Jak kupować działkę?

« Powrót do grupy: Porady i opinie

27 października 2008, 13:38

Zgadzam sie: good 0 bad

Chcę postawić dom ale żebym to mógł to muszę mieć swoją działkę. Co muszę spełnić i jakie papiery żebym mógł kupić taką działkę?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 czerwca 2010, 10:34

Napewno musisz wybrać taką działkę by nie bbyła w szczerym polu, w miarę blisko do centrum no chyba, że chcesz mieć domek tak z dala od miasta, popatrz czy nie ma problemów z dociągnięciem prądu, wody, a papiery hmm... napewno księgi wieczyste od poprzedniego właściciela działki, ogólnie jeśli już wyliczyłeś koszty to dolicz około 30-50% więcej
musisz mieć pozwolenie na budowę, pozwolenie na przyłącze, wybór projektu zgodnego z MPZP. Długa droga oprzed Tobą

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

17 sierpnia 2026, 10:30

Kupuję działkę pod Krakowem pod budowę domu i nie wiem jakie parametry działki są kluczowe żeby uniknąć problemów przy budowie. Na co zwracać uwagę poza ceną i lokalizacją?

Zgłoś | Cytuj | Link

17 sierpnia 2026, 11:22

Przy działce pod budowę domu kilka rzeczy może sprawić że tania działka staje się droga przy realizacji. Badania geotechniczne gruntu są kluczowe bo słaby grunt albo wysoki poziom wód gruntowych to znacznie droższe fundamenty albo konieczność odwodnienia. W okolicach Krakowa podłoże jest bardzo zróżnicowane i warto wiedzieć co pod spodem zanim zapłacisz za działkę. Uzbrojenie działki albo odległość od mediów wody prądu gazu i kanalizacji to kolejny istotny koszt który bywa zaskoczeniem. Dostęp do drogi publicznej jest wymogiem przy pozwoleniu na budowę i przy działce bez bezpośredniego dostępu potrzebujesz służebności przejazdu co jest komplikacją prawną. Sprawdź MPZP co można zbudować i jakie są wymogi co do zabudowy bo nawet piękna działka może mieć ograniczenia. Więcej o przygotowaniu inwestycji pod Krakowem jest na https://orientdeco.pl/budowa-domu-jednorodzin nego-w-krakowie-jak-dobrze-przygotowac-inwestycje

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Pożyczka Liczba postów: 158 Grupa: Porady i op... W przypadku pożyczek online liczy się przede wszystkim wygoda i możliwość załatwienia sprawy przez internet. Nie trzeba wychodzić z domu, żeby zapoznać się z of...
  • projektant wnetrz warto? Liczba postów: 464 Grupa: Porady i op... Bardzo warto! Bardzo! Szczególnie projekt techniczny, rzuty, przeróbki. Potem daje album każdemu wykonawcy i jak są dobrzy, a ja na takich trafiłem, to nawet ni...
  • Odwodnienie liniowe do garażu Liczba postów: 5 Grupa: Porady i op... Jeżeli chodzi o posadzki żywiczne to polecam sprawdzić ofertę https://baumax.sklep.pl mają bardzo dobry ceny i pracują na naprawdę świetnych materiałach
  • Zakupy przez internet Liczba postów: 552 Grupa: Porady i op... Zastanawiałam się ostatnio nad tym, jak dbać o skórę i unikać zmarszczek. Widziałam kilka osób używających różnych produktów, ale jakoś nigdy nie byłam do końca...
  • Szafa pod zabudowę Liczba postów: 179 Grupa: Porady i op... https://jumeble.pl/ może dostarczyć inspiracji osobom, które zastanawiają się nad praktycznym wyposażeniem sypialni albo przedpokoju, ale w przypadku szafy najw...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21063 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 622

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */