Pyszna tarta

« Powrót do grupy: Przepisy kulinarne

17 listopada 2021, 07:22

Zgadzam sie: good 0 bad

Składniki na kruchy spód:
1 duże żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Można dodać miodu https://www.ugotowanepozamiatane.pl/miod-spad ziowy/

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190oC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 - 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Składniki na krem z kwaśnej śmietany:
2 duże jajka
225 g kwaśnej śmietany 18%
55 g creme fraiche (zastąpiłam kwaśną śmietaną 18%)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli

Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości.
Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych owoców (u mnie wiśnie) lub poczekać z owocami do ozdobienia po upieczeniu.
Piec w temperaturze 190oC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Podawać z delikatnymi owocami na wierzchu i oprószoną cukrem pudrem.

Pycha. Przepis znalazłam na jakimś kulinarnym blogu, ale za chiny nie pamiętam na którym.

Ten post był edytowany przez fajo dnia: 23 listopada 2021, 09:25
Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 listopada 2021, 10:42

Zgadzam sie: good 0 bad

Ja bym jeszcze jakieś owoce dodała :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 grudnia 2021, 10:37

Zgadzam sie: good 0 bad

Tarty to moja słabość - uwielbiam na słodko i wytrawne.

------------
Polecam poczytać
https://www.ponadto.com.pl/bariera-mikrofalow a-na-lotnisko/

Ten post był edytowany przez Kazikdobry dnia: 13 grudnia 2021, 10:40
Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

 Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy


Ostatnio na forum

  • Filtry do wody? Liczba postów: 20 Grupa: Przepisy ku... Ja mam Britę i jest ok
  • Jakie słodycze najbardziej lubicie Liczba postów: 72 Grupa: Przepisy ku... Ja bardzo lubię czekolady i wszystkie wyroby z czekoladą :) Zresztą u mnie wszyscy domownicy przepadają za słodkościami. Zawsze staram się kupować dobre produkt...
  • Szybki przepis na kurczaka Liczba postów: 57 Grupa: Przepisy ku... A sezam dajecie? Posypujecie nim potrawę? Ja to uwielbiam, kupuję w wielkich workach na https://sklepagnex.pl/pl/p/Sezam-1-kg/10 32 i w sumie dodaję do większoś...
  • orzechy! Liczba postów: 52 Grupa: Przepisy ku... Użytkownik AnaKacz4 napisał: To zależy, ile ich jemy. :) Jeśli nie jemy zbyt wiele to na pewno nas nie utuczą :) Orzechy są bardzo tłuste , jemy po kila sztuk....
  • Herbata Liczba postów: 58 Grupa: Przepisy ku... Ja lubię ziołowe herbaty i owocowe byleby nie było w składzie czarnej i zielonej. -------------- Polecam poczytać artykuł https://www.schronisko.edu.pl/b ariera...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 17299 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 261

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >