plaga kretów

« Powrót do grupy: Zagospodarowanie terenu

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

19 maja 2009, 14:34

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam problem z kretami :( Nic na nie nie działa a przecież nie powinno się ich zabijać. Czy jest jakiś bardziej humanitarny sposób pozbycia się ich oprócz założenia siatki pod całym ogrodem? Proszę o radę.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

7 czerwca 2010, 13:10

Można wbić w powstałe kopce kołki i umieścić na nich butelki. Powoduje to hałas co odstrasza krety. Dobrym pomysłem jest wkładanie podgniłej cebuli gdyż krety nie lubią takich zapachów.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 czerwca 2010, 13:55

W sklepach ogrodniczych dostępne są odstraszacze elektroakustyczne zasilane bateriami, które umieszcza się w tunelach. Emitują one sygnały akustyczne o wysokiej częstotliwości i obejmują swym zasięgiem powierzchnię ok. 500 m2. Działają one drażniąco również na myszy i nornice.

Zgłoś | Cytuj | Link

9 sierpnia 2010, 10:09

Krety nie przepadają za brudnym środowiskiem dlatego moja babcia wkładała w kopce gąbki do mycia naczyń albo nawet i wlewała trochę takiej brudnej wody gdy zmywała naczynia (oczywiście bez detergentów) jakoś pomogło ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

10 sierpnia 2010, 11:06

W moim przypadku kuzynka nazbierała do słoiczka słoika z petami w wodzie i wylała tym kretowiska, pomogło, ale te urządzenia elektroakustyczne to też dobry pomysł i rozwiązanie

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 sierpnia 2010, 22:23

Miałem z kretami ten sam problem co piszecie. Niszczyły mi dokładnie wszystko. Polecam siatke na krety, kupić można takie specjalne siatki , ja płaciłem około 2zł za metr kwadratowy i kupowałem taką siatkę z tworzywa. U mnie nic nie dało rady odstraszacze i feromony - kretowisk coraz więcej. Rok temu robiłem trawnik i położyłem pod spód siatkę. Do dzisiaj mam spokój.

Zgłoś | Cytuj | Link

25 sierpnia 2010, 23:44

Te odstraszacze elektroakustyczne sa bardzo skuteczne i stosunkowo niedrogie. Ostatnio we Wloszech bedac na wakacjach, widzialem takie odstraszacze w bardzo niskiej cenie ok 10 euro za 6 takich odstraszaczy. Polecam!

--
Panele słoneczne

Zgłoś | Cytuj | Link

23 lutego 2013, 13:01

pozbyłam się kretów używając dziecinnych wiatraków które powodują duży hałas.

Zgłoś | Cytuj | Link

16 sierpnia 2013, 21:48

Ja zastosowałem siatkę na krety. Siatka na krety jest bardzo skuteczna, jest pewność, że kret się już nie pojawi, tylko że najlepiej taką siatkę rozkładać przed siewem trawy.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 sierpnia 2013, 13:54

ja też wypróbowałam siatkę na krety i muszę przyznać, że problem na chwile znikł :) http://www.hortis.pl/index.php?tyt=Siatka-przeciw-kretom/139

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 4 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaką kostkę położyć ? Liczba postów: 174 Grupa: Zagospodaro... Najlepiej poszperać w internecie i poczytać o tym więcej.
  • Tani i dobry grill Liczba postów: 23 Grupa: Zagospodaro... Jeśli chcesz kupić wszystko co potrzebne na udanego grilla, to na pewno warto mieć na uwadze sklep spożywczy online E-Spar https://e-spar.com.pl/kategoria/grill...
  • Mała altana czy duży parasol? Liczba postów: 84 Grupa: Zagospodaro... W takim razie jak planujecie postawić altanę w ogrodzie, to powinniście wiedzieć, że ważne są solidne elementy montażowe. Na https://www.chle-mar.pl/ widziałem....
  • Idzie wiosna Liczba postów: 48 Grupa: Zagospodaro... Na kolejną wiosnę planuję budowę placu zabawa w ogrodzie. Polecam przeczytać https://www.schronisko.edu.pl/jak-zamont owac-plac-zabaw-aby-byl-bezpieczny-i-zgo dny...
  • Garaż a może lepiej wiata? Liczba postów: 129 Grupa: Zagospodaro... Szukając inspiracji do budowy garażu, można także rozważyć blaszane konstrukcje, które oferują producent garaży blaszanych MARMET. Dzięki różnorodnym rozwiązani...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19805 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 142

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >