Budynek gospodarczy samowola budowlana

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

dziś, 11:42

Zgadzam sie: good 0 bad

Wysyłam opis sytuacji związanej z potencjalną samowola budowlaną. Chodzi o to czy moge się posiłkowac nowelizacja ustawy z 3 czerwca 2023r. : Budowę jednokondygnacyjnych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 150 m² bez konieczności uzyskania pozwolenia na budowę i bez formalnego zgłoszenia można prowadzić od 3 czerwca 2023 roku. Nowelizacja Prawa budowlanego z 2023 roku rozszerzyła możliwości zabudowy o takie obiekty, które muszą być związane z produkcją rolną, mieć prostą konstrukcję, a obszar ich oddziaływania musi mieścić się w całości na działce inwestora. Tutaj jest informacja że budynek musi mieścic sie w całości na działce inwestora co u mnie nie jest spełnione. Właścicielem działki sąsiedniej jest ojciec żony który mógłby tą działke na Nią przepisac tylko ni wiem czy to wogóle pomogło by w sprawie.

Budynek Gospodarczy 6,20mX8,20m jednokondygnacyjny z dachem dwuspadowym.

Brak miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Budynek miał wykopane fundamenty na wiosnę 2023r. (wtedy została zalana ława fundamentowa ze zbrojeniem) w sierpniu 2023. zostały wymurowany ściany fundamentowe (fundament).

Budynek z jedej strony wchodzi około 20cm na sąsiednią działkę ( właścicielem jest ojciec mojej żony, nie będzie rościł żadnych pretensji w tym kierunku ) pytanie tylko czy jest potrzebne jakieś oświadczenie pisemne z jego strony.

Na chwile obecną budynek ma wzniesione ściany zewnętrzne bez dachu.

Zabudowa zagrodowa siedliskowa

Druga opcja jaka myslałem to kwestia czy mozna by to było jeszcze w mojej sytuacji posiłkowac się jako dom letniskowy bez pozwolenia lecz tutaj z tego co wiem jest potrzebne zgłoszenie lecz kwota za taką samowole budowlaną jest niższa. Z tym że na ziałce stoi już dom jednorodzinny.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20678 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 287

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >