Decyzja o warunkach zabudowy

« Powrót do grupy: Zanim wybudujesz dom

23 stycznia 2007, 16:16

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam. W związku z tym że podjąłem decyzje o postawieniu domu mam kilka pytań, czy w wniosku o deczje o warunkach zabudowy i na mapce ewidencyjnej dołączonej do tego wniosku, powinienem zaznaczyć garaż jako samodzielny budynek? Moje pytanie wynika z tego, że na tą chwilę niewiem czy będę chciał budować dom z garażem w jednym budynku, czy dom osobno i garaż osobno. Jeżeli złoże wniosek o sam dom czy później mogę wybudować garaż osobno bez składania kolejnego wniosku o decyzje o warunkach zabudowy? Następne pytanie jest takie mam z bratem działkę na zasadzie współwłasności. Chcieliśmy ją podzielić ale ze względu na warunki w tym obszarze nie możemy tego zrobić, działka musi mieć minimum 3000m. Dowiedziałem sie że można przeprowadzić podział sądownie. Oboje chcemy się budować i występujemy o decyzje o warunkach zabudowy, dochodząć do pytania, czy powinniśmy przeprowadzić taki podział przed wystąpieniem o tą decyzje czy możemy zrobić to znacznie później. z góry dziękuje za zainteresowanie się tematem.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 stycznia 2007, 17:24

Witam
Wiem tyle,że lepiej jest pobudować gadaż razem z domem - tańsze jest wtedy ubezpieczenie czy po prostu niższy podatek... coś takiego kiedyś czytałem.
Jeśli garaż bedzie stał np. za domem - może być to wtedy "blaszanka" i zgłasza pan taki zamiar urzędowi i sąsiadom (jeśli chciałby Pan postawić ją w samym rogu przy ogrodzeniu, sąsiad musi sie na to zgodzić).

Jeśli chodzi o dzialke 3000m - domyslam sie że przylega ona do jakiegoś Parku Narodowego...Poza tym przepisy prawa przewidują zawieszenie postępowania o wydanie decyzji, jeśli wniosek o ustalenie warunków zabudowy dotyczy obszaru, w odniesieniu do którego istnieje obowiązek sporządzenia planu miejscowego (np. Parku Krajobrazowego).
...nie wiem czy wiele pomogłem?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 lipca 2008, 23:03

Nie chodzi tylko o podatek. W przypadku budowy budynku mieszkalnego z wbudowanym garażem z tego co się orientuję nie ma opłaty skarbowej w urzędzie. A poza tym jeśli nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego to na budowę garażu wolnostojącego w przyszłości bedzie wymagana nowa decyzja o warunkach zabudowy bo to jest nowe zamierzenie.
Warto rozwarzyć z bratem budowę budynków mieszkalnych w tzw. zabudowie bliźnieczej. Może to bedzie jakieś wyjście.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Kosztorys Liczba postów: 16 Grupa: Zanim wybud... Z pomocą jakiego programu wykonujecie takie kosztorysy? Nie ma znaczenia czy prowadzicie firmę jednoosobową budowlaną, jesteście architektami, czy pracujecie w....
  • Praca dla Kosztorysanta Liczba postów: 8 Grupa: Zanim wybud... W takim razie jeżeli przyszedł moment na zmianę pracy, jednak chcielibyście do tego podejść w odpowiedni sposób sprawdzając sobie różne możliwości zawodowe i te...
  • Pytanie o program do kosztorysowania Liczba postów: 73 Grupa: Zanim wybud... Jeśli szukacie naprawdę dobrego programu do kosztorysowania to ja radzę zwrócić uwagę na https://snapcalc.eu/. Jest to profesjonalna aplikacja stworzona przez k...
  • Tkaniny dobre na wszystko Liczba postów: 19 Grupa: Zanim wybud... A jeżeli chcecie mieć większy wybór noży tapicerskich i technicznych. Sporo tego typu sprzętu znajduje się w hurtowni Chle-Mar: https://www.chle-mar.pl/. Dobrze...
  • podatki i oplaty lokalne Liczba postów: 13 Grupa: Zanim wybud... Jak najbardziej jeśli prowadzimy własną działalność to ja również jestem zdania, że coraz więcej na sam temat podatków powinniśmy wiedzieć. Jak dla mnie bardzo....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19769 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 128

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >