Izolacja akustyczna Sciany

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

10 lipca 2018, 12:25

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam serdecznie,

kupiliśmy dom w zabudowie:

Dom jednorodzinny dwu-lokalowy w zabudowie bliźniaczej( potoznie czworak).
Niestety słyszymy zwykłe rozmowy, nie wspominając imprez u sąsiadów czy puszczania muzyki. Deweloper twierdzi że mógł tam postawić ściankę z płyty GK gdyż jest to dom jednorodzinny dwukolalowy i nie ma żadnej normy dla ściany oddzielającej mnie od sąsiadki...
Czy tak jest rzeczywiście? Szukałem wszędzie w internecie i znalazłem tylko normy dla bliźniaków, szeregowców oraz lokali wielorodzinnych. A jak się sprawy mają z budynkiem jednorodzinnym dwu-lokalowym?

Ściana jest zrobiona z jednej warstwy gazobetonu 24cm typ 500
i na to tynk mechaniczny - bardzo miękki.

Dodatkowo na wspólnej ścianie ja oraz sąsiadka mamy schody - nie muszę chyba pisać że hałas jest taki jakby to ktoś u mnie chodził po schodach gdy sąsiadka idzie na piętro.
I może tu jest ratunek że jest ta klatka schodowa? Znalazłem na jednej ze stron że dla klatek schodowych norma to 50db. Również na tej ścianie jest poprowadzona rura z gazem - piec znajduje się na piętrze. Oraz rury od kanalizy - wszystko w zabudowie GK. Na nieszczęście ściana ta jest również pocieniowana z powodu skrzynek od ogrzewania podłogowego czyli w tych miejscach dzieli mnie z sąsiadką jedynie ok 12cm gazobetonu...

Czy mam podstawę prawną aby walczyć z tym defektem? Boję się że przez te wszystkie mostki akustyczne ściana nie ma nawet izolacyjności na poziomie 40db - skoro słyszę rozmowy, czy wyciąganie naczyń ze zmywarki...

Dom oddany w maju 2016r.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• zgłoszenie zakończenia budowy Liczba postów: 3 Grupa: Ekspert pra... zapomniałem podać jak by ktos chciał poczytać nowelizację: Dz.U. 2020 poz. 471
  • Działka rolna a budowa Liczba postów: 21 Grupa: Ekspert pra... Jeżeli szukacie sprawdzonego producenta wysokiej klasy opryskiwaczy rolniczych, to polecam Wam sprawdzić stronę https://stanimpex.pl/ , gdzie znajdziecie oferte...
  • Samowola budowlana – firma z polecenia Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Cześć wszystkim! Znalazłem ciekawą ofertę na stronie Kamar Kola, https://kamar-kola.pl/rolki-poliuretanow e-do-okleiniarki/ dotyczącą rolek poliuretanowych do...
  • DZIAŁKA ROLNA – STATUS - PODATKI Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Założenia: 1. Kupuję stare siedlisko na działce rolnej 4000m2 (0.4 ha) (bydynek gospodarczy + budynek mieszk do generalnego remontu) 2. Nie jestem rolnikiem –...
  • parking Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Firmy, które potrzebują punktu kontroli na terenie przemysłowym czy inwestycyjnym, coraz częściej wybierają takie rozwiązanie, jak kontener stróżówka. To gotowe...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19737 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 211

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >