Przepis na przepyszne Jagodzianki

« Powrót do grupy: Przepisy kulinarne

31 sierpnia 2011, 13:29

Zgadzam sie: good 0 bad

Składniki:

Ciasto

500g mąki pszennej typ 450-500
15g świeżych drożdży
200ml ciepłego mleka
80g cukru
70g miękkiego masła
szczypta soli
1 jajko i 1 żółtko (roztrzepane, odłożyć 3 łyżki)


Jagodowe nadzienie


300g jagód
5-6 łyżek cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:


- Drożdże rozczynić w mleku z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut.
- Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać zaczyn i jajka. Wyrobić miękkie, gładkie ciasto pod koniec wyrabiania dodając masło.
- Ciasto przykryć i odstawić na 40-50 minut do podwojenia objętości.
- Składniki nadzienia wymieszać (lepiej żeby jagody były odrobinę zbyt słodkie, ponieważ podczas pieczenia puszczą sok i będą kwaśniejsze).
- Podzielić na 12 części (po ok. 75g). Każdą część rozwałkować lub rozpłaszczyć ręką na placuszek, nakładać po 2 łyżki jagodowego farszu. Szczelnie zlepiać brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Przykryć natłuszczoną folią na ok. 30-40 minut.
- Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
- Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

 Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy


Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19166 użytkowników

Użytkownicy online (4)

gości: 237

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >