wiązary czy więźba - dla domu bez użytko

« Powrót do grupy: Robimy dach

24 lutego 2007, 22:11

Zgadzam sie: good 0 bad

Początkowo myślałem, że wiązary są tańsze. Ostatnio okazało się, że... wręcz przeciwnie. Czy rzeczywiście dach z prefabrykowanych wiązarów jest droższy, a jeżeli tak, to jakie jest uzasadnienie dla wyższej ceny?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 stycznia 2008, 13:35

Nie zawsze jest uzasadnienie dla wiązarów. Jeśli dom jest z poddaszem użytkowym i ma wylany strop to korzystniej wychodzi więźba tradycyjna. Jeśli jednak zrezygnujesz ze stropu i masz stropodach to wiązary są tańsze..

pozdrawiam
marcin

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

15 lutego 2008, 15:04

Stosując wiązary unikasz wykonywania stropu nad ostatnią kondygnacją i z tego względu koszt dachu jest niższy. Nie można porównywać wyłącznie kosztu wiązarów do krokwi.

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link

2 grudnia 2011, 13:10

Czy w takim razie mogę prosić o wyjaśnienie jak w projekcie Z115 wyglądałby stropodach.

Więźba ok ale co z sufitem w projekcie tam tylko pustka, nawet strychu nie ma.

Co będzie tańsze i lepsze.
Więźbe zrobię ze znajomym majstrem i rodzinką, wiązary już gotowe.

Ma ktoś namiary na wiązary lub więźbę w woj świętokrzyskim godne polecenia

Zgłoś | Cytuj | Link

17 stycznia 2020, 08:30

Jeśli ktoś byłby zainteresowany tym tematem, to polecam zajrzeć na stronę firmy Binder Projekt - http://www.binder-projekt.wloclawek.pl/ . Tam jest wszystko fajnie opisane, jak i gdzie stosuje się wiązary z prefabrykatów (właściwie nie ma tu żadnych ograniczeń). Warto sobie poczytać informacje z tej strony, bo firma od lat zajmuje się tą tematyką - projektuje i wykonuje dachy z wiązarów, mają wiedzę i doświadczenie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 marca 2020, 11:27

Wydaje mi się że większość osób wybiera więźbę dachową. Sam zresztą zdecydowałem się na to rozwiązanie. Jeżeli mieszkacie na terenie województwa wielkopolskiego to zgłoście się do firmy https://www.ardi.com.pl/ Od nich zakupicie więźbę dachową w całkiem niezłej cenie.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Chcę rozbudowac poddasze. Liczba postów: 11 Grupa: Robimy dach Fachowcy świadczący usługi dla domu lub mieszkania, oprócz przeprowadzania napraw, powinni również doradzać w wyborze najlepszego sposobu usunięcia usterki i do...
  • Dach ,papa termozgrzewalna Liczba postów: 53 Grupa: Robimy dach Aby konstrukcja dachu na wiele lat zachowywała swoją estetykę i trwałość, powinieneś pamiętać o użyciu wysokiej jakości materiałów na podbitkę dachową. To jeden...
  • Remont dachu i malowanie Liczba postów: 24 Grupa: Robimy dach Nowoczesne wnętrza coraz częściej łączą kuchnię z salonem, dlatego kuchnie na wymiar w Poznaniu stają się dla wielu osób naturalnym rozwiązaniem. Przeglądając o...
  • Jakie wkrety wybrać ? Liczba postów: 7 Grupa: Robimy dach Mogą być jak najbardziej takie ale musisz pamiętać aby były wykonane ze stali nierdzewnej.
  • malowanie dachu z blachy Liczba postów: 155 Grupa: Robimy dach Przy zardzewiałym dachu najpierw trzeba ocenić, czy blacha jeszcze się trzyma, czy już kwalifikuje się do wymiany. Rdza wymaga mechanicznego oczyszczenia do zdr...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20412 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 317

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >