Rozliczanie energii cieplnej na potrzeby c.o. i c.w.u.

« Powrót do grupy: Wspólnoty mieszkaniowe

26 czerwca 2007, 21:56

Zgadzam sie: good 0 bad

Jak w Państwa wspólnotach rozliczana jest energia cieplna przeznaczona na potrzeby c.o. i c.w.u.( ciepłej wody użytkowej) a uzyskana z własnej kotłowni. Konkretnie jakie metody, zasady, stosuje się przy wyliczaniu kosztów 1 GJ i kosztów podgrzania 1m3 wody wodociagowej ?Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Quest

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 czerwca 2007, 23:12

Proponowałbym sprawdzić, czy są zainstalowane liczniki ciepła c.o. i c.w.u. w instalacji w kotłowni. Andrzej XL

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 czerwca 2007, 12:00

Podobno są jakieś wzorki do obliczeń,może ktoś zna kogoś z ciepłowników i podrzuci je nam. Pozdrawiam. Balbina

Zgłoś | Cytuj | Link

28 czerwca 2007, 09:13

Ja też oczekuję na jakiś sygnał od fachowców na naszym Forum ! Winner

Zgłoś | Cytuj | Link

28 czerwca 2007, 12:48

Witam
też jestem zainteresowana tym tematem, gdyz niedlugo rozliczenie roczne i nie wiem, czego sie spodziewać. Moze na wakacje sie uzbiera ze zwrotów? :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 czerwca 2007, 11:12

Witam. Koszty energii stanowią coraz większy udział w opłatach mieszkaniowych. Około 70% wydatków związanych z mieszkaniem to opłaty za c.o. i ciepła wodę.Wzrost cen energii cieplnej oraz nowoczesna technika(urządzenia rozliczające energię),spowodowały od lat stopniową zmianę nastawienia mieszkańców (szczególnie wspólnot mieszkaniowych z własną kotłownią) do indywidualnych rozliczeń ciepła.Przy sprawnie działającym systemie rozliczeń, płaci się za to, co jest zużywane, i to co miesiąc. Pozdrawiam. Biotyt

Zgłoś | Cytuj | Link

18 lutego 2009, 12:38

Chciałbym odświeżyć trochę temat i jeśli ktoś się na tym zna otrzymać trochę konkretów.

Sprawa wygląda tak:
Kupiłem we wrześniu od developera mieszkanie w bloku. Blok ma własną kotłownię. Każde mieszkanie do C.O i CW ma własny wymiennik ciepła tzw. Logotermę. Każde mieszkanie ma licznik ciepła mierzący zużycie w GJ. gdy kupowałem mieszkanie developer (obecnie zarządca naszego bloku) podał mi, że 1GJ będzie kosztował 45zł. Teraz po pierwszym spisaniu liczników wyliczył że jednak będzie to 120zł/1GJ. Sposób w jaki to obliczył jest według wzoru: K/Z = C
gdzie:
K - koszty kotłowni - zużycie prądu i gazu
Z - suma GJ z liczników wszystkich mieszkań bloku
C- wyliczona cena za 1GJ

I teraz pytanie, czy jest to dobry sposób obliczania? Dziwi mnie i resztę członków wspólnoty tak wysoka cena - w blokach obok z identyczną kotłownią ich koszty za 1GJ są na poziomie 60-70zł.

Doradźcie co z tym zrobić, co sprawdzić, jak wykryć błąd w ich obliczeniach?

Z tego powodu niektórzy ludzie z okres wrzesień - grudzień mają po 1500zł niedopłaty...

Zgłoś | Cytuj | Link

23 czerwca 2010, 20:27

Sposób w jaki to obliczył jest według wzoru: K/Z = C
gdzie:
K - koszty kotłowni - zużycie prądu i gazu
Z - suma GJ z liczników wszystkich mieszkań bloku
C- wyliczona cena za 1 GJ
I teraz pytanie, czy jest to dobry sposób obliczania? Dziwi mnie i resztę członków wspólnoty tak wysoka cena - w blokach obok z identyczną kotłownią ich koszty za 1GJ są na poziomie 60-70zł.
Doradźcie co z tym zrobić, co sprawdzić, jak wykryć błąd w ich obliczeniach ?

A jak zostało wyliczone zużycie gazu przeznaczone na potrzeby c.o. i c.w.u. (podgrzanie wody wodociągowej) ?

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Pozaksięgowa Ewidencja Wspólnot Mieszkaniowych e-w... Liczba postów: 62 Grupa: Wspólnoty m... Współczesne małe firmy funkcjonują w rzeczywistości, w której ilość danych rośnie z dnia na dzień. Dokumenty sprzedażowe, koszty, dane klientów, umowy czy komun...
  • wspolpraca z zarzadcami nieruchomosci Liczba postów: 44 Grupa: Wspólnoty m... Myślę, że współpraca z zarządcami nieruchomości nie jest zła. Mogą wyręczyć nas z tej niezbyt przyjemnej dla mnie funkcji, a pieniążki i tak zarabiam. Szukam wł...
  • Firma sprzątająca Liczba postów: 132 Grupa: Wspólnoty m... Zobacz ofertę https://sklep.barwa.com.pl/221-szare-myd la-w-kostce bo szare mydła to naprawdę praktyczna rzecz. Można je wykorzystać do wielu rzeczy, do codzienn...
  • Dom pod Warszawą Liczba postów: 2 Grupa: Wspólnoty m... Potrzebuje informacji na temat nowoczesnych inwestycji pod Warszawą, bo w większości to jakieś powtarzalne domki . Nie chcemy willi z basenem, ale coś nowoczesn...
  • Zarządzanie i Administracja Nieruchomościami Liczba postów: 70 Grupa: Wspólnoty m... Jeśli interesuje cię firma która potrafi wykonać przegląd kotłowni, instalacji elektrycznych lub wykonać remonty bieżące oraz zapewnić pogotowie techniczne to p...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20844 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 311

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >