Czym myjecie kratki i kuwety do malowania wałkiem?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

18 maja 2009, 03:34

Zgadzam sie: good 0 bad

Temat może dziwny, ale sprawia mi to wiele frustracji.

Wiadomo, że do idealnego pomalowania trzeba mieć idealnie czyste narzędzia. Inaczej drobinki zaschniętej starej farby odklejają się np z kratki i pozostają na ścianie przy malowaniu.
Nie chodzi o jakieś tam przemysłowe babranie na biało, kilometrów ścian, byle więcej i szybciej, bo przy takim malowaniu nikt się niczym nie przejmuje.
Ale jest to raczej pytanie do specjalistów wykonujących prace na dość wysoki standard dla wymagającego klienta.

- Tak wiec w przypadku kratki (do kuwety w kształcie kanciastego wiaderka) niektórzy mają taki sposób, że zostawiają farbę na kratce (farba zasycha już w czasie malowania) a na drugi dzień tłuką tą kratką o jakiś przedmiot lub ścianę aż zaschnięta farba odpada - co niby sprawia że kratka jest czysta, ale tak na prawdę nie jest, a często łamie się na strzępy podczas takiego "czyszczenia".

- Inni spędzają przy wannie 40 minut po każdym malowaniu i dokładnie czyszczą każdą szczelinę w kratce, albo w płaskiej kuwecie.

- Jeszcze inni kupują jedną lub dwie nowe kratki na dzień, a jak przychodzi malować małe ścianki w różnych kolorach to więcej tych kratek na każdy dzień kupują...

- Są też wykonawcy którzy stosują wymienne wkłady (takie przeźroczyste) do kuwety płaskiej. Gdy policzyłem jakie będą roczne koszty stosowania takiego sposobu to trochę drogo to wychodzi.

- Albo inny sposób to owijanie kuwety folią którą dostosowuje się do kształtów kuwety i na to wlewanie farby. Folia też nie jest za darmo. Farba na tej foli szybciej zasycha i zaschnięte płatki przyklejają się do wałka. A w dodatku nie w porządku pod względem środowiska jest wyrzucać w kosz tyle folii w każdy dzień. Z tego też powodu do ewentualnego maskowania podłóg przestaliśmy używać folii tylko karton kupowany w rolkach na boki pomieszczenia + plandeki wielokrotnego użytku na środek pomieszczenia. Może i szczyt ekologi to nie jest z tym papierem. Ale przynajmniej taki papier rozkłada się w kilkanaście miesięcy, a folia co najmniej dziesięć tysięcy lat.

Podsumowując wiele śmiesznych patentów obserwuje u ludzi, ale nic konkretnego odnośnie czyszczenia z farby narzędzi którymi maluje się calutki dzień, a farba na narzędziach zasycha już podczas malowania.

Tak więc co zaproponowali byście z własnego doświadczenia?
Chodzi o farby emulsyjne, akrylowe oraz farby typu "Kitchem & Batchroom".

Marzą mi się jakieś cudowne środki (które można stosować wielokrotnie, wylać z baniaka i wlać z powrotem), co by człowiek zostawił na noc a rano kuweta i krata była by czyściutka.

Jeszcze mi się przypomniało, że ktoś mi proponował żebym w occie zostawiał. Nie próbowałem, a w dodatku pomyślałem, że ocet też nie taki tani, no i nie wiem czy na emulsje by w ogóle zadziałał.

(Wiadomo, chodzi o zminimalizowanie kosztów i wysiłku)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 maja 2009, 17:13

Witam,
Mam wrażenie że Twoim oczekiwaniom sprosta tylko i wyłącznie czarodziejska różdżka :)Pstryk i po kłopocie!
Niestety malowanie tylko pozornie jest łatwą i prostą ekipą. Gros prac to żmudne przygotowania. Także jeśli chodzi o czyszczenie kratki.
Najlepiej kratkę po malowaniu włożyć do ciepłej wody z Dodatkiem "Ludwika", potem wyszorować szczotką od kibla (polecam nową, czystą...:) ) a resztę doczyścić benzyną.
Pozdrawiam,
J.F

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 maja 2009, 14:57

jakby Ci to napisać umyc ją trzeba. Ja po malowaniu taką kratkę jak i wąłek myje w ciepłej wodzie i to od razu nie ma jamniejszego problemu z opisywanych prze ciebie.

pzdr.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• aparaty Liczba postów: 3 Grupa: Technologie... W sumie nie wiem, czy ktoś już o tym pisał, ale ortodoncja to coraz częściej temat nie tylko dla młodzieży, ale też dla dorosłych. Tutaj znalazłam dokładny opis...
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 1002 Grupa: Technologie... Thanks for sharing a wonderful article, you need to check out live cricket tv and watch now
  • jaka oczyszczalnia jest dobra? gdzie kupiliscie pa... Liczba postów: 3 Grupa: Technologie... Wiesz co akurat Biofos Professional to biologiczny środek, który faktycznie robi robotę. Zawiera mikroorganizmy przyspieszające rozkład i upłynnianie ścieków, a...
  • renowacja wykładziny pcv? Liczba postów: 22 Grupa: Technologie... Myślę że w tym temacie warto jest zajrzeć do atrakcyjnej oferty firmy https://www.gumoplast.pl/ Jest to renomowany producent wyrobów gumowych działający na rynk...
  • Jakie kupić narzędzia? Liczba postów: 655 Grupa: Technologie... Coraz częściej widzę, że pergole pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale też dekoracyjną. Bardzo bym chciała, by mój ogród był ładny, by można było miło spędza...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20155 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 135

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >