Jakie drzewka do ogrodu?

« Powrót do grupy: Pielęgnacja ogrodu

8 maja 2026, 09:31

Zgadzam sie: good 1 bad

Myślę, żeby posadzić na działce jakąś nową roślinę, tylko jeszcze nie mogę się zdecydować co wybrać. Chciałbym coś, co będzie dobrze wyglądało, nie będzie bardzo wymagające i przy okazji trochę ożywi ogród.

Macie może jakieś sprawdzone propozycje? Co u Was najlepiej się przyjęło — kwiaty, krzewy, a może jakieś owocowe rośliny? Chętnie poczytam opinie i inspiracje

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 maja 2026, 09:41

Ja u siebie posadziłem lawendę i hortensje — bardzo ładnie wyglądają, a przy tym nie są zbyt wymagające

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 maja 2026, 09:43

Użytkownik kamilakedra87 napisał: Myślę, żeby posadzić na działce jakąś nową
roślinę, tylko jeszcze nie mogę się zdecydować co
wybrać. Chciałbym coś, co będzie dobrze wyglądało, nie
będzie bardzo wymagające i przy okazji trochę ożywi
ogród.

Macie może jakieś sprawdzone propozycje? Co u Was
najlepiej się przyjęło — kwiaty, krzewy, a może
jakieś owocowe rośliny? Chętnie poczytam opinie i
inspiracje

Ja u siebie posadziłem lawendę i hortensje — bardzo ładnie wyglądają, a przy tym nie są zbyt wymagające. Jeśli chcesz coś bardziej „użytkowego”, to fajnie sprawdzają się też borówki albo maliny, bo oprócz wyglądu dają jeszcze owoce. Dobrym wyborem są też ozdobne trawy, np. miskanty, bo dodają ogrodowi fajnego klimatu i nie trzeba przy nich dużo robić

Zgłoś | Cytuj | Link

11 maja 2026, 09:43

https://www.podkarpackiesady.pl/67-hortensje< /a>

Zgłoś | Cytuj | Link

18 maja 2026, 18:31

Zgadzam sie: good 0 bad

Ja bym przy takim założeniu pomyślał nie tylko o pojedynczych drzewkach, ale o całej kompozycji, żeby ogród żył przez cały sezon. Jeśli ma być mało wymagająco, to dobrze sprawdzają się np. klony ozdobne, świdośliwy albo niewielkie jabłonie ozdobne, ale dużo daje też połączenie tego z łąką kwietną zamiast „samego trawnika” — efekt jest dużo bardziej naturalny i mniej pracy przy pielęgnacji. W miejskich realizacjach fajnie sprawdzają się też bardziej przemyślane nasadzenia z różnymi piętrami zieleni, nie tylko same drzewa. Zerknij np. na https://foresta-ogrody.com/zielen-miejska/ albo inspiracyjnie https://foresta-ogrody.com/laki-kwietne/ — można podpatrzeć ciekawe pomysły na zestawienia roślin, które nie wyglądają „sztywno” jak klasyczny ogródek.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 maja 2026, 20:10

Ja bym nie szedł w sadzenie samych „modnych” roślin, tylko najpierw pomyślał ile czasu chcesz później poświęcać na pielęgnację

Zgłoś | Cytuj | Link

25 maja 2026, 20:10

U mnie najlepiej sprawdziły się hortensje trawy ozdobne berberysy i jakieś iglaki jako baza przez cały rok Dobrze też zostawić trochę miejsca między nasadzeniami bo na początku wszystko wydaje się małe, a po paru latach robi się niezły busz

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21197 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 337

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */