DZIAŁKA ROLNA – STATUS - PODATKI

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

10 lipca 2019, 22:28

Zgadzam sie: good 0 bad

Założenia:

1. Kupuję stare siedlisko na działce rolnej 4000m2 (0.4 ha)
(bydynek gospodarczy + budynek mieszk do generalnego remontu)
2. Nie jestem rolnikiem – nowa ustawa (VI 2019) pozwala nie-rolnikom na zakup do 1ha gruntów rolnych.
3. Nie od-rolniam działki (nie spełnia warunków odrolnienia)
4. Nie uzyskuje statusu rolnika (ja nie spełniam warunków)

Pytania:

1. Czy nieruchomość NIE ma statusu gospodarstwa rolnego ponieważ
"Za gospodarstwo rolne uważa się obszar gruntów o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha lub 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej" ?
2. Jeśli nie to jaki ma status?
3. Jaki płace podatek gruntowy? Taki jak od gruntów rolnych?
"dla gruntów gospodarstw rolnych - 135,9 zł od 1 ha przeliczeniowego,
dla pozostałych gruntów - 271,8 zł od 1 ha fizycznego "
4. Czy mogę odremontować budynek mieszkalny (aby w nim mieszkać jako nie-rolnik) na normalnych zasadach jak na działce budowlanej?
5. Jakich problemów sie spodziewać i czy to jest realny/legalny pomysł?

Chciałbym zatrzymać status działki rolnej ponieważ podatek od gruntów rolnych jest dużo niższy niż podatek od działki budowlanej.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

6 marca 2025, 11:13

Produkty Wydawnictwa Wiedza i Praktyka to świetne wsparcie dla księgowych. Ich poradniki i portale pomagają szybko rozwiązywać problemy i uniknąć błędów w rozliczeniach.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

7 kwietnia 2025, 11:29

Wydawnictwo Wiedza i Praktyka świetnie odpowiada na potrzeby osób pracujących w rachunkowości, ich publikacje są dokładnie tym, czego szukam.

Zgłoś | Cytuj | Link

5 maja 2025, 16:04

Wydawnictwo Wiedza i Praktyka to niezastąpione wsparcie w pracy każdego specjalisty – czy to z działu kadr, księgowości, czy administracji.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Zmiana w prawie budowlanym o pozwoleniu na budowę Liczba postów: 5 Grupa: Ekspert pra... Jeżeli szukacie sprawdzonego sklepu internetowego z akcesoriami i kompleksowym wyposażeniem rolniczym, to polecam Wam sprawdzić stronę https://agrosam.eu/ , gdz...
  • zgłoszenie zakończenia budowy Liczba postów: 3 Grupa: Ekspert pra... zapomniałem podać jak by ktos chciał poczytać nowelizację: Dz.U. 2020 poz. 471
  • Działka rolna a budowa Liczba postów: 21 Grupa: Ekspert pra... Jeżeli szukacie sprawdzonego producenta wysokiej klasy opryskiwaczy rolniczych, to polecam Wam sprawdzić stronę https://stanimpex.pl/ , gdzie znajdziecie oferte...
  • Samowola budowlana – firma z polecenia Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Cześć wszystkim! Znalazłem ciekawą ofertę na stronie Kamar Kola, https://kamar-kola.pl/rolki-poliuretanow e-do-okleiniarki/ dotyczącą rolek poliuretanowych do...
  • parking Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Firmy, które potrzebują punktu kontroli na terenie przemysłowym czy inwestycyjnym, coraz częściej wybierają takie rozwiązanie, jak kontener stróżówka. To gotowe...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19759 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 185

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >