nadmetraż w umowie i liczone dwiema normami iso w umowie

« Powrót do grupy: Domy szeregowe

20 lipca 2021, 17:56

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam,
Mam sytuację gdzie developer w umowie zaznaczył sobie prawo do wypłaty mu pieniędzy za nadmetraż.
W rachubie końcowej otrzymałem pismo by zapłacić ok 35 tysięcy za ok 10m2 nadmetrażu (dokładniej 9.7 metra2) ale jeśli "szybko i bezboleśnie" opłacimy to mogą zejść 10k. Pierwotny metraż poddasza z dwuspadowym dachem skośnym w załączniku do umowy to 35.5 metra2 przedstawione w normie PN-ISO 9836:1997 a w rachubie i po pomiarach wyszło im 45.5m2 ale na wyliczeniach widnieje norma pn-iso 9836:2015-12.

Analizując umowę wyszło, że w umowie (prospekcie aktu notarialnego) mamy normę pn-iso 9836:2015-12 gdzie do 1.4m nie liczy się powierzchni, od 1.4m do 2.20m liczy się połowę a powyżej 2.20 liczy się pełny metraż.
W załączniku do aktu gdzie jest rzut z pomiarami w prawym dolnym rogu jest wskazane info, że powierzchnia lokalu zgodnie z normą PN-ISO 9836:1997. W tej normie do użytkowej wlicza się powierzchnie powyżej 1,90m. Pozostała jest powierzchnią pomocniczą i nie jest wliczana.

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale mam wrażenie, że ta różnica w metrażach wynika właśnie z faktu zastosowania 2 norm przy obliczaniu powierzchni. Swoją drogą dość kontrowersyjne jest w takim wypadku sprzedawanie lokalu z określonym metrażem według jednej normy a następnie obliczanie końcowej ceny według innej. Według mnie deweloper skoro ustalił sobie stosowanie normy pn-iso 9836:2015-12 to mógł zrobić wyliczenia metraży według tej normy w umowie. Mam wrażenie, że wtedy wyszłoby te 10 metrów więcej o które domaga się pieniędzy.

Dochodzi do tego fakt, że w prospekcje jest napisane:
"ostateczna powierzchnia użytkowa Lokalu Mieszkalnego wraz z pomieszczeniem przynależnym – Garażem oraz wielkość udziału właściciela Lokalu Mieszkalnego w Nieruchomości Wspólnej zostaną ustalone po wybudowaniu Budynków na Nieruchomości, na podstawie inwentaryzacji powykonawczej; pomiar powierzchni zostanie dokonany zgodnie z zasadami pomiaru powierzchni określonymi według Polskiej Normy PN-ISO 9836:2015-12; treść powołanej normy stanowi Załącznik nr 7 do niniejszej Umowy Deweloperskiej,"

Chodzi o to, że liczą schody jako powierzchnię użytkową, dobre 8.5 metra2. Co widać też na ich wyliczeniach.

Końcowo warto dodać, że budowa miała zakończyć się do końca grudnia 2020 a umowa przyrzeczona miała przejść do końca marca 2021. Mamy koniec lipca 2021 i zapowiada się, że budowa zostanie zakończona gdzieś w połowie sierpnia.

PYTANIA:
1. Czy mają prawo w umowie sprzedawać coś zaznaczając jedną normę (PN-ISO 9836:2015-12) ale mierząc to inną normą (PN-ISO 9836:1997) a końcowo w rachubie domagać się pieniędzy za przeliczenie ponownie w pierwszej normie ((PN-ISO 9836:2015-12)?
2. Czy skoro developer chce przeliczać metraż licząc po powierzchni użytkowej to czy powinien liczyć w tym schody?
3. Co zrobić z tym fantem?

Pierwszy pomysł to iść do kogoś by przeliczył metraż w normie (PN-ISO 9836:1997) chyba, że porozmawiać z projektantem (mam do niego kontakt) by ten sam budynek przeliczył w normie PN-ISO 9836:1997.
Czytając o liczenie metrażu to nie znalazłem twardego przepisu który mówi, że schody to nie przestrzeń użytkowa. To wydaje się być czymś uznaniowym.

Macie państwo jakieś sugestie w tej kwestii?

Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnego dotrwania do końca budowy.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Remont Liczba postów: 77 Grupa: Domy szereg... Swoją drogą, planujecie jakiś remont w najbliższym czasie? Ja ostatnio rozmyślałam o tym, żeby wymienić kilka szyb w domu i natknęłam się na stronę z usługami s...
  • Rolnictwo Liczba postów: 174 Grupa: Domy szereg... Świadectwa charakterystyki energetycznej to ważny temat dla właścicieli nieruchomości — określają one efektywność energetyczną budynku i są wymagane przy sprzed...
  • Dapatkan Pengalaman Baru Bersama MACAUGG Toto 4D Liczba postów: 1 Grupa: Domy szereg... Perkembangan platform digital membuat berbagai jenis hiburan berbasis angka semakin mudah ditemukan di internet. Salah satu jenis permainan yang sering dibicara...
  • MACAUGG Hadirkan Layanan Toto 4D Online yang Prakt... Liczba postów: 1 Grupa: Domy szereg... MACAUGG sering dikaitkan dengan platform yang menawarkan layanan permainan angka seperti Toto 4D dan mengajak pengguna untuk mencoba keberuntungan melalui pemas...
  • Keunggulan Layanan Modern IBLBET Liczba postów: 1 Grupa: Domy szereg... IBLBET dikenal sebagai salah satu nama yang sering muncul dalam pencarian terkait platform hiburan digital. Seiring berkembangnya teknologi, berbagai layanan be...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21383 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 267

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */