Miejsce parkingowe.

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

15 września 2014, 12:08

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam. Mam krótkie pytanie odnośnie parkingu pod blokiem TBS-u tzn. ile przysługuje miejsc parkingowych na jedno mieszkanie, czy jest to określone jakimś prawem? Pytam o to ponieważ w moim przypadku posiadam jeden samochód natomiast niektórzy sąsiedzi 2, 3, a nawet jest jeden który ma firmę budowlaną i niekiedy jest nawet 5 samochodów pod blokiem. W konsekwencji powoduje to, że często brak jest miejsca parkingowego. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Pozdrawiam.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 września 2014, 09:28

Witam,

Kwestia którą Pan porusza nie jest przedmiotem przepisów prawa budowlanego, gdyż co innego wymagana ilość miejsc postojowych przy budynkach, którą reguluje zapis miejscowego planu zagospodarowania terenu lub decyzji o warunkach zabudowy, a co innego kwestia samego zajmowania tych miejsc przez lokatorów. W przepisach ogólnokrajowych nie ma konkretnego zapisu ile miejsc postojowych powinno być przy konkretnym budynku. Jedyną wytyczną w tym względzie jest §18.2 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, który mówi, że liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z uwzględnieniem potrzebnej liczby miejsc, z których korzystają osoby niepełnosprawne.
Wspólnoty mieszkaniowe starają się z tym walczyć podejmując uchwały dotyczące porządku w zakresie parkowania pojazdów, jednakże nie jest możliwa egzekucja takich wewnętrznych przepisów, czego dowód stanowić może wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 27 maja 2009 r. sygn.akt VI ACa 1124/08 w którym Sąd uznał, że wspólnota mieszkaniowa nie ma prawa stosować sankcji. Według sądu nie znajduje to poparcia ani w ustawie o własności lokali, ani w kodeksie drogowym, który do zakładania blokad uprawnia tylko policję i straż miejską. Poza tym ustalenie, czyją własnością są samochody parkujące na parkingu, bardzo często odbywa się tylko na podstawie domysłów zarządu.

Zapraszam również do odwiedzania bloga pod adresem http://budowanietofrajda.blogspot.com/ na którym można zapoznać się z zamieszczonymi tam tematami, a także zadawać pytania, na które postaram się odpowiedzieć w ciągu 24h - korzystanie z blogu oczywiście jest w pełni bezpłatne.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 października 2014, 23:00

Zasady korzystania z parkingów osiedlowych powinny być regulowane wewnątrzwspólnotowymi przepisami, a sąsiedzi powinni się do nich stosować. Cóż, co kraj, to obyczaj :)

Zgłoś | Cytuj | Link

28 grudnia 2015, 21:53

Przecież zrobienie większego parkingu to nie jest takie wielkie przedsięwzięcie, aby tylko kawałek placu był. Wystarczy położyć płyty betonowe i gotowy zielony parking.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 lipca 2016, 14:58

Witam.
Kupiłem mieszkanie (jeszcze się buduje)i mam możliwość wykupienia 'miejsca parkingowego" pod chmurką za dodatkowe pieniądze. moje pytanie jest takie - czy jak ktoś zajmie miejsce to będę mógł wezwać odpowiednie służby w celu usunięcia auta?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 maja 2024, 16:44

Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpowiednie oznakowanie tych zasad jest kluczowe dla zapewnienia ich skuteczności i zrozumienia przez kierowców. Więcej na temat oznakowania specjalnych stref można znaleźć na https://wawa.pl/jak-oznakowac-droge-jednokier unkowa/ co pomaga w integracji różnych środków bezpieczeństwa.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 maja 2024, 16:55

vermox 100mg price

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• zgłoszenie zakończenia budowy Liczba postów: 3 Grupa: Ekspert pra... zapomniałem podać jak by ktos chciał poczytać nowelizację: Dz.U. 2020 poz. 471
  • Działka rolna a budowa Liczba postów: 21 Grupa: Ekspert pra... Jeżeli szukacie sprawdzonego producenta wysokiej klasy opryskiwaczy rolniczych, to polecam Wam sprawdzić stronę https://stanimpex.pl/ , gdzie znajdziecie oferte...
  • Samowola budowlana – firma z polecenia Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Cześć wszystkim! Znalazłem ciekawą ofertę na stronie Kamar Kola, https://kamar-kola.pl/rolki-poliuretanow e-do-okleiniarki/ dotyczącą rolek poliuretanowych do...
  • DZIAŁKA ROLNA – STATUS - PODATKI Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Założenia: 1. Kupuję stare siedlisko na działce rolnej 4000m2 (0.4 ha) (bydynek gospodarczy + budynek mieszk do generalnego remontu) 2. Nie jestem rolnikiem –...
  • parking Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Firmy, które potrzebują punktu kontroli na terenie przemysłowym czy inwestycyjnym, coraz częściej wybierają takie rozwiązanie, jak kontener stróżówka. To gotowe...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19740 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 206

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >