Cement na fundamenty?

« Powrót do grupy: Robimy fundament

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

24 czerwca 2012, 22:24

Zgadzam sie: good 0 bad

Cześć, nie wiem czy gdzieś na forum już był ten wątek poruszany, ale mam pytanie a propos cementu na fundamenty. Znajomy budował na cemencie Ekspert firmy Lafarge. Podobno świetny, dobrze wiąże i jest bardzo trwały. Boję się kupić jakiegoś tańszego, w końcu to fundamentu domu! Coś polecacie?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 czerwca 2012, 23:08

Ekspert (w takim czarnym opakowaniu) jest chyba najlepszym cementem na fundamenty obecnie na rynku. Polecam w 100%

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 sierpnia 2012, 12:20

Ekipa, która mi robiła remont w domu też korzystała z tego cementu.Wszystko się trzyma idealnie, tynk nie pęka. Potem sam dorabiałem jeszcze kilka zacierek i tu znalazłem wskazówki:
http://informatorbudownictwa.pl/porady/1263-abc-sztuki-profe sjonalnego-tynkowania

Zgłoś | Cytuj | Link

1 września 2012, 12:24

Ekspert to dobry wybór. To jeden z najlepszych cementów na rynku, klasy CEM I, jest bardzo wytrzymały, ma świetną jakość bez domieszek kredy czy innego badziewia jak to jest w tańszych cementach...

Zgłoś | Cytuj | Link

19 lutego 2013, 12:15

wątek był już dawno ale dla jasności napisze cement Ekspert to cement II sprzedawany jako CEM II B-V 42,5 i CEM II B-M (S-V)N to nie jest cement klasy I ( chodz to dobry cement i mocny ale na fundament lepszy będzie specjal niebieskie worki)

Ja stosuje na fundamenty, stropy Specjal Cement I 42,5 R - bardzo dobry cement mam z niego zrobione stropy, fundamenty, belki (wszystkie betony) i beton jest bardzo mocny

podkreślę że mocny cement to nie klucz do zrobienia mocnego betonu ważne jest kruszywo płukane ja stosowałem piasek płukany 0-2mm, kruszywo 2-8mm i kruszywo 8-16mm wszystko wylewane mixokretem jak mixokret ma większy wylot i grube węże (śr. ok 60mm) to można beton z takimi kruszywami zrobić.

Trzeba policzyć wszystko ponieważ stosując takie kruszywa beton nie jest tani i może wyjść porównywalnie jak z betoniarni, ja mam mixokrety więc mnie wyszło dużo taniej

Do ściągnięcia np. stropu używamy łaty wibracyjnej, belki, fundamenty też trzeba wibrować więc ekipa musi mieć wibrator do betonu

i najważniejsza to pielęgnacja betonu musi mieć wilgoć, być pielęgnowany to klucz aby beton był mocny

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

22 lipca 2013, 13:24

A jaki byłby najbardziej odpowiedni cement na fundament dla niewielkiego domku letniskowego, przymierzamy się właśnie do postawienia takiego na działce, byłbym wdzięczny za wszystkie porady.

Zgłoś | Cytuj | Link

12 sierpnia 2013, 09:20

Podobnie jak poprzednicy, polecam cement Ekspert CEM II B w klasie wytrzymałości 42,5. Jest on stosowany szczególnie w przypadku, gdy trzeba uzyskać wytrzymałe fundamenty w szybkim czasie i o wysokiej trwałości. Dobrze dobrana kompozycja składników zapobiega powstawaniu pustek czy wykwitów na powstałych elementach.

Ten post był edytowany przez InwestorL dnia: 12 sierpnia 2013, 09:22
Zgłoś | Cytuj | Link

13 grudnia 2013, 20:26

robię od kilkunastu lat przerobiłem wiele rodzajów cementu do fundamentu powinno stosować się cement I
polecam: Lafarge Specjal I 42,5R
Cemex I 42,5R
Górażdze I 42,5R

cement II ma dodatki popiołów nie wiesz jak na stal w ławie bedzie działał ten dodatek cement I to czysty cement 95-100%

dodatkowo wybieraj sprawdzone firmy w/w naprzykład

zainteresowanych ilością dodatków w cemencie zapraszam na strone http://leksykon-budownictwa.pl/chemia-budowlana/cement-wiado mosci-ogolne/

Zgłoś | Cytuj | Link

2 stycznia 2014, 01:45

Jeśli chodzi o cement stosowany pod fundamenty to przy jego doborze nie należy zapominać o takich czynnikach jak rodzaj gleby, czy warunki środowiska gruntowo-wodnego - biorąc je pod uwagę przyjmuje się odpowiednią klasę betonu. O klasach i innych przydatnych informacjch, które na pewno się przydadzą każdemu, kto właśnie stawia fundamenty można przeczytać na blogu MG Projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/blog/bledy-na-budowie-fundamenty /#axzz2npfGhWlT Dodam jeszcze, że "Dla fundamentów klasa betonu powinna wynosić minimum od B20 do B30, a stal dla głównego zbrojenia AIII i A0 na strzemiona. Jeśli nie zawibrujemy odpowiednio mieszanki betonowej, wówczas nie osiągniemy jego odpowiedniej klasy podanej w projekcie. Parametry szczelności takiego betonu będą dużo niższe niż wymagane" - cytat z artykułu.

Zgłoś | Cytuj | Link

10 stycznia 2014, 09:11

Lepiej wydaj troszkę więcej kasy, ale będziesz mieć pewność, że robota dobrze będzie wykonana :) kup lepszy cement

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Praca w Niemczech - rekrutacja Liczba postów: 42 Grupa: Robimy fund... Zdecydowanie mogę Wam polecić sprawdzić stronę https://www.assecuro.pl/cw04-worek-trans portowy-rozmiar-l-60-l.html , na której znajdziecie ofertę firmy ASSECURO...
  • Części do wózków widłowych Liczba postów: 2 Grupa: Robimy fund... Jeśli ktoś ma problem z dostępnością części do starszych maszyn, to serio polecam zajrzeć na https://zebate24.pl/kategoria/czesci-die ci/ . Miałem problem z jedn...
  • POMPA CIEPŁA Liczba postów: 11 Grupa: Robimy fund... Pompy ciepła split aktualnie są najczęściej wybierane np. AIWA HPS8VIN lub HPS10VIN już do większego domu gdzie zapotrzebowanie na ciepło jest wyższe. Energoosz...
  • izolacja fundamentow Liczba postów: 128 Grupa: Robimy fund... Jeżeli chodzi o wykonanie izolacji przeciwwilgociowej to jak najbardziej wybór WB Duo Flex będzie słusznym rozwiązaniem. Jedna z najbardziej elastycznych hydroi...
  • obawy o fundamenty Liczba postów: 30 Grupa: Robimy fund... Od jakości wykonania fundamentów zależy stabilność całego budynku. Na pewno ochrona fundamentów przed wilgocią ma ogromne znaczenie dla solidności całej konstru...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19971 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 324

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >