Świąteczna aranżacja stołu

Świąteczna aranżacja stołu

Przede wszystkim pamiętajmy o naszym komforcie. Dlatego ustawiając stół do wigilijnej kolacji, miejmy na uwadze, by znalazł się w odpowiedniej odległości od ścian (minimalna wynosi 75 cm). Dzięki temu unikniemy przeciskania się pod ścianą czy stałego przesuwania g ości . Krzesła ustawmy równolegle do stołu tak, by nikomu nie przeszkadzały jego nogi. Zapewnijmy gościom wystarczającą ilość miejsca. Ustawiając zastawę zachowajmy wymaganą odległość pomiędzy nakryciami. Czytaj dalej

 

Lada dzień święta. Zanim zasiądziemy przy wigilijnym stole, warto przypomniećsobie podstawowe zasady "stołowego" savoir-vivre. - przekonuje Agnieszka Rybka z Dekoria.pl. Dzięki temu z przyjemnością udekorujemy stół, unikniemy niepożądanych błędów, a uroczysta kolacja przebiegnie w miłej atmosferze.

 

 

Obrus jest podstawą naszej świątecznej aranżacji. Tradycyjnie możemy wybrać biały, który zawsze wygląda elegancko. Oczywiście nie jest to przymusem. Możemy zdecydować sięna obrus w innym kolorze lub w jednym z wielu z dedykowanych świątecznych deseni. W ofercie Dekoria.pl posiadamy ponad 500 tkanin, dzięki czemu każdy odnajdzie wzór i kolor, który sprosta jego oczekiwaniom. Pamiętajmy o tym, że obrus powinien byćdobrany do zastawy stołowej. Jest to szczególnie ważne w przypadku, kiedy zdecydujemy się na intensywny odcień obrusu. - komentuje Agnieszka Rybka.A propos ceramiki. Najpierw kładziemy duże płaskie talerze do dania głównego. Na nich ustawiamy głębokie, w których podamy zupę. Jeżeli przewidzieliśmy w menu przystawkę, na dużym talerzu podstawmy mały, który później zamienimy na głęboki. W tym roku nasząofertę wzbogaciła ceramika belgijskiej marki Salt & Pepper, którą szczególnie polecamy do wigilijnej kolacji. Znana niemal na całym świecie, została zainspirowana skandynawskim, prostym i praktycznym wzornictwem. - dodaje Agnieszka Rybka.

 

 

Czytaj również: Świąteczne dekoracje z drewna

 

Sztućce: z prawej strony nakrycia umieśćmy nóż ułożony ostrzem do talerza. Za nim kładziemy łyżkę. Z lewej strony widelec, a łyżeczkę nad talerzem. Pamiętajmy, by czubek łyżeczki zwrócić w lewą stronę. Na koniec dodajmy mały widelczyk do deserów. Połóżmy go nad łyżeczką, zwrócony w przeciwną stronę (w prawo).Kieliszki postawmy po prawej stronie nakrycia. Te, do których będziemy nalewać trunek, postawmy najbliżej prawej ręki. Pozostałe, np. do wody czy soków, postawmy w jego pobliżu.

 

 

Czytaj również: Rozświetl zimowe wieczory

 

Serwetki, szczególnie do tak uroczystej kolacji, powinny być bawełniane. Dobrze, by ich odcień współgrał z kolorem obrusu. Możemy je złożyć w prostokąt lub trójkąt, przewiązaćwstążeczką czy też skorzystać z gotowych rozwiązań. W ofercie Dekoria.pl znajdziemy bogato zdobione pierścienie na serwetki, które stanowią dekorację samą w sobie. - dodaje Agnieszka Rybka. Tak przygotowaną serwetkę ułóżmy bezpośrednio na talerzu lub po prawej stronie nakrycia, tuż za sztućcami. Gotowe!

 

Źródło: publicon / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19156 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 220

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >