Kino w domu?

« Powrót do grupy: Ciekawe pomysły

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

26 marca 2007, 17:41

Zgadzam sie: good 0 bad

Zawsze marzyło mi się posiadanie własnego kina w domu, ale mówiąc kina nie mam na myśli zestaw kina domowego tylko rzutnik z wielką białą (nie wiem jak to się wachowo nazywa) tablicą zwijaną :) spotkałam się ostatnio z opinią, że to głupota. A chciałabym jeszcze się dowiedzieć, czy może ktoś ma w swoim domku takie cudo i czy ewentualnie może podpowiedzieć na co zwracać uwagę przy wykonaniu/instalacji czegoś takiego. Mam na myśli światło, kąt nachylenia, jakies inne sugestie.
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

7 grudnia 2007, 01:22

to sie nazywa ekran,
proponuje skorzystać z pomocy fachowca w jakiś salonie są rzeczy bardzo ważne na które amator nie zwraca uwagi

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

7 stycznia 2008, 12:04

super pomysł tez tak chce:)))

Zgłoś | Cytuj | Link

5 lutego 2008, 17:35

Ja nie wiem skąd biorą sie znawcy z bożej łaski, "spytaj fachowca, bo amator to tylko może zepsuć". Takie myślenie zabija własną inwencję i inicjatywę. Chyba, że
"znawca" i fachowiec to ta sama osoba i pokusiłbym się posądzić go o myślenie w kategoriach pobudek finansowych :lol:
Sam jestem na etapie projktowania takiego kina. Projekt ma szansę ziścić się w roku 2009, bo mi budżet nie wytrzymuje. Ja planuję jednak poświęcić na to kino jedno pomieszczenie w domu. Myśl jest przednia. Zakup projktora to koszt rzędu 4500 PLN, do tego dźwięk za 2000 PLN (w zależności od wielkości i kształtu pomieszczenia), dodatkowo baza czyli odtwarzacz ok. 2000 PLN i cóż pozostają fotele za ok. 500-700 PLN.
Zamiast ekranu poleciłbym wykonanie specjalnego ekranu na ścianie i pokrycie go farbą ekranową (nie pochłania światła).
Do tego wykładzina i ładne obicie ścian (koniecznie izolacja akustyczna) trochę posterów kinowych, sporo tego na allegro, sterowanie do światła i oczywiście barek, ale bez przekąsek i da sie żyć.
Co do projektorów to nie ma tu żadnego problemu bo większoć nie tylko ma możliwość modyfikacji kształtu, ale też wyświetlania w innej osi,co pozwala dowolnie nakierować obraz na przeciwległą ścianę.
Cóż kiedy będę zajmował sie szczegółowym projektorem, rozprowadzeniem kabli i zakupem sprzętu wtedy będę mógł podać więcej szczegółów.

PS. Ten sam projektor, który w Polsce kosztuje 4500 PLN, można kupić w US za jedyne 2300 PLN. Trochę można oszczędzić.

Pzdrw Hanz358

Zgłoś | Cytuj | Link

19 lutego 2008, 13:04

Ja mam takie drobne pytanie co do tego kina.. Bo rowniez w moim domu.. chcialabym miec osobne pomieszczenie.. :D.. i po pierwsze ile m2 musialby miec taki pokoj?.. po 2 jak wygladalaby kwestia izolacji?.. oraz gdzie mozna by bylo kupic ten caly sprzet: projektor, odpowiednie naglosnienie? jakies konketne sklepy ( nie allegro) z takim sprzetem?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 kwietnia 2008, 22:23

Użytkownik Basia88 napisał: Ja mam takie drobne pytanie co do tego kina.. Bo rowniez w moim domu.. chcialabym miec osobne pomieszczenie.. :D.. i po pierwsze ile m2 musialby miec taki pokoj?.. po 2 jak wygladalaby kwestia izolacji?.. oraz gdzie mozna by bylo kupic ten caly sprzet: projektor, odpowiednie naglosnienie? jakies konketne sklepy ( nie allegro) z takim sprzetem?

To zależy tylko od Ciebie, a konkretnie od tego jakie masz to pomieszczenie i ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na ten projektor. Dla przykładu http://kyrtaps.interkar.pl/Benqw500/projektor.htm tutaj chłopak zrobił sobie kino w trzy metrowym pokoju, a kupił jeden z tańszych, markowych projektorów dostępnych na rynku.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 maja 2008, 06:25

a ja mam takie pytanko :) czy sprzety sciagniete ze stanow beda dzialac w polsce bo ktos mnie nastraszyl ze niestety czesto sie psuja a konkretnie to pala :(

Zgłoś | Cytuj | Link

31 sierpnia 2008, 02:02

Hmm, czy przypadkiem ogólnie Stany nie korzystają z innego standardu ? Stany są bodajże w NTSC, Polska i Europa to PAL. Nie jestem znawcą takich technikaliów projektorowych:), ale czy to przypadkiem nie może spowodować sporych kłopotów z wyświetlaniem filmu?

Zgłoś | Cytuj | Link

12 września 2008, 12:06

Fantastyczny pomysł!Chyba na salę kinową najlepsze jakieś pomiesczenie w piwnicy?

Zgłoś | Cytuj | Link

19 września 2008, 21:46

Super pomysł. Bardzo mi sie podoba. Ja niestety w moim m2 w Aura parku na Wilanowie nie mam tyle miejsca ale popieram :D

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Elementy urządzeń przemysłowych Liczba postów: 31 Grupa: Ciekawe pom... Brawl Pirates is a fast-paced pirate-themed instant win game for players in India who prefer simple mechanics and short rounds. Instead of reels, paylines, or l...
  • Lepszy wieszak czy stojak na rower? Liczba postów: 69 Grupa: Ciekawe pom... Według mnie zakupy w sklepach internetowych to spora wygoda i oszczędność czasu. Dlatego polecam Wam stronę https://rowery-colex.pl/ , na której znajdziecie ofe...
  • Farby kolorowe dla alergików Liczba postów: 318 Grupa: Ciekawe pom... Ciekawe rozwiązania
  • Pomysł na wakacje Liczba postów: 714 Grupa: Ciekawe pom... Natknęłam się ostatnio na Oasis Tours szukając Cypru i spodobało mi się że to touroperator z własnym produktem a nie agregator który tylko przetransferuje cię d...
  • Witryna. Liczba postów: 26 Grupa: Ciekawe pom... Sugar Rush 1000 is one of the most exciting slot games I’ve tried recently. The colorful candy theme makes it fun, while the gameplay keeps you hooked with ever...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20930 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 308

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */