Sprzedaż domu w stanie surowym zamkniętym z 1994 roku

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

dziś, 18:38

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam wszystkich i proszę o radę.
Jestem w posiadaniu domu, którego budowa rozpoczęła się w maju 1994 roku. Dom został zbudowany jednak nie znalazłem żadnej informacji o zgłoszeniu zakończenia budowy czy oddania do użytku. Teraz chciałbym sprzedać ten dom, jednak nie wiem, czy oddanie do użytku czy zgłoszenie zakończenia budowy było wykonane i czy w ogóle było potrzebne. Nie jestem pewien, ponieważ ustawa Prawo Budowlane z 1994 roku weszła w lipcu, a budowa ruszyła w maju, a samo pozwolenie na budowę zostało wydane w lutym tego roku. Dom ma nadany numer na ulicy, co sugeruje, że musiał być zgłoszony jako budynek. W gminie nie mogą znaleźć dokumentów potwierdzających zakończenie budowy czy oddanie do użytku. W starostwie twierdzą, że mają dostęp do dokumentów od 1995 roku i mam pójść szukać dokumentów w gminie. Nadzór budowlany sugeruje, żeby teraz wykonać odbiór budowy (z tym, że w tym momencie wykonanie odbioru będzie utrudnione z kilku przyczyn ) a ja nie jestem pewien, czy w związku z budową przed aktualną ustawą taki odbiór jest w ogóle potrzebny - w końcu budynki z lat 60 czy 70 nie miały żadnych odbiorów.
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją, lub jest mi w stanie doradzić co powinienem zrobić?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21054 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 483

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */