| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Kazik Gość
|
Wysłany: Thu Feb 01, 2007 2:52 pm Temat postu: Jakie łączenie instalacji w puszkach ? |
|
|
|
| Mam rozprowadzoną instalację elektryczną w domu, ale jest nie połączona jeszcze.Chciałbym zasięgnąć opinii jak łączyć kable w puszkach? |
|
| Powrót do góry |
|
Google reklama
|
Wysłany: Temat postu: REKLAMA |
|
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Bartek Poznan Gość
|
Wysłany: Thu Feb 01, 2007 3:05 pm Temat postu: |
|
|
|
| Moim zdaniem najlepsze są złączki WAGO. Daja one przejrzystość w puszce i estetyke. |
|
| Powrót do góry |
|
Google reklama
|
|
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Gość
|
Wysłany: Mon Feb 19, 2007 9:39 pm Temat postu: |
|
|
|
| zadne kostki na skretke bez niczego i dobra izolacja |
|
| Powrót do góry |
|
MagdaR Gość
|
Wysłany: Tue Feb 20, 2007 12:26 pm Temat postu: |
|
|
|
Gościu- to, co piszesz to prowizorka a i niebezpieczne Tak instalację można zrobić wrogowi Ja równiez proponuje złaczki Wago. Bo tylko elekrtyka...
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
Jerzy69 Pomocnik majstra
|
Wysłany: Wed Feb 21, 2007 4:44 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam
Łączenie przewodów (nie kabli, bo to jest co innego)w puszkach musi odbywać się tylko przy pomocy do tego przystosowanych urządzeń np. odgałęźniki, złączki wago itp. Skręcanie przewodów jest niedopuszczalne (technicznie niepoprawne), i może w przyszłości być kłopotliwe przy jakiejkolwiek awarii w nistalacji elektrycznej.
Pozdrawiam
Jerzy |
|
| Powrót do góry |
|
Google reklama
|
|
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
elektryk Pomocnik majstra
|
Wysłany: Thu Mar 29, 2007 6:12 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam
Ja stosuję Vago do mało obciażonych obwodów np. obwody oswietlenia gdzie są przewody 1,5mm2.
W obwodach gniazd, czyli przewaznie 2,5mm2 jeśli już trzeba coś połączyć to stosuję kostki. _________________ Serwis Internetowy dla Elektryków => www.elektroinstalacje.info |
|
| Powrót do góry |
|
Kura30 Pomocnik majstra
|
Wysłany: Fri Dec 21, 2007 12:12 am Temat postu: |
|
|
|
| złączki wago są najlepsze gdyż mają prosty sposób łączenia bez uzycia żadnego śrubokręta, po prsotu wkładasz kabelek w dziurkę i już się zatrzaskuje że nie wyjdzie z tamtąd |
|
| Powrót do góry |
|
Radex Inżynier Rezydent
|
Wysłany: Fri Dec 21, 2007 6:25 am Temat postu: |
|
|
|
no wlasnie ... ztrzasnie sie i nie wyjdzie ... a czasami trzeba cos rozlaczyc i ....dlatego ja stosuje wylacznie kostki  |
|
| Powrót do góry |
|
Gość
|
Wysłany: Wed Jan 09, 2008 11:29 pm Temat postu: Wago |
|
|
|
Wago.... Vago!!!!! tylko i wyłącznie nie rozumie czemu tego nie wiecie.. powaga wago i skończyć prosze ten temat... WAGO VAGo  |
|
| Powrót do góry |
|
Gość
|
Wysłany: Wed Jan 09, 2008 11:30 pm Temat postu: Wago |
|
|
|
wago też da sie rozłączyć kręcą w odpowiednią strone... jest nawet opis na opakowaniu WAGO.... czysto schublnie ładnie i profesjonalnie  |
|
| Powrót do góry |
|
robik Gość
|
Wysłany: Tue Jan 22, 2008 9:26 pm Temat postu: |
|
|
|
| tylko skrętki - u mnie wytrzymały ponad 70 lat w warunkach dużego obciążenia (terma, maszynka elektryczna) i dużej wilgotności. wszelkie złączki bardzo szybko ulegały korozji i paliły się. |
|
| Powrót do góry |
|
53jaro Gość
|
Wysłany: Wed Feb 13, 2008 6:06 pm Temat postu: łaczenie przewodów |
|
|
|
| Ja stosuję łaczenie przez skęcanie i koszulki termiczne.,kilkanaście lat w wykonastwie .Odbiory instalacji przebiegały bez kłopotu.Po prostu przy skręceniu przewodów jest większa powierzchnia styku przewodów wykluczająca iskrzenie przy większych obciążeniach.Miłego dnia. |
|
| Powrót do góry |
|
buuuuu! Pomocnik majstra
|
Wysłany: Sun Mar 16, 2008 7:56 pm Temat postu: |
|
|
|
MASZ PROBLEMY...  |
|
| Powrót do góry |
|
Mario Gość
|
Wysłany: Tue Jun 23, 2009 11:07 am Temat postu: |
|
|
|
Wago to stosują tylko instalatorzy którzy chcą szybko zrobić połaćzenia, nie przejmując się tym co się będzie działo z instalacją po kilkunastu latach użytkowania.
Skrętka jest najpewniejszym,najlepszym oraz sprawdzonym sposobem połączenia, choć bardziej czasoschłonnym niż skrętka.
Jak by mi jakiś instalator powiedział że stosuje tylko wago to by odrazu wyleciałz budowy.
Przeciwnicy skętki niech zauważą, że skrętka jest sosowana od bardzo dawna, a wago od kiedy???? |
|
| Powrót do góry |
|
kris2030 Gość
|
Wysłany: Fri Aug 07, 2009 8:25 am Temat postu: |
|
|
|
| skrętkę stosowano wcześniej z tego powodu że nie było innej alternatywy. Przy skrętce już nie rozłączysz połączenia no i problem z izolacją skrętki bo taśma po jakimś czasie się zacznie odłazić a koszulka termokurczliwa to trochę problematyczna. |
|
| Powrót do góry |
|
|
|
|
|