Piwnica przy istniejącym domu

« Powrót do grupy: Robimy fundament

20 października 2008, 13:29

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam mam zamiar postawić przybudówkę 6.4 m po całej długości domu (10m) pod nią chcę zrobić piwnicę.Dom istniejący stoi na fundamencie około 50cm w ziemi może trochę głębiej. Część którą mam zamiar dobudować chce postawić na osobnych fundamentach. Generalnie planuje aby część dobudowana była w innym poziomie niż istniejąca. Mimo to musiałbym fundamenty pod nową część usadowić głębiej niż istniejące około 100-130 cm, dlatego że chce aby było przejście pomiędzy dwiema częściami przy pomocy 3-4 schód. Mam zamiar większość prac robić sam bo trochę kiedyś pracowałem w zawodzie budowlańca. I nawet szkolę taka skończyłem ale z tym fundamentem nie mam pojęcia co zrobić. Czy można dolać pod fundament warstwę powiedzmy metra betonu robiąc to odcinkami po ok 1 m.( znaczy wykopać tyle zalać po jakimś czasie następny czy takie coś jest możliwe??? A drugie pytanie to gdybym zmienił zdanie i nie zrobił piwnicy pod całą dobudówką a częścią to jaka musiała by być odległość pomiędzy części istniejącą bez piwnicy a piwnicą którą bym przesunął od budynku aby chociaż garaż się zmieścił resztę fundamentu zrównałbym oczywiście do istniejącego. Mam nadzieje że udało mi się to jakoś w miarę logicznie sprecyzować i bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 kwietnia 2016, 07:53

Radzę pytać o to realizatora budowy, ewentualnie projektanta - http://archon.pl/projekty-domow-parterowych-p c1073 Piwnica ma swoje wymagania i żeby faktycznie później coś zmieniać, należy zwrócić uwagę na szereg istotnych kwestii.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 sierpnia 2016, 15:34

Prosze również zwrócić uwagę na sposób izolacji ścian fundamentowych - zarówno cieplnej jak i hydroizolacji. Prace te trzeba wykonać prawidłowo podczas etapu budowy, bo w późniejszym okresie praktycznie nie da sie ich już ponowić. Dlatego załaczam opis prawidłowego postepowania podczas ich wykonywania, który przygotowali specjaliści Knauf Therm:
Rozwiązanie tego elementu budowlanego, wymaga przestrzegania dwóch podstawowych zasad: po pierwsze zapewnienia właściwego obszaru izolacji, tak, aby ograniczyć strefę występowania ujemnej temperatury, po drugie zapewnienia ciągłości termo i hydroizolacji. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę różne środowiska pracy materiału izolacyjnego (nadziemna i podziemna), a także sposoby jego wykończenia – dociążenia.
Pod względem termicznym błędy, jakie mogą być popełniane, to: brak izolacji w gruncie, zbyt mała jej grubość lub też jej nieciągłość. Konsekwencję takich błędów są następujące:
1. Za mała głębokość wprowadzenia izolacji do gruntu powoduje obniżenia temperatury przegrody w części podziemnej, a co za tym idzie obniżenie temperatury ściany części mieszkalnej. Niestety głębokość i grubość izolacji nie są wartościami stałymi, gdyż na ich parametry mają wpływ takie czynniki jak: materiał ścienny, lokalizacja obiektu – strefa klimatyczna, rodzaj gruntu, wysokość poziomu „0” w stosunku do przylegającego terenu, a także przeznaczenie pomieszczenia piwnicznego tzn. ogrzewane lub nie.
2. Niewłaściwa (mała) grubość izolacji powoduje obniżenie temperatury przegrody w części podziemnej, a co za tym idzie obniżenie temperatury ściany części mieszkalnej. Niestety w niektórych przypadkach grubość ta wynika z ograniczeń materiałowo-konstrukcyjnych. Zastosowanie bowiem w części nadziemnej warstw materiałowych o wysokim oporze cieplnym powoduje, że nie jest „opłacalne” wykonanie dodatkowych warstw izolacyjnych. To z kolei skutkuje faktem, że część podziemna, aby nie tworzyć cokołu wysuniętego, musi zostać wykonana z przemieszczeniem (mimośród obciążenia ścian) lub zostać pocieniona i wykonana z materiału o znacznie niższych parametrach termicznych, jakim jest np. beton. Problem ten narasta podczas projektowania i wykonywania ścian nadziemnych o małej lub braku dodatkowej izolacji termicznej.
Dodatkowo prace przy realizacji tego elementu są najczęściej dzielone na dwa albo trzy etapy – izolację ścian piwnic do poziomu gruntu, izolację ścian nadziemnych do poziomu cokołu oraz trzeci etap uzupełnienie części cokołowej. W tym przypadku dochodzi do co najmniej jednego liniowego przerwania ciągłości izolacji z racji problemów wykonawczych.
Powyższych problemów można w dużej mierze uniknąć, stosując rozwiązania, które opracowali producenci materiałów izolacyjnych w tym KNAUF Industries. W katalogu rozwiązań dostępnym na stronie http://knauf-industries.pl/program,showroom,styropiany-zasto sowania.html, mają Państwo gotowe rozwiązania tego detalu wraz z informacją o wskazanych do zastosowania materiałach izolacyjnych KNAUF Therm.

Zgłoś | Cytuj | Link

19 sierpnia 2018, 17:29

Trafilem ostatnio w necie, na jakims innym forum, na ciekawy pomysl - a mianowicie piwniczka ogrodowa z szamba betonowego. Kupuje sie szambo, wkopuje sie je w ziemie (troche wystaje), zasypuje ziemia z gory, robi wentylacje, drzwi i ponoc jest stala temperatura caly rok 4-8C ?

Zgłoś | Cytuj | Link

5 września 2018, 11:56

Lepiej w takim wypadku zgłosić się do firmy, która zajmuje się wykonywaniem wykopów pod fundamenty. Od siebie mogę wam polecić firmę www.robotyziemneladniak.pl Zajmują się wykonywaniem wykopów pod fundamenty i mają w tym spore doświadczenie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 kwietnia 2022, 08:57

Często zdarza się tak, że niestety nie mamy możliwości posiadania piwnicy ani również żadnej komórki lokatorskiej. Właśnie dlatego ja chciałbym każdemu zaprosić do przeczytania wpisu ze strony https://www.24kato.pl/self-storage-pomieszcze nia-magazynowe-zamiast-komorki-lokatorskiej gdzie bardzo fajnie określono to czym są rozwiązania typu self storage.

Zgłoś | Cytuj | Link

14 października 2024, 15:07

Wilgoć w piwnicy to problem, z którym boryka się wiele domów - https://newbridge.com.pl/wilgoc-w-piwnicy-jak -sie-jej-pozbyc/ . Jej obecność nie tylko wpływa na komfort życia, ale może także prowadzić do poważnych uszkodzeń konstrukcji budynku oraz rozwoju pleśni i grzybów. Aby uniknąć tych kłopotów, warto zainwestować w odpowiednią wentylację oraz osuszenie piwnicy. Regularne sprawdzanie poziomu wilgoci i stosowanie środków osuszających może znacząco poprawić stan pomieszczenia.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Bloczki betonowe Liczba postów: 81 Grupa: Robimy fund... Zabierając się za poszukiwania wysokiej jakości materiałów ogrodowych, w tym również jeśli interesują Cię bloczki to możesz sprawdzić ofertę producenta Leier ht...
  • Czy mogę postawić garaż bez fundamentów? Liczba postów: 22 Grupa: Robimy fund... Firma Pająk to sprawdzony producent garaży i konstrukcji stalowych, którego oferta obejmuje m.in. warsztaty, hale, bramy, a także eleganckie garaze drewnopodobn...
  • Praca w Niemczech - rekrutacja Liczba postów: 42 Grupa: Robimy fund... Zdecydowanie mogę Wam polecić sprawdzić stronę https://www.assecuro.pl/cw04-worek-trans portowy-rozmiar-l-60-l.html , na której znajdziecie ofertę firmy ASSECURO...
  • Części do wózków widłowych Liczba postów: 2 Grupa: Robimy fund... Jeśli ktoś ma problem z dostępnością części do starszych maszyn, to serio polecam zajrzeć na https://zebate24.pl/kategoria/czesci-die ci/ . Miałem problem z jedn...
  • POMPA CIEPŁA Liczba postów: 11 Grupa: Robimy fund... Pompy ciepła split aktualnie są najczęściej wybierane np. AIWA HPS8VIN lub HPS10VIN już do większego domu gdzie zapotrzebowanie na ciepło jest wyższe. Energoosz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20015 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 386

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >