rozbiórka budynku

« Powrót do grupy: Przepisy prawne

15 września 2020, 22:56

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam
Sytuacja jest taka że gmina przejęła działkę na której można powiedzieć jest śmieciowisko.
Najgorsze w tym jest rozpadający budynek. Budynek częściowo murowany (jedna ściana) reszta to drewno. Budynek jest pustostanem w fatalnym stanie. drewniany strop częściowo zapadnięty. Ogólnie nadaje się jedynie do rozbiórki. Budynek jak i działka nie jest zabezpieczony, każdy praktycznie może wejść. W okolicy mieszka wiele dzieci które zapewne zaczną zwiedzać budynek i może być jakaś tragedia do tego grozi to pożarem.
Gmina nie kwapi się do rozbiórki i uporządkowania terenu. Opowiada że budynek figuruje jako mieszkalny i to nie takie proste. Ogólnie zbywa.
Jest pomysł by sprawę zgłosić do Powiatowej Inspekcji Nadzoru Budowlanego.

Pytania:
Czy jako okoliczni mieszkańcy możemy wystąpić do PIN BUD o wydanie nakazu rozbiórki?
Czy jest jakaś inna możliwość zmuszenia gminy do rozbiórki?

A co by było w sytuacji jakby ktoś ten teren od gminy wydzierżawił ale nie planował cokolwiek robić. Można powiedzieć dzierżawa dla blokady innych.
Kogo w takiej sytuacji dotyczył by nakaz rozbiórki?

Liczę na odpowiedzi
Pozdrawiam

Mam prośbę o poradę jak rozwiązać ten problem.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 maja 2024, 11:14

Zgadzam sie: good 0 bad

Sytuacja, którą opisałeś, jest dość skomplikowana, ale istnieją sposoby, aby rozwiązać problem z rozpadającym się budynkiem na działce, którą gmina przejęła. Warto również skonsultować się z prawnikiem, który może pomóc zrozumieć, jakie są prawa i obowiązki gminy w tej sytuacji oraz jak najlepiej postępować. Następną opcją jest na pewno też petycja. Jeśli ktoś zdecydowałby się wydzierżawić tę działkę od gminy, a następnie nie planował nic na niej budować, a jedynie blokować działania innych, to sytuacja byłaby trudniejsza. Na temat dzierżawy wspomniano co nieco tutaj https://kedzierzynkozle24.pl/

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Odszkodowanie Liczba postów: 117 Grupa: Przepisy pr... Nie wiem skąd jesteś, ale z mojej strony mogę dodać, że wsparcie na żywo oraz zdalnie oferuje Kancelaria Odszkodowawcza odszkodowaniepowypadku.pl Powodzenia!!
  • Bezpieczna umowa budowlana Liczba postów: 5 Grupa: Przepisy pr... Przed przystąpieniem do budowy domu i jedna i druga strona powinna mieć wszystko ustalone czarno na białym najlepiej z pomocą odpowiedniej dokumentacji. Tylko w...
  • Serwis tworzyw Liczba postów: 2 Grupa: Przepisy pr... Tworzywo sztuczne https://www.tworzywa.pl/ to teraz jeden z najczęściej wykorzystywanych surowców. Jest dostępne w każdym domu, firmie, jednostce samorządowej,....
  • Zasiedzenie nieruchomosci - prosze o informacje. Liczba postów: 12 Grupa: Przepisy pr... Cześć, od ponad 20 lat mieszkam w starym domu po moim wuju. Po jego śmierci nikt z rodziny nie chciał się tym zajmować, więc wprowadziłem się, zacząłem remonty,...
  • profesjonalne biuro rachunkowe Liczba postów: 100 Grupa: Przepisy pr... A wtedy też dla takiego biura rachunkowego czy jakiejkolwiek firmy realizującej usługi księgowe, niezbędne jest ubezpieczenie OC zawodowe. Przykład jest na ubez...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19867 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 131

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >