięki systemom kuchennym Franke


Przestronne kuchnie otwarte na salon sprzyjają spotkaniom w gronie przyjaciół podczas letnich wieczorów. Przygotowując wakacyjny poczęstunek - sałatki z sezonowych owoców, szaszłyki czy grillowane warzywa, warto mieć niezawodnych pomocników kuchennych, takich jak praktyczny zlewozmywak Hydros wykonany wytrzymałej, higienicznej stali szlachetnej wraz z przydatnymi akcesoriami oraz poręczną baterią Lounge, w której zastosowano nowoczesną dwustopniową dźwignię, co pozwala zaoszczędzić nawet do 50% wody.

 

 

Czytaj również: Okapy sufitowe

 

Z pomocą takiego zestawu szybko i łatwo rozprawimy się z brudnymi naczyniami, a także dokładnie opłuczemy warzywa i owoce. Wygodna deska do krojenia, którą możemy umieścić bezpośrednio na zlewozmywaku dam nam dodatkowe miejsce robocze. Rollmata natomiast może pełnić funkcję suszarki do naczyń i produktów spożywczych czy podstawki ochronnej do gorących garnków. 

 

 

Czytaj również: Działanie, niezawodność, styl i funkcje

Nieocenionym wsparciem przy przygotowaniu dań na ciepło będzie prawdziwy profesjonalista, czyli piekarnik Franke Crystal Steel myMenu z 12 przydatnymi funkcjami, w tym z opcją grilla oraz wyposażony w programy automatyczne Wellness, Kompletne Menu, Pizza Plus, Menu Wegetariańskie.

Lato to świetny czas na wyczarowanie pysznych, zdrowych i lekkich przysmaków z bezpłatnej aplikacji Franke, która umożliwia także zdalne sterowanie piekarnikiem Franke myMenu za pomocą smartfona lub tableta.

 

 

Przepis z aplikacji Franke myMenu na szaszłyki z miecznika z koperkiem:


Składniki dla 4 osób:

  • Pasta anchois – do smaku
  • Masło – 40 g
  • Marchew – 80 g
  • Koperek – do smaku
  • Oliwa z oliwek – do smaku
  • Rukola – do smaku
  • Filety z soli – 120 g
  • Miecznik – 610 g
  • Sól i pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Pokrój miecznika w trzycentymetrowe kostki.
  2. 2 łyżeczki pasty anchois rozsmaruj na filetach z soli i zawiń je w rolady. Dodaj posiekaną rukolę, nieco oliwy z oliwek i pieprzu.
  3. Zblanszuj marchewki we wrzącej, osolonej wodzie, po czym przekrój je na połówki.
  4. Wymieszaj posiekany koperek z masłem. Z powstałej masy uformuj cienki wałeczek i zawiń go w folię aluminiową. Trzymaj w lodówce do czasu, aż stwardnieje.
  5. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kostki miecznika, roladki z soli i marchewki, aż do wykorzystania wszystkich składników.
  6. Posmaruj szaszłyki oliwą z oliwek, dopraw solą i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C
  7. Podawaj z plastrami masła koperkowego.
Źródło: franke / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19158 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 220

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >