Jaka wilgotność drewna na więźbe dachow&

« Powrót do grupy: Robimy dach

30 listopada 2006, 10:18

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam
mam problem- chciałbym przed zimą zrobić dach- w koncu pogoda całkiem calkiem- ale obawiam się, że niezbyt suche drewno na więźbę może sie nie nadawać. Czy ktoś robił dach z mokrego drewna??

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 listopada 2006, 10:29

Dużo ludzi robi wieźbę z wilgotnego drewna. Jest zawsze wybór- można z takiego montować, albo dobrze ułożyć do suszenia- jesli zle ułozysz, to nie wyprostujesz. Uzyte mokre schnąc się nie powygina. ja sam budowałem z mokrego, tylko dwa razy zaimpregnowałem.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 lutego 2007, 13:22

jakie suszenie chłopie poczytaj trochę mądrych rzeczy a potem sie wypowiadaj
nie może byc po suszarni a raczej wywalona kasa
http://www.e-dach.pl/1267_1447.htm

Zgłoś | Cytuj | Link

24 kwietnia 2007, 14:51

Drewno na elementy konstrukcyjne w tym więźbe dachową powinno być w stanie powietrzno suchym. Lecz czy dokońca będziemy mieli pewność że ono takie jest zamontowane. Jednym ze sposobów może być pozostawienie takiej więźby bez wykończenia wewnętrznego (ocieplenie, płyty G-K) ale z wykonanym pokryciem dachowym na okres jednego sezonu. Należy jednak pamiętać że poddasze musi być dobrze wentylowane istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo że drewno osiągnie stan powietrzno suchy (15-20% wilgotności). Należy także unikać drewna z sękami, pęknięciami, przebarwieniami itp.
pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

9 kwietnia 2009, 16:54

Witam,
Każdy dekarz wie, że drewno na więźbę dachową powinno mieć nie więcej niż 20 % wilgotności.
Pozdrawiam,
J.F

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 maja 2017, 15:21

Bardzo dobrej jakości drewno na więźbę dachową można zamówić przez firmę Ecowood http://www.ecowoodpolska.pl/. To sprawdzony dostawca produktów z drewna skandynawskiego i rodzimego. Ja tutaj kupowałem tez deski tarasowe.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Ocieplenie i wygłuszenie poddasza z blachodachówką... Liczba postów: 58 Grupa: Robimy dach Metal roofing can be quite noisy during heavy rain, so combining good attic insulation with proper soundproofing is a smart approach. Closed-cell spray foam can...
  • Deskowanie na zimę Liczba postów: 32 Grupa: Robimy dach Zdecydowanie mogę Wam polecić sprawdzić stronę, na której znajdziecie ofertę firmy BAUKRANE - producent szalunków , która oferuje nowoczesne żurawie wieżowe i p...
  • jak zadaszyć taras? Liczba postów: 55 Grupa: Robimy dach Sprawdźcie sobie stronę, na której znajdziecie firmę Metal-Gum - zadaszenie balkonu , która posiada najróżniejsze zadaszenia tarasów, drzwi i balkonów. Jeżeli j...
  • Porządna blachodachówka - opinie Liczba postów: 58 Grupa: Robimy dach Miejscem godnym polecenia w którym z łatwością znajdziecie idealny materiał na pokrycie dachowe jest https://bogen.pl Pośród ich atrakcyjnej oferty można wyróżn...
  • Jaką dachówkę wybrać? Liczba postów: 40 Grupa: Robimy dach Sprawdź również propozycje od Braas, który przygotował ogromny wybór pokryć dachowych, akcesoriów oraz izolacji, które na pewno przydadzą Ci się podczas budowy....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21401 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 181

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */