Altanka

« Powrót do grupy: Zanim wybudujesz dom

9 stycznia 2007, 15:58

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam.

mam pewien problem. postawilem altanke na stropie piwnicy o drewnianym szkielecie i pokrylem ja blacha tak by moc usiasc w czasie deszczu na swiezym powietrzu. obok niej jest grill murowany. nie jest ona w jakikolwiek sposob polaczona z budynkiem mieszkalnym i ma wymiary 3x3.5 i teraz mam problem bo dowalil sie do mnie nadzor budowlany z podania zyczliwego sasiada ze mam ja rozebrac i moge wtedy wystapic o pozwolenie na budowe tejze altanki przedstawic projekt i bede obywatel w porzadku.ja nie wiem czy jest takie prawo i prosze o informacje bo moj mozg jakos slabo nadaza za taka logika jaka przedstawia pan inspektor!!!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 stycznia 2007, 17:02

Jesli altanka jest postawiona na fundamencie, mimo iz nie styka sie ze sciana- to juz konieczne jest zezwolenie. gdyby nie byla na stale zwiazana z gruntem, nie mieli by sie do czego "doczepic". Pogratulowac sasiadów, echhh... :shock:

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 stycznia 2007, 18:21

dziekuje za odpowiedz:) a sasiadow mam fajnych zal ze nie wszystkich...

Zgłoś | Cytuj | Link

10 stycznia 2007, 20:06

Witam. mam jeszcze jedno pytanie poniewaz moze niescisle pytalem wczesniej. altanka nie jest polozona na fundamencie tylko jest przykrecona srubami do stropu piwnicy i czy to jakas roznica?? w razie czego ja odkrece i przestawie jak trzeba popajacowac ale ciagle szukam szansy by nie musiec tego robic. jest 29 art. prawa budowlanego ktory mowi o takich budowach jak altanki ale chcialem sie dowiedziec czy przykrecenie altany srubami na stropie to jest powod do rozbiorki czy tez nie.pozdrawiam wszystkich forumowiczow

Zgłoś | Cytuj | Link

12 stycznia 2007, 11:12

Z tego co Pan przedstawiał wynika że:
Od jesieni 2005 roku budowa wiat i altan o powierzchni do 25 m2 nie wymaga pozwolenia na budowę. Wystarczy tylko zgłoszenie tego zamiaru w starostwie. Trzeba jednak pamiętać, że na posesji mogą znaleźć się tylko dwa obiekty małej architektury (w tym właśnie altana) – po jednym na każde 500 m2 powierzchni działki. Może się więc okazać, że wybudujemy ogród i altanę, ale na wiatę dla samochodu przepisy nie pozwolą. (Dziennik Ustaw z 2005 r., nr 163, poz. 1364, art. 29/1/pkt.2i3– Prawo Budowlane). Powodzenia!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 marca 2007, 22:37

Użytkownik Ksawery napisał: Z tego co Pan przedstawiał wynika że:
Od jesieni 2005 roku budowa wiat i altan o powierzchni do 25 m2 nie wymaga pozwolenia na budowę. Wystarczy tylko zgłoszenie tego zamiaru w starostwie. Trzeba jednak pamiętać, że na posesji mogą znaleźć się tylko dwa obiekty małej architektury (w tym właśnie altana) – po jednym na każde 500 m2 powierzchni działki. Może się więc okazać, że wybudujemy ogród i altanę, ale na wiatę dla samochodu przepisy nie pozwolą. (Dziennik Ustaw z 2005 r., nr 163, poz. 1364, art. 29/1/pkt.2i3– Prawo Budowlane). Powodzenia!

Prosty i sprawdzony sposób ja miałem ten sam problem i też przez sasiada, ja swoją altanke postawiłem na małych kółkach (ok 8cm) i powiedziałem na kontroli że to jest przewożna stajnia dla mojego konia i natym sprawa się zakończyła , a drugi jaki problem miałem z sasiadem to garaż (dł 6,00 szer 3,00 wys 4,00)po pierwszej kontroli dostałem nakaz rozbiórki , ja napisałem do SKO że garaż nie stoi na tej działce co w protokole tylko na innej (ja oczywiście garaż przesunołem na inną działke )i znowu kontrol na owej działce i znowu nakaz rozbiórki)ja znowu odwołanie do SKO że garaż stoi na innej działce (na tej co był poprzedno i tak w koło Wojtek.Po 5 latach z kończyłem z żartami(z PIB) garaż na koła .Rezultat Garaż jak stał tak stoi tylko że na małych kółeczkach a drugi plus to że niemusze płacić podatku od nieruchomości.

Zgłoś | Cytuj | Link

2 stycznia 2019, 07:59

Altanka fajna sprawa, można ją wybudować samodzielnie lub zlecić gotową robotę firmie.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Kosztorys Liczba postów: 16 Grupa: Zanim wybud... Z pomocą jakiego programu wykonujecie takie kosztorysy? Nie ma znaczenia czy prowadzicie firmę jednoosobową budowlaną, jesteście architektami, czy pracujecie w....
  • Praca dla Kosztorysanta Liczba postów: 8 Grupa: Zanim wybud... W takim razie jeżeli przyszedł moment na zmianę pracy, jednak chcielibyście do tego podejść w odpowiedni sposób sprawdzając sobie różne możliwości zawodowe i te...
  • Pytanie o program do kosztorysowania Liczba postów: 73 Grupa: Zanim wybud... Jeśli szukacie naprawdę dobrego programu do kosztorysowania to ja radzę zwrócić uwagę na https://snapcalc.eu/. Jest to profesjonalna aplikacja stworzona przez k...
  • Tkaniny dobre na wszystko Liczba postów: 19 Grupa: Zanim wybud... A jeżeli chcecie mieć większy wybór noży tapicerskich i technicznych. Sporo tego typu sprzętu znajduje się w hurtowni Chle-Mar: https://www.chle-mar.pl/. Dobrze...
  • podatki i oplaty lokalne Liczba postów: 13 Grupa: Zanim wybud... Jak najbardziej jeśli prowadzimy własną działalność to ja również jestem zdania, że coraz więcej na sam temat podatków powinniśmy wiedzieć. Jak dla mnie bardzo....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19763 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 176

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >