Pompa ciepła i fotowoltaika

« Powrót do grupy: Ogrzewanie

20 kwietnia 2026, 01:29

Zgadzam sie: good 0 bad

Kończę dom, myślę o pompie ciepła i fotowoltaice. Budynek już ocieplony, 140 m2. Obdzwoniłem kilka firm i każda mówi co innego - jedna że pompa nie ma sensu bez wymiany grzejników, druga że bez problemu. Trzecia że lepiej najpierw panele, potem dopiero pompa. W sumie głowa pęka. Ktoś z Was przerabiał to niedawno? Szukam kogoś, kto siądzie, policzy i powie od czego zacząć, zamiast sprzedać pakiet z półki.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 kwietnia 2026, 23:36

U mnie temat PV pojawił się głównie przez rosnące rachunki za prąd. Zanim się na coś zdecyduję, wolę wiedzieć co i jak działa. Na https://www.easyeko.pl/ znalazłem kilka konkretnych informacji, które pomagają to sobie poukładać.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

22 kwietnia 2026, 23:03

Mam bardzo podobne odczucia - jak się obdzwoni kilka firm, to każdy ciągnie w swoją stronę i ciężko z tego coś sensownego wyciągnąć. Też bym raczej szedł w kierunku kogoś, kto najpierw policzy i sprawdzi na miejscu, zamiast sprzedawać gotowy zestaw.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 kwietnia 2026, 23:52

No dokładnie, bez zobaczenia domu to trochę strzelanie na ślepo. Każdy ma inne warunki, więc ciężko brać jedną radę za pewnik. Też muszę sprawdzić to EasyEko.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 maja 2026, 17:45

bez audytu pv nie ma sensu. easyeko zaczyna od tego

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Aby dodać post, należy się zalogować.

Ostatnio na forum

• Ogrzewanie domku letniskowego Liczba postów: 5 Grupa: Ogrzewanie Jeśli myślisz o kominku, to warto rozważyć kaflowe rozwiązania. Mają świetne właściwości akumulacyjne i są bardzo efektywne energetycznie. Kafle można dopasować...
  • Ogrzewanie domu 240m2 Liczba postów: 7 Grupa: Ogrzewanie A co powiecie na kominek? Wiem, że w wielu domach stawia się jeszcze na to rozwiązanie. No, ale tutaj wyzwaniem może okazać się dobór odpowiedniego komina, bo o...
  • Problem z ogrzewaniem domu-zimno Liczba postów: 4 Grupa: Ogrzewanie Planując modernizację ogrzewania, warto sprawdzić możliwości związane z pelletem. To paliwo ekologiczne, zapewniające efektywne spalanie i niską emisję. Więcej....
  • Grzejnik podczerwieni do garażu Liczba postów: 2 Grupa: Ogrzewanie Ja miałem podobną sytuację – też potrzebowałem dogrzewać garaż, głównie zimą, jak coś majsterkuję. Finalnie założyłem ogrzewanie elektryczne na podczerwień od K...
  • Pellet czy ekogroszek Liczba postów: 6 Grupa: Ogrzewanie Dokładnie. Nie ma co szukać chińskich podróbek. Kupuj Defro

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21078 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 210

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */