Czy pod wiate garażową potrzebny fundament?

« Powrót do grupy: Robimy fundament

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

11 sierpnia 2014, 18:16

Zgadzam sie: good 0 bad

Czy pod wiate garażową potrzebny fundament czy też zwykła wylewka cienka wystarczy?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 sierpnia 2014, 13:32

Cienka nie bardzo, bo auto też ma swoją wagę i jak zrobisz wylewkę 2 cm to popęka - tak myślę. Raczej zrobiłabym podstawę np z kostki albo takie jak masz na fotkach przy wiatach garażowych z http://ogrodosfera.pl/wiaty-garaze-drewniane< /a> :kostka, trawa posiana na utwardzona wczesniej ziemi, beton ale tak no mówię wg mnie z 5-10 cm byłoby dobrze. Pooglądaj sobie te wiaty wyżej i ich podłoże.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

12 sierpnia 2014, 13:33

Uaa, sorry coś mi się źle wpisało, ale jak sobie klikniesz to widać o co chodzi:)

Zgłoś | Cytuj | Link

27 sierpnia 2014, 18:10

zdecydowanie fundament. jakoś nie spotkałem się ze zwykłą wylewką. różnica w kosztach niewielka a masz tą pewność. osobiście akurat tak jak kolega wyżej bym postawił na kostkę, tak z 4 cm minimum i też da radę

Zgłoś | Cytuj | Link

27 sierpnia 2014, 20:52

Szukałam ostatnio odpowiedzi na te pytanie... szkoda że wczesniej tu nie trafiłam ;) ale też postawiłam na fundament :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 sierpnia 2014, 20:54

na sam podjazd to kostka, a pod konstrukcje bym wylal fundament, a dokładniej pod filary podtrzymujace konstrukcje :)

Zgłoś | Cytuj | Link

3 października 2014, 14:24

Mi sie wdaje,ze nie,ale moze lepiej by zapytac fachowców? Mozę w http://www.contractor.com.pl/ by wiedzieli jak się uporać z tym problemem.

Zgłoś | Cytuj | Link

13 listopada 2014, 13:33

A propos wiat garażowych. Czy to prawda że aby postawić wiatę garażową należy mieć pozwolenie?

Zgłoś | Cytuj | Link

25 listopada 2014, 08:49

Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga budowa (art. 30 ust. 1 ustawy - Prawo budowlane):
wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki

Ponadto- fundament powinien znaleźć się pod każdą podporą- słupem dla wiaty z jednej prostej przyczyny- zabezpieczy to wiatę przed nierównomiernym osiadaniem, ponadto pozwoli na zastosowanie stalowych kotew montażowych odsuniętych od gruntu, utrzymujących słup ponad powierzchnią ziemii- to tzw podpory słupa. Podpory takie można kupić w kilku wersjach- od podstawowych- nieregulowanych, wklejanych podczas wylewania fundamentu,do regulowanych (zakres regulacji dotyczy wysokości posadowienia jak i szerokości słupa). Można też pokusić się o wykonanie prac z użyciem śrubowych fundamentów wkręcanych- metoda ta jest najszybsza i najmniej inwazyjna- w samej wiacie wylewka betonowa o małej grubości nie ma sensu. Powinno się tu zastosować kostkę drogową o gr 8cm z podsypką żwirowo- cementową o gr ok 6cm na gruncie stabilizowanym

Zgłoś | Cytuj | Link

4 grudnia 2014, 15:21

Ja jakieś dwa miesiące temu kupiłem sobie taki blaszak, jak tu: http://www.garazemetalowe.pl/ - kupiliśmy z żoną drugie auto i po prostu garaż w domu był za mały. Jeśli chodzi o podogę – oczywiście musi być porządnie zrobiona, a betonu – auto przecież waży.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 2 ▾ Skocz do strony
1 2  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Bloczki betonowe Liczba postów: 81 Grupa: Robimy fund... Zabierając się za poszukiwania wysokiej jakości materiałów ogrodowych, w tym również jeśli interesują Cię bloczki to możesz sprawdzić ofertę producenta Leier ht...
  • Czy mogę postawić garaż bez fundamentów? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy fund... Firma Pająk to sprawdzony producent garaży i konstrukcji stalowych, którego oferta obejmuje m.in. warsztaty, hale, bramy, a także eleganckie garaze drewnopodobn...
  • Praca w Niemczech - rekrutacja Liczba postów: 42 Grupa: Robimy fund... Zdecydowanie mogę Wam polecić sprawdzić stronę https://www.assecuro.pl/cw04-worek-trans portowy-rozmiar-l-60-l.html , na której znajdziecie ofertę firmy ASSECURO...
  • Części do wózków widłowych Liczba postów: 2 Grupa: Robimy fund... Jeśli ktoś ma problem z dostępnością części do starszych maszyn, to serio polecam zajrzeć na https://zebate24.pl/kategoria/czesci-die ci/ . Miałem problem z jedn...
  • POMPA CIEPŁA Liczba postów: 11 Grupa: Robimy fund... Pompy ciepła split aktualnie są najczęściej wybierane np. AIWA HPS8VIN lub HPS10VIN już do większego domu gdzie zapotrzebowanie na ciepło jest wyższe. Energoosz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20015 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 257

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >