Fale dunaju - czyli dla każdego coś słodkiego :D

« Powrót do grupy: Przepisy kulinarne

16 marca 2012, 15:12

Zgadzam sie: good 0 bad

Ciasto:
25 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jajek (dużych)
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao do ciasta
Dodatkowo:
ok. 40 dag wiśni (z nalewki, z kompotu)
Lekki krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy z cukrem
2 łyżki mąki krupczatki
4-5 łyżek cukru
2 pełne łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
400 ml śmietany 30%
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
5-6 łyżek śmietany 30%

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać mleko, wymieszać i podzielić ciasto na dwie części.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. ¾ piany z białek dodać do jednej części ciasta i razem wymieszać. Prostokątną formą o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć jasne ciasto. Pozostałą pianę z białek (¼) i kakao do ciast dodać do drugiej części ciasta, razem wymieszać i rozłożyć na jasnym cieście.

Wiśnie (wydrylowane) dobrze osączyć, ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając w ciasto. Całość włożyć do nagranego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 160-180 °C.

W jednej szklance mleka wymieszać budyń waniliowy, mąkę krupczatkę i cukier. Drugą szklankę mleka zagotować, a następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Całość gotować chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. 3 łyżki mleka podgrzać i rozmieszać w nim dokładnie żelatynę. Następnie wlać do gorącego budyniu, razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać do niej ostudzony budyń i dalej miksować, aby masa się połączyła. Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć lekki krem, wyrównać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie dodać śmietanę i razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową polewę rozłożyć na kremie i delikatnie rozsmarować. Ciasto włożyć do lodówki.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

5 marca 2013, 15:23

Zgadzam sie: good 0 bad

Zrobiłem Fale Dunaju według tego przepisu :) dzięki wyszło super ze słodkości najbardziej uwielbiam serniki i jabłeczniki.Mam już wypróbowany przepis na Jabłecznik z bitą śmietaną

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 marca 2013, 09:51

Zgadzam sie: good 0 bad

ja może te fale dunaju spróbuję zrobić na święta, bo trochę z tym bedzie roboty i dopiero czas znajdę w sobotę

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

 Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy


Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19233 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 226

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >