![]() Gość: Agula praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
![]() Gość: Gacek45 praktykant |
W kontekście art. 660 kodeksu cywilnego - umowa najmu nie musi byc zawarta. Gagatek może podnisić argumenty o jej domniemanym istnieniu (powołując się na fakt zajmowania lokalu, płacenia czynszu?!). Dodatkowo Gagatek może twierdzić że wiąże go umowa użyczenia - co znajduje podstawę w art. 341 KC. Skuteczne przeprowadzenie takiego dowodu spowoduje, że Gagatek zostanie objęty przepisami ustawą o ochronie praw lokatorów. O zgrozo - mogą być trudności z pozbyciem się go. Powodzenia. |
| |
Reklamy Google | |
offline ![]() redakcja moderator
![]() |
Zgodnie z dodanym do KC - na mocy atr. 26 pkt.1 OchrLokU -
atr. 343 do ochrony władania lokalem stosuje się
odpowiednio przepisy o ochronie posiadania (min. 342-345
KC). W myśl art. 342 KC nie wolno naruszać samowolnie
posiadania, chociażby posiadacz był w złej wierze.
Posiadaczem jest także lokator. |
| |
![]() Gość praktykant |
Ważne rzeczy zasygnalizował Administrator strony! |
| |
![]() Gość: Sceptyk praktykant |
Eksmisja jest mało efektywna - trzeba mieć wyrok (a to
trwa) potem znaleść inny lokal (najlepiej *****) |
| |
Reklamy Google | |
![]() Gość: Paweł K praktykant |
|
| |
![]() Gość praktykant |
Polecam także taką ewentualność - posiłkując się art. 628 KC mówiącego o wadach najętego lokalu, które zagrażają zdrowiu najemcy lub jego domowników. Najemca wówczas może wypowiedzieć najem bez zachowania terminów wypowiedzenia, nawet jeśli w chwili zawarcia umowy wiedzial o wadach. Idąc dalej tym tokiem rozumowania - można wypowiedzieć umowę najmu zatem w trybie art. 10/4 OchrLokU stwierdziwszy wady lokalu zagrażające zdrowiu lokatora. |
| |
![]() Gość: Sceptyk praktykant |
Wymaggania odnośnie lokalu zamiennego są wyższe niz ma to
miejsce w przypadku lokalu tymczasowego. Należy dokladnie
przekalkulować koszty. |
| |
![]() Gość: tommi praktykant |
|
| |
offline ![]() karmi34 praktykant
![]() |
|
|
Metody skutecznej eksmisji lokatora
«
Powrót do grupy: Rynek wtórny - kupno-sprzedaż, najem
Ostatnio na forum
- Sprzedaż mieszkania w Warszawie Liczba postów: 12 Grupa: Rynek wtórn... Głupoty gadasz... Ceny nieruchomości w Wawie (jak i innych miastach) stale rosną, mimo pandemii.
- nieruchomości? Liczba postów: 18 Grupa: Rynek wtórn... Moim zdaniem najlepiej przejrzeć sobie najróżniejsze oferty, aby mieć pewność że wybrane przez nas dom, to faktycznie ten... Ja tak zrobiłam i wpadł mi w oko d...
- Mieszkanie w Szczecinie Liczba postów: 47 Grupa: Rynek wtórn... Aktualnie program Mieszkanie dla Młodych umożliwia zakup mieszkania na tym osiedlu w Szczecinie: http://targimieszkaniowe.net /szczecin-i-okolice/rynek-pierwotny...
- Szukam mieszkanie do wynajęcia.. Liczba postów: 12 Grupa: Rynek wtórn... Teraz jest bardzo dużo wolnych mieszkań na wynajem w okazjonalnych cenach.
- Gdzie tanie nieruchomości? Liczba postów: 108 Grupa: Rynek wtórn... Myślę, że lepiej szukać mieszkania bez biura. Wyjdzie taniej.