Zarządca - wspólnota mieszkaniowa

« Powrót do grupy: Wspólnoty mieszkaniowe

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

9 stycznia 2007, 14:47

Zgadzam sie: good 0 bad

Niedługo wprowadzam się do nowego mieszkania. Powołane będą "władze". Nie wiem co powinnam wiedzieć na ten temat. Pozdrawiam,

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 stycznia 2007, 14:54

Współpraca powinna być uregulowana - np. poprzez umowę cywilnoprawną o zarządzanie (najlepiej w formie aktu notarialnego - wówczas forma aktu wymagana jest co do sposobu zarządu między współwłaścicielami). Aby taka umowa została zawarta, wspólnota mieszkaniowa musi wybrac swojego przyszlago zarządcę/ administratora.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 stycznia 2007, 15:00

W pierwszym akcie notarialnym dotyczącym sprzedaży mieszkania pojawia się zapis, że dany deweloper bedzie zarządzał nieruchomością, a na pierwszym zebraniu ogół właścicieli - czyli rownież Pani - decyduje czy chce zmiany firmy zarządzającej czy pozostanie przy zapisie z aktu notarialnego. Jeśli zdaniem ogółu właścicieli nie ma potrzeby zmiany firmyzarządzającej, pozostaje podpisanie umowy i dalsza współpraca. Tak było u mnie, przynajmniej. :lol:

Zgłoś | Cytuj | Link

9 stycznia 2007, 15:03

Kłopot jeśli wspólnota chce zmienić zarządcę - wtedy bywa różnie :twisted: Wybór nowej firmy zarządzającej odbywa się podobnie jak przy wyborze każdej innej firmy.najczęściej na zebraniu padaja propozyjcje różnych firm. J :wink: ak wybierze wspólnota tak sie wyśpi...

Zgłoś | Cytuj | Link

9 stycznia 2007, 15:38

Wspólnota mieszkaniowa - sposób zarządzania nieruchomością składającą się z kilku lokali mieszkalnych, należących do różnych właścicieli notarialnych.
Wspólnota mieszkaniowa jest jednostką organizacyjną bez osobowości prawnej (ułomna osoba prawna). Tworzy ja ogół właścicieli, których lokale wchodzą w skład określonej nieruchomości.
Wspólnota mieszkaniowa może nabywać prawa i zaciągać zobowiązania, pozywać i być pozywana. Z tego też względu wspólnota ma również swoją podmiotowość na gruncie przepisów prawa podatkowego.
Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego udziałowi w tej nieruchomości.
Organami wspólnoty mieszkaniowej są:
-zebranie właścicieli lokali - zwoływane obowiązkowo raz w roku, w terminie do 30 marca;
-zarząd wspólnoty- kieruje sprawami wspólnoty mieszkaniowej i reprezentuje ją na zewnątrz oraz w stosunkach między wspólnotą, a poszczególnymi właścicielami lokali. Zarząd wspólnoty nad nieruchomościa wspólną, któremu powierzono zarząd w sposób określony w art. 18 ust. 1 ustawy o własności lokali, obowiązany jest: 1. dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy, 2. składać właścicielom roczne sprawozdanie ze swojej działalności, 3. zwoływać zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku nie później niż w pierwszym kwartale każdego roku (do 30 marca), 4. prowadzić dla każdej nieruchomości wspólnej, określoną przez wspólnotę mieszkaniową ewidencję pozaksięgową kosztów zarządu nieruchomością wspólną oraz zaliczek uiszczanych na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości wspólnej, 5. sporządzić protokół przejęcia nieruchomości i jej dokumentacji technicznej w imieniu wspólnoty, przechowywać dokumentację techniczną budynku oraz prowadzić i aktualizować spis właścicieli lokali i przypadających im udziałów w nieruchomości wspólnej, 6. podjąć czynności zmierzające do opracowania lub aktualizacji dokumentacji technicznej budynku i dokonać rozliczenia kosztów z tym związanych.
Szczegółowe rozważania dotyczące zarządu wspólnoty znajdziesz na:
Niezależne Forum Wspólnot Mieszkaniowych: http://www.wspolnota.net.pl

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 maja 2007, 03:56

we wszystkich artykulach mowi sie o zarzadcach z licencja nie mowi sie natomiast jaka role spelnia administrator.wedlug mnie zarzadca bieze pelna odpowiedzialnosc za powierzona nieruchomosc administrator wykonuje polecenia zarzadu , ma ograniczona wladze i nie musi posiadac licencji.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 maja 2007, 04:05

W przepisach unii , do ktorej nalezymy nie ma takiego pojecia jak licencja dla zarzadcow.Wkrotce ma byc to zniesione i bedzie wolny rynek.Jest zapewne duzo osob , ktore z takich czy innych wzgledow nie posiadaja licencji zarzadcow a wykonywalyby taka prace bardziej rzetelnie.Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

22 lipca 2009, 15:26

Forum Wspólnot Mieszkaniowych działa obecnie pod adresem http://wspolnoty.net.pl

Zapraszamy!

Zgłoś | Cytuj | Link

13 sierpnia 2009, 21:55

Użytkownik gosc napisał: we wszystkich artykulach mowi sie o zarzadcach z licencja nie mowi sie natomiast jaka role spelnia administrator.wedlug mnie zarzadca bieze pelna odpowiedzialnosc za powierzona nieruchomosc administrator wykonuje polecenia zarzadu , ma ograniczona wladze i nie musi posiadac licencji.

Szanowny Panie, Zarządca Nieruchomości jest wybierany przez zebranie właścicileli gdy nie ma Zarządu Wspólnoty lub przez Sąd tzw. Zarządca Komisaryczny. Zakres jego obowiązków jest w zasadzie nieograniczony, ale zgodnie z Ustawą o własności lokali Dz.U.nr 80 z dnia 26 wrzesnia 2000 poz.903
Administratora wybiera Zarząd Wspólnoty wg własnego kryterium i wtedy wykonuje on wszystkie polecenia Zarządu w ramach obowiązujących przepisów prawa i posiadanej wiedzy. Jeśli jest Pan właścicielem lokalu w swojej wspólnocie może Pan nie posiadać żadnej wiedzy w temacie i nie musi mieć licencji.
Odpowiedzialność za gospodarke finansami, rozliczanie mediów itp. spada na Pana i tych co Pana wybrali. Posiadanie licencji i prowadzenie
choć kilku wspólnot daje sznase uzyskania zaufania przez obcych i nieznanych Panu ludzi. Mam obawy, iż żadna obca Panu wspólnota nie zaryzykuje podpisania z Panem umowy bez posiadanych kwalifikacji.
Samochód można prowadzić bez prawa jazdy, ale czy np. MPT lub MPA Pana zatrudni?
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

19 sierpnia 2009, 20:11

witam, jestem we Wspólnocie Mieszkaniowej byłych domów zakładowych i mam pytanie - czy ktoś z Państwa zadających pytania czytał Ustawę o własności lokali ? u nas Zarząd zarządza a administrator mający licencję od wielu lat, jest realizatorem

pozdrawiam :D

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Firma sprzątająca Liczba postów: 132 Grupa: Wspólnoty m... Zobacz ofertę https://sklep.barwa.com.pl/221-szare-myd la-w-kostce bo szare mydła to naprawdę praktyczna rzecz. Można je wykorzystać do wielu rzeczy, do codzienn...
  • Pozaksięgowa Ewidencja Wspólnot Mieszkaniowych e-w... Liczba postów: 60 Grupa: Wspólnoty m... Ja polecam CredoTax - http://credotax.pl, przemiłe księgowe, prowadzą mi firmę odkąd ją mam, pomogły mi też w założeniu i doborze odpowiedniej formy prowadzonej...
  • wspolpraca z zarzadcami nieruchomosci Liczba postów: 43 Grupa: Wspólnoty m... Myślę, że współpraca z zarządcami nieruchomości nie jest zła. Mogą wyręczyć nas z tej niezbyt przyjemnej dla mnie funkcji, a pieniążki i tak zarabiam. Szukam wł...
  • Dom pod Warszawą Liczba postów: 2 Grupa: Wspólnoty m... Potrzebuje informacji na temat nowoczesnych inwestycji pod Warszawą, bo w większości to jakieś powtarzalne domki . Nie chcemy willi z basenem, ale coś nowoczesn...
  • Zarządzanie i Administracja Nieruchomościami Liczba postów: 70 Grupa: Wspólnoty m... Jeśli interesuje cię firma która potrafi wykonać przegląd kotłowni, instalacji elektrycznych lub wykonać remonty bieżące oraz zapewnić pogotowie techniczne to p...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20793 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 363

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >