Koncepcja projektowa berlińskiego baru CODA

Koncepcja projektowa berlińskiego baru CODA

Deser z korzenia pietruszki, bakłażana czy czosnku – w barze CODA, gdzie rządzi foodpairing, można zasmakować zaskakujących połączeń smakowych! Miejsce to powstało kilka miesięcy temu w Berlinie, w dzielnicy Neukölln – jednym z najbardziej eksperymentalnych rejonów miasta. I już może pochwalić się tytułem gastronomicznego konceptu 2016 roku w konkursie magazynu „Rolling Pin”! Czytaj dalej

 

Znawcy foodpairingu już wiedzą, że kawa z czosnkiem czy truskawki z musztardą, to – choć zaskakujące – wyjątkowo trafione połączenia smakowe. Takie też proponuje bar CODA, który powstał kilka miesięcy temu w Berlinie, w dzielnicy Neukölln i już zdobył tytuł gastronomicznego konceptu 2016 roku w konkursie magazynu „Rolling Pin”.

 

 berliński bar CODA

 

Z inspiracji ideą foodpairingu Oliver Bischoff oraz René Frank stworzyli miejsce, gdzie pozornie niepasujące do siebie produkty zamieniają się w deserowe dzieła sztuki. René Frank, odpowiedzialny za kulinarną stronę baru, pracował w międzynarodowych restauracjach, od San Sebastian do Tokio i uzyskał tytuł cukiernika roku w przewodniku Gault Millau. Ostatnie sześć lat spędził w niemieckim Osnabrück w restauracji La Vie, którą wyróżniono trzema gwiazdkami Michelin.

 

 Bar Coda w Berlinie, w dzielnicy Neukölln

 

Czytaj również: Budynek Nestlé House nagrodzony w dziedzinie zielonego i zrównoważonego budownictwa

 

Właściciele baru CODA we współpracy ze studiem designu ett la benn i marką Villeroy & Boch swój koncept kulinarny postanowili również odzwierciedlić w wystroju wnętrz. Stworzyli klimatyczną manufakturę, gdzie kontrasty łączą się ze sobą w wyszukany sposób. Tak powstało miejsce wypełnione wyjątkowo dobrym smakiem! Wnętrza baru miały stać się inspiracją dla kreatywnych pomysłów kucharzy, a dla gości być dopełnieniem doznań kulinarnych.

 

wnętrze baru Coda /łazienka

 

Czytaj również: Interaktywne muzeum Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu po renowacji.

 

Wystrój CODA utrzymany jest w ciepłych odcieniach ziemi. Rzemieślnicze podejście do pracy przekłada się także na zastosowane materiały: beton, mosiądz, stal, dąb, kamień, marmur, granit i skóra. W sali restauracyjnej jest 25 miejsc, kolejne 12 znajduje się przy barze, znad którego roztacza się widok na otwartą kuchnię. Łazienkowe produkty Villeroy & Boch wpisują się w koncepcję wykorzystywania tylko naturalnych elementów.

 

łazienka w barze Coda

Prostokątna umywalka Artis wykonana jest z innowacyjnego materiału TitanCeram, który powstał z myślą o projektach premium, by umożliwić tworzenie niezwykle wytrzymałej i jednocześnie delikatnej ceramiki o cienkich, wyrazistych krawędziach. Kolor umywalki został dobrany tak, aby idealnie komponować się z pozostałymi materiałami i resztą wnętrza. Toalety zaprojektowano z myślą o ekologii – miski z kolekcji Subway 2.0 wyposażone w technologię DirectFlush zużywają tylko 3-4,5 litra wody podczas jednego spłukania, a dodatkowo są wyjątkowo higieniczne. Kamień, ceramika, szkło – w łazienkach również natura odgrywa pierwszoplanową rolę. Wszystkie pomieszczenia tworzą harmonijną całość, w której w centrum uwagi pozostają kulinarne kreacje cukierników. 


Wystrój CODA utrzymany jest w ciepłych odcieniach ziem

 

Bar CODA to już kolejny projekt, który powstał w wyniku współpracy studia projektowego ett la benn z marką Villeroy & Boch. Efektem wcześniejszej kooperacji jest indyjska restauracja eatDOORI we Frankfurcie nad Menem, gdzie dzięki kuchni i wnętrzom można odbyć podróż do serca Indii podczas jednego posiłku.

 

Wystrój CODA utrzymany jest w ciepłych odcieniach ziem

Źródło: Konkret PR / budnet.pl
Chcesz coś przesłać? Jedziesz w trasę?

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator zużycia materiałów do budowy sufitów podwieszanych

Społeczność budnet.pl ma już 22926 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 370

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >