POMPY CIEPŁA

« Powrót do grupy: Robimy fundament

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

6 grudnia 2007, 14:23

Zgadzam sie: good 0 bad

KOCHANI!Przymierzam się do zainstalowania w nowym domu pompy ciepła, ale nie koniecznie za 50tys.
Jeśli wiecie jak to zrobić w sensownych pieniądzach
to podpowiedzcie - proszę.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

31 grudnia 2007, 15:28

"Kochany" nie porywaj się z motyką na księżyc. Sam nie podołasz. Temat trudny i wyłącznie dla specjalisty!
Poprawnie dobrany i wykonany obieg pompy ciepła, to wiele wymagań do spełnienia! Nazwa może sugeruje, że jest to "tylko" pompa. Nic bardziej mylnego!
To cały skomplikowany obieg obejmujący: parownik (wymiennik ciepła), reduktor ciśnienia, skraplacz (wymiennik ciepła), pompa obiegowa, czynnik termodynamiczny, rurociągi, automatyka i sterowanie. Ponadto, obieg pompy musi być skojarzony z pozostałymi instalacjami c.o. oraz c.w.u. w domu.

Znam dziesiątki przypadków, gdzie inwestor teraz włosy z głowy drze, że był takim idiotą i sam wykombinował montaż pompy ciepła. Pieniążki wydane, a w domu zimą max. +12 st. C. Potem trzeba było wydać nawet ponad 80 tys. zł na poprawy i przywrócenie całości do poprawności. A ile problemów z rozkuwaniem i remontem już wykończonych pomieszczeń???

Jerzy Zembrowski

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 września 2014, 01:47

To zależy jak będziesz ją eksploatował. Ja na Twoim miejscu bym po prostu zapytał się fachowców, tak jak mówisz, warto znaleźć dobrych. Ja ostatnio miałem wspólnego wiele z nimi: http://www.izoserwis.net/pl/oferta więc można powiedzieć, że są godni zaufania. Mam nadzieję, że kontakt się przyda.

Zgłoś | Cytuj | Link

19 września 2016, 09:56

Mam już zainstalowaną gruntową pompę ciepła i jak na ten moment oceniam inwestycję pozytywnie. Jest to efektywny i na pewno wydajny wariant, jeśli ktoś chce się uniezależnić. Żywotność pompy, a konkretnie jej sprężarki szacuje się na 3 dekady, więc trochę mi powinna posłużyć bez żadnych przygód. Cała instalacja jest zrobiona przez A-pic – a-pic.pl. Polska firma, polska produkcja, gwarancja 5 lat, jasne warunki cenowe bez naciągania na dodatkowe koszty.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 kwietnia 2017, 21:03

Dobre pompy obiegowe sprzedaje hurtownia Swatt, nie wiem jak w przypadku innych modeli bo nie zamawiałem ale obiegówki mają solidne, zdecydowanie na lata. Ostatnio u nich robię głównie zaopatrzenie do siebie do firmy i nie narzekam. Nie zawalają terminów, są w stanie duże zamówienia robić rzeczywiście sprawnie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 maja 2017, 09:53

Hurtownia Swatt powinna mieć takie pompy. Kiedyś robiłem u nich trochę zamówień na pompy hydroforowe jak akurat kładłem takie instalacje. Teraz mi się profil firmy zmienił i już takich pomp nie potrzebuję, ale zamawiam u nich dalej z tymże różnego typu przyłącza wod-kan. Mają elastyczne podejście dla instalatorów, można dopasować sobie spłatę ratalną chociażby i rzeczywiście okazyjnie to u nich wychodzi. Raz korzystałem i było okej.

Zgłoś | Cytuj | Link

3 lipca 2017, 09:55

jakie koszta wiążą się z pompą ciepła? Całkowity koszt?

Zgłoś | Cytuj | Link

25 września 2017, 07:07

od 10 tys. do bliżej nieokreślonej górnej granicy

Zgłoś | Cytuj | Link

1 października 2017, 21:32

Myslę, że nawet ok 50 tys jeżeli mówimy o gruntowej i takiej która ma nam zapewnić pełność potrzeb na ciepło :)

Zgłoś | Cytuj | Link

30 listopada 2017, 20:20

Sprawdź też firmę www.klima-premium.pl. Mają bardzo dobrej jakości produkty i profesjonalną obsługę klienta.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 9 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Praca w Niemczech - rekrutacja Liczba postów: 42 Grupa: Robimy fund... Zdecydowanie mogę Wam polecić sprawdzić stronę https://www.assecuro.pl/cw04-worek-trans portowy-rozmiar-l-60-l.html , na której znajdziecie ofertę firmy ASSECURO...
  • Części do wózków widłowych Liczba postów: 2 Grupa: Robimy fund... Jeśli ktoś ma problem z dostępnością części do starszych maszyn, to serio polecam zajrzeć na https://zebate24.pl/kategoria/czesci-die ci/ . Miałem problem z jedn...
  • POMPA CIEPŁA Liczba postów: 11 Grupa: Robimy fund... Pompy ciepła split aktualnie są najczęściej wybierane np. AIWA HPS8VIN lub HPS10VIN już do większego domu gdzie zapotrzebowanie na ciepło jest wyższe. Energoosz...
  • izolacja fundamentow Liczba postów: 128 Grupa: Robimy fund... Jeżeli chodzi o wykonanie izolacji przeciwwilgociowej to jak najbardziej wybór WB Duo Flex będzie słusznym rozwiązaniem. Jedna z najbardziej elastycznych hydroi...
  • obawy o fundamenty Liczba postów: 30 Grupa: Robimy fund... Od jakości wykonania fundamentów zależy stabilność całego budynku. Na pewno ochrona fundamentów przed wilgocią ma ogromne znaczenie dla solidności całej konstru...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19973 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 161

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >