Fast food bez apetytu? Branża liczy na gorące lato i chłodne kalkulacje

Fast food bez apetytu? Branża liczy na gorące lato i chłodne kalkulacje

W maju rdr. spadł ruch w placówkach sieci fast food – w pizzeriach o 0,1%, a w lokalach oferujących kanapki i dania z kurczaka – o 2,9%. Liczba klientów zmniejszyła się rdr. o 4,3% i 4,9%. W kwietniu ww. wskaźniki też były rdr. na minusie, co rodzi pytania o sytuację w sezonie letnim, zwłaszcza że w ub.r. przeważały w nim spadki rdr. Według autorów raportu, wiele zależy od pogody. Prognozowane fale upałów mogą wspomóc tego typu biznes, zachęcając Polaków do stołowania się poza domem, zwłaszcza w przydrożnych restauracjach. Jest to tym bardziej prawdopodobne, że ostatnio w obu ww. rodzajach lokali wzrosła rdr. częstotliwość wizyt. Natomiast zmniejszył się rdr. średni czas trwania odwiedzin, który wyniósł poniżej 22 minut. Eksperci przewidują, że rosnący trend zakupów na dowóz może zaostrzyć rywalizację o klienta. Rozpoczynający się sezon wakacyjny wymusi na całym sektorze sprawniejsze zarządzanie ceną. Czytaj dalej

 

Według cyklicznie realizowanego badania firmy technologicznej Proxi.cloud oraz platformy UCE RESEARCH, w maju br. ruch spadł rdr. w sieciach fast food – w pizzeriach o 0,1%, a w lokalach oferujących kanapki i dania z kurczaka – o 2,9%. Z kolei w kwietniu spadki rdr. wyniosły odpowiednio 4,2% i 2,8%.

 

– Chłodniejszy niż rok wcześniej kwiecień oraz delikatnie zimniejszy maj mogły zniechęcać klientów do odwiedzin sieci fast food. Pogoda, jako jeden z decydujących czynników sezonowych, mogła więc ograniczyć ruch w restauracjach, zwłaszcza w lokalach nastawionych na konsumpcję na miejscu. W wakacje sytuację całego sektora mogą poprawić zapowiadane fale upałów, które prawdopodobnie zachęcą konsumentów do stołowania się poza domem. Zyskać mogą szczególnie przydrożne restauracje szybkiej obsługi, nastwione na ruch turystyczny – komentuje Weronika Piekarska, współautorka raportu z Proxi.cloud.

 

Autorzy raportu zastrzegają jednak, że biznes nie może polegać na samej pogodzie, choć w tym przypadku działalności to bardzo ważny element. – Od dłuższego czasu widać malejącą, a często praktycznie nieistniejącą, przewagę cenową restauracji szybkiej obsługi nad pozostałą częścią rynku gastronomicznego. Nadchodzący sezon na pewno wymusi na sieciach fast food jeszcze sprawniejsze zarządzanie ceną – podkreśla Mateusz Chołuj, drugi ze współautorów raportu z Proxi.cloud.

 

Fast food bez apetytu? Branża liczy na gorące lato i chłodne kalkulacje

 

Czytaj również: Bez tłumów, za to z jacuzzi: jak wypoczywamy w 2025 roku

 

W opinii ekspertów, dane przedstawiające footfall w ostatnich miesiącach nie są alarmujące przed sezonem wakacyjnym. W ubiegłym roku w okresie od czerwca do sierpnia przeważały spadki rdr. w tym zakresie. W pizzeriach stwierdzono je w każdym z analizowanych miesięcy, w czerwcu – o 4,2%, w lipcu – o 10,9%, a w sierpniu – o 15,6%. Z kolei w lokalach oferujących kanapki i dania z kurczaka sytuacja wyglądała inaczej. W czerwcu nastąpił wzrost rdr. o 2,1%. W następnych miesiącach odnotowano spadki rdr. – odpowiednio o 1,3% i 10%.

 

– Gdyby powtórzył się ubiegłoroczny scenariusz spadków, szczególnie dotkliwy dla pizzerii, sieci mogłyby stanąć przed wyzwaniem utrzymania ruchu. W takiej sytuacji kluczowe mogłoby być aktywne przyciąganie klientów, np. poprzez promocje i oferty sezonowe. Wakacje to czas wzmożonej rywalizacji o konsumenta, dlatego odpowiednio dopasowane działania marketingowe pomogą złagodzić ewentualne spadki. W sezonie letnim, w czasach wszechobecnej drożyzny, kluczowe będzie pokazanie klientowi, że odwiedzanie danej restauracji jest bardziej opłacalne niż konkurencyjnego lokalu – stwierdza Weronika Piekarska.

 

Z raportu wiemy też o zmianach rdr. liczby osób odwiedzających badane lokale. W maju br. ubyło rdr. unikalnych klientów w obu rodzajach restauracji – w pizzeriach o 4,3%, a w lokalach oferujących kanapki i dania z kurczaka – o 4,9%. To mniejsze spadki rdr. niż w kwietniu, wówczas wyniosły one odpowiednio 7,7% i 8,5%.

 

– Wyższy spadek liczby unikalnych klientów niż ruchu świadczy o rezygnacji części konsumentów z korzystania z tego typu placówek. Spowodowane to może być zmianą przyzwyczajeń kulinarnych, wzrostem cen czy inną strukturą promocyjną oferowaną przez poszczególne sieci. Znaczenie może mieć również wzrost popularności zamawiania jedzenia na dowóz. Widoczne jest też zróżnicowanie spadków tzw. unique users w kwietniu, kiedy były one wyższe niż w maju – dodaje Mateusz Nowak, współautor raportu z Proxi.cloud.

 

Raport zawiera też dane z tego zakresu obejmujące okres od czerwca do sierpnia 2024 roku. Wówczas przeważały spadki rdr. W pizzeriach odnotowano je w każdym z analizowanych miesięcy, w czerwcu – o 7,5%, w lipcu – o 12,1%, a w sierpniu – o 14,3%. Natomiast w lokalach oferujących kanapki i dania z kurczaka sytuacja wyglądała inaczej. W pierwszym z ww. miesięcy nastąpił wzrost rdr. o 0,04%. W kolejnych stwierdzono spadki – odpowiednio o 1,4% i 3,7% rdr.

 

– Dane z ubiegłego roku pokazują wyraźny spadek liczby klientów w wakacje, szczególnie w pizzeriach. To może być sygnałem ostrożności także w tym sezonie. Jeśli taki scenariusz się powtórzy, sieci powinny przygotować się na niższy ruch rdr. Może być to widoczne zwłaszcza w lipcu i sierpniu. Mimo wszystko, mniejsze spadki w maju br. mogą sugerować, że sytuacja zaczyna się stabilizować, co daje nadzieję na lepszy wynik w nadchodzące wakacje niż rok wcześniej – analizuje Weronika Piekarska.

 

Czytaj również: Nieruchomości premium – co wyróżnia luksusowe inwestycje na polskim rynku?

 

Z raportu wiemy też o średnim czasie trwania wizyty w placówkach typu fast food. W maju br. nastąpiły spadki w relacji rocznej – w pizzeriach o 2,3%, a w lokalach oferujących kanapki i dania z kurczaka – o 4%. Z kolei w kwietniu br. były to spadki rdr. odpowiednio o 2,6% i 2,5%. Ponadto autorzy publikacji wskazują, że w maju 2025 roku średni czas przebywania w pizzeriach wyniósł 21:48 (rok wcześniej – 22:18), a w lokalach z kanapkami i daniami z kurczaka – 21:30 (rok wcześniej 22:24). Inaczej wyglądają dane za kwiecień br. Pierwszy rodzaj wymienionych placówek fast food odnotował 22:00 (rok wcześniej – 22:36), a drugi – 21:56 (rok wcześniej – 22:30).

 

– Niewielkie zmiany w średnim czasie trwania wizyty sugerują, że klienci wypracowali stały model zachowania w lokalach fast food. Spędzają tam zazwyczaj od 21 do 23 minut. Taka stabilność może być korzystna dla sieci, ponieważ ułatwia planowanie rotacji stolików, pracy zespołu i obsługi. W wakacje klienci mogą nieco przedłużać wizyty, szczególnie w lokalach z klimatyzacją i miejscem do odpoczynku. Jednak ogólny model konsumpcji raczej nie ulegnie dużym zmianom – podsumowuje Weronika Piekarska.

2025-06-30
Źródło: UCE RESEARCH / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Sklep plastyczny Liczba postów: 1 Grupa: Trudne tema... Chciałabym zainwestować w dobrej jakości sztalugę studyjną, farby akwarelowe oraz pędzle. Jaki sklep plastyczny Warszawa polecacie?
  • producent opakowań Liczba postów: 22 Grupa: Trudne tema... Jeśli szukacie firmy zajmującej się produkcją wykrojników introligatorskich, to polecam firmę Big Plus https://bigplus.pl Są to specjaliści w produkcji wykrojni...
  • Chemia gospodarcza Liczba postów: 41 Grupa: Trudne tema... Dużo rzeczy w dobrej cenie znajdziecie na https://iqterm.pl/ Sama bardzo często zamawiam u nich potrzebne rzeczy do domu
  • Jak reklamować się w sieci? Liczba postów: 25 Grupa: Trudne tema... W dzisiejszych czasach reklama internetowa to nie tylko opcja, ale konieczność dla każdej firmy. Warto skorzystać z profesjonalnych metod, takich jak marketing....
  • Prezent dla kobiety? Trudna sprawa Liczba postów: 185 Grupa: Trudne tema... Ja swojej kupiłem na urodziny duże podświetlane lustro w pofalowanym kształcie i bardzo się ucieszyła. Chciałem, aby było praktycznie i solidnie, więc znalazłem...

Ostatnio na forum

  • Podłogi Liczba postów: 241 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...
  • Rozbiórki Liczba postów: 110 Grupa: Stawiamy śc... A propos takich czynności jak skup złomu to warto pamiętać, że dobrze jest zezłomować starą niepotrzebną pralkę czy z gospodarstwa rolnego pług itd.
  • Płoty ogrodowe Liczba postów: 1054 Grupa: Ogrodzenia... Jeśli szukasz wysokiej jakości drewnianych listew do swojego projektu, warto zajrzeć na https://listwywplot.pl/kategorie/drewnia ne-listwy/. Oferują bogaty wybór...
  • Przeprowadzka jeszcze w tym roku Liczba postów: 6 Grupa: Aktualności Przeprowadzka z firmą to zero stresu. Znalezienie dobrej firmy przeprowadzkowej to podstawa przed zmianą miejsca zamieszkania. Słyszałam dobre opinie o firmie z...
  • Samemu czy z firmą Liczba postów: 8 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
  • Odgrzybianie murów i konstrukcji drewnianych budyn... Liczba postów: 39 Grupa: Stawiamy śc... A co jest w stanie wykryć takie badanie termowizyjne - https://termocent.com/ ? Czy ustalą, jeśli działo się tam coś takiego w przyszłości? Zależy mi na ustalen...

Kalkulator izolacji ścian

Społeczność budnet.pl ma już 19897 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 207

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >