Pękający fundament- co robic?

« Powrót do grupy: Robimy fundament

6 grudnia 2006, 19:22

Zgadzam sie: good 0 bad

Pięć miesięcy temu wylałem fundament. Teraz zauważyłem u góry na ścianie fundamentowej pęknięcie-pionowe pęknięcie w rogu przy połączeniu z ścianą fundamentową środkową (która idzie przez środek budynku).
Ławy są solidne , zbrojone, izolowane
Czy tak może zostać, czy coś z tym trzeba zrobić?Jest jakies zagrożenie dalszym pękaniem?Proszę o radę

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

6 grudnia 2006, 19:26

Też miałem taką rysę w dwóch miejscach - jedną zauważyłem przed zimą, drugą po zimie. Fachowcy, których się radziłem mówią, że są to rysy skurczowe. Budowlaniec spojrzał na to i powiedział "normalka" :) Więc głowa do góry...

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 stycznia 2007, 19:34

Pękający fundament, to poważna sprawa, a nie "normalka". Konieczna jest opinia specjalisty, którą można uzyskać w Serwisie BDB

Zgłoś | Cytuj | Link

24 stycznia 2007, 00:12

Co z ta opinia specjalisty na podanej stronie? Musze wykupic jakiś anonament, jak wyczytałam. A skad moge wiedziec, czy odpowiedz "specjalisty" bedzie satysfakcjonujaca? Naciąganie.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 lutego 2007, 14:55

Idziesz do lekarza prywatnie i na wejściu musisz opłacić za wizytę. Płacisz? Płacisz i pytasz. Skąd wiesz, że dostaniesz odpowiedź specjalisty? A jednak wiesz. Zatem zanim opłacisz abonament w serwisie BDB, najpierw zajrzyj do opisu, kto za tym stoi i przestaniesz wątpić.
A teraz z innej beczki: pytasz ogół forumowiczów o swój problem, a nie masz wątpliwości o fachowość odpowiedzi?
W serwisie BDB otrzymujesz odpowiedzi imienne specjalisty przez niego podpisane, a nie anonimowe. Ponadto, jeśli odpowiedź nie będzie pełna czy satysfakcjonująca, możesz pytać i pytać na ten i inny temat - dalej już nieodpłatnie. Wystarczy?
Pozdrawiam,
J.Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 marca 2007, 22:09

pęknięć scian fundamentowych nie można lekceważyć, może ci się zarysowac spoina na płycie G-K ale ściana fundamentowa ??? to może oznaczać probłemy z nierównomiernym osiadaniem gruntu, ale niekoniecznie trzeba się temu dokładniej przyjżeć
( ciekawe z czego masz fundamenty ? czytając na forum to nie wszyscy budują zgodnie ze sztuką budowlaną )Tak nie musi być w twoim przypadku.
pzdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link

1 grudnia 2013, 07:24

Projektując budynek,projektant bierze pod uwagę spójność gruntu w danym regionie.Jednak zawsze podczas prac,należy się zdać na wiedzę majstra budowlanego.W gruncie mogą następować miejscowe anomalie.Po odkryciu takowych,kier-bud,decyduje o wykonaniu poprawek.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 grudnia 2013, 00:20

Z pewnością zostały popełnione błędy jeszcze przed wylaniem fundamentu. Proponuje zapoznać się z artykułem MGProjekt http://www.mgprojekt.com.pl/blog/bledy-na-bud owie-fundamenty/#axzz2npfGhWlT dotyczący on właśnie błędów popełnianych przy pracach ziemnych oraz przy samym fundamencie. Jeśli wyeliminujemy tego typu uchybienia to z pewnością nasz dom będzie miał solidne fundamenty, które przetrwają lata.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Praca w Niemczech - rekrutacja Liczba postów: 42 Grupa: Robimy fund... Zdecydowanie mogę Wam polecić sprawdzić stronę https://www.assecuro.pl/cw04-worek-trans portowy-rozmiar-l-60-l.html , na której znajdziecie ofertę firmy ASSECURO...
  • Części do wózków widłowych Liczba postów: 2 Grupa: Robimy fund... Jeśli ktoś ma problem z dostępnością części do starszych maszyn, to serio polecam zajrzeć na https://zebate24.pl/kategoria/czesci-die ci/ . Miałem problem z jedn...
  • POMPA CIEPŁA Liczba postów: 11 Grupa: Robimy fund... Pompy ciepła split aktualnie są najczęściej wybierane np. AIWA HPS8VIN lub HPS10VIN już do większego domu gdzie zapotrzebowanie na ciepło jest wyższe. Energoosz...
  • izolacja fundamentow Liczba postów: 128 Grupa: Robimy fund... Jeżeli chodzi o wykonanie izolacji przeciwwilgociowej to jak najbardziej wybór WB Duo Flex będzie słusznym rozwiązaniem. Jedna z najbardziej elastycznych hydroi...
  • obawy o fundamenty Liczba postów: 30 Grupa: Robimy fund... Od jakości wykonania fundamentów zależy stabilność całego budynku. Na pewno ochrona fundamentów przed wilgocią ma ogromne znaczenie dla solidności całej konstru...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19970 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 160

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >