Czy wykonuje się izolacje tarasu?

« Powrót do grupy: Ekspert tarasów

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

5 października 2011, 14:12

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam moje pytanie brzmi jak w temacie,
mianowicie czy wykonuje się izolacje pod deski tarasowe? Czy nie jest to konieczne?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 października 2011, 11:43

Pod deskami tarasowymi muszą być legary, najlepiej grubsze od samej deski. Deski tarasowe można zaizolować od legarów (drewno zaraża się od drewna), choć nie jest to konieczne w przypadku drewna egzotycznego, ale wskazane w przypadku drewna iglastego.
Legary MUSZĄ być zaizolowane od podłoża, aby nie absorbowały wilgoci, polecam granulat EPDM, bądź papę.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 października 2011, 14:09

zgadzam się z przedmówcą w 100% !

Zgłoś | Cytuj | Link

10 października 2011, 14:29

W końcu to ekspert, więc trudno się nie zgodzić :P

Zgłoś | Cytuj | Link

11 października 2011, 09:44

Wiadomo, dobrze, że są w tym kraju ludzie którzy się po prostu znają a nie wciskają kit typu użyj papy firmy tej i tej później zrób to i to za pomocą innowacyjnym narzędziom innej cudownej firmy :P

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 października 2011, 15:09

Nie będę reklamował produktów żadnej firmy, ponieważ nie przyniesie mi to żadnych korzyści, a może być wręcz odwrotnie- proste. Przy stosowaniu papy lepiej wydać troszkę więcej, żeby była jak najgrubsza- legarki będą szybciej schły.

Zgłoś | Cytuj | Link

17 października 2011, 08:41

Takie w sumie pytanie z innej strony?! Czy izolacja tarasu jest wazna? Nie raz widziałem taras z desek które były po prostu położone...?

Zgłoś | Cytuj | Link

17 października 2011, 08:54

No tak ale np. takie deski Ci od spodu gniją a to już nie jest takie fajne..

Zgłoś | Cytuj | Link

18 października 2011, 11:18

No gniją jeżeli nie są zainpregnowane ... mokną i nadają się do wywalenia..

Zgłoś | Cytuj | Link

21 października 2011, 14:36

Dla porównania: Palisada z sosny impregnowanej ciśnieniowo znajdująca się w gruncie wytrzyma ok. 5 lat.

Taras samonośny na gruncie z sosny impregnowanej ciśnieniowo może wytrzymać powyżej 20 lat, ale:
- 1-2% spadku na tarasie,
- legary zaizolowane od podłoża,
- deski odizolowane od legarów,
- legary zaolejowane,
- deski zaolejowane z dwóch stron,
- czoła desek zabezpieczone przed wodą.

Krótko podsumowując: izolacja tarasu przydaje się :)

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Co na taras Liczba postów: 3 Grupa: Ekspert tar... Ze swojej strony mogę Wam wszystkim polecić usługi, z których sam skorzystałem i jestem bardzo zadowolony z efektów. Jeżeli szukacie firmy, która zajmuje się us...
  • Co na taras? Liczba postów: 740 Grupa: Ekspert tar... Najczęściej tarasy budowane są z drewna. Jest to rozwiązanie nie tylko estetyczne, ale także praktyczne. Jeśli chodzi o zakup drewna, to trafionym wyborem może....
  • Jaki materiał na taras? Liczba postów: 254 Grupa: Ekspert tar... Na taras warto wybrać trwały i estetyczny materiał – popularne opcje to drewno (np. modrzew syberyjski) lub deska kompozytowa WPC, która nie wymaga konserwacji....
  • Taras na zimę Liczba postów: 48 Grupa: Ekspert tar... Szanowni Państwo, Zimą taras jest narażony na działanie zmiennych czynników atmosferycznych i wilgoci. Warto więc go odpowiednio zabezpieczyć. Do ochrony drewna...
  • Pergole tarasowe Aluhaus Liczba postów: 1 Grupa: Ekspert tar... Cześć, Będę wdzięczny za opinię na temat pergoli tarasowych od Aluhaus. Mamy od nich drzwi teraz myślimy nad pergolą.

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20151 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 420

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >