Podłączenie się do komina

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

17 kwietnia 2021, 21:34

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam pytanie natury prawnej. Mam w domu w takim pomieszczeniu które jest z założenia nazwijmy to pralnio - kotłownią (wg planów było to miejsce gdzie powinna stać pralka, suszarka i do tego wisi dwu funkcyjny piec gazowy. Do tego była opcja by w salonie był kominek, z którego odprowadzenie spalin rurami w ścianach powinno iść do komina z wejściem w tej pralnio - kotłowni. Z tego co opisałam, to kominka w ogóle nie ma, w ścienie w wejściu do komina jest zamiast podłączenia kratka wentylacyjna z podejściem na rurę fi 100, obok do nazwijmy to drugiej części komina podłączony jest piecyk gazowy. W pomieszczeniu tym nie ma ani pralki ani suszarki. Natomiast jest piękne miejsce w którym idealnie by mi się wpasował ploter laserowy co2. Urządzenie to musi mieć podłączenie rury odciągowej do spalin jakie wytwarzają się przy cięciu sklejki (głownie to by ten ploter ciął) i które są z niego odprowadzane wentylatorem do rury i dalej tak jak się podłączy. Oczywiście planując taki układ za wentylatorem miałabym założony filt - widziałam takie na Allegro, spaliz z tego co sprawdzałam na dostępnych filmach na YT nie ma dużo, ale jednak są. I teraz moje pytanie do prawnika, czy ja taki odciąg tych spalin z filtrem mogę podłączyć do tego wolnego komina gdzie miał być podłączony kominek, czy muszę mieć na to jakież zgody z jakiegoś urzędu - nie wiem kominiarza?. Jeszcze jedno bo nie wiem czy to jest ważne, sprzęt jest w wersji że tak napisze amatorskiej, nie przeznaczony do produkcji masowej i ewentualnie miałby służyć do wykorzystania okazjonalnego w domu, a nie jako sprzęt "produkcyjny".

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• zgłoszenie zakończenia budowy Liczba postów: 3 Grupa: Ekspert pra... zapomniałem podać jak by ktos chciał poczytać nowelizację: Dz.U. 2020 poz. 471
  • Działka rolna a budowa Liczba postów: 21 Grupa: Ekspert pra... Jeżeli szukacie sprawdzonego producenta wysokiej klasy opryskiwaczy rolniczych, to polecam Wam sprawdzić stronę https://stanimpex.pl/ , gdzie znajdziecie oferte...
  • Samowola budowlana – firma z polecenia Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Cześć wszystkim! Znalazłem ciekawą ofertę na stronie Kamar Kola, https://kamar-kola.pl/rolki-poliuretanow e-do-okleiniarki/ dotyczącą rolek poliuretanowych do...
  • DZIAŁKA ROLNA – STATUS - PODATKI Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Założenia: 1. Kupuję stare siedlisko na działce rolnej 4000m2 (0.4 ha) (bydynek gospodarczy + budynek mieszk do generalnego remontu) 2. Nie jestem rolnikiem –...
  • parking Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Firmy, które potrzebują punktu kontroli na terenie przemysłowym czy inwestycyjnym, coraz częściej wybierają takie rozwiązanie, jak kontener stróżówka. To gotowe...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19735 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 83

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >