Poppa ciepła - sprawdza się?

« Powrót do grupy: Ogrzewanie

29 października 2021, 08:50

Zgadzam sie: good 1 bad

Skąd się wziął ostatnio taki bum na pompy ciepła. Byłem wczoraj na kolacji u znajomych którzy zainwestowali w takie urządzenie. Przekonywali mnie, że im szybciej tym lepiej, ale ja ostatnio zainwestowałem w panele słoneczne. Dom ogrzewa zwykłym piecem. Wiem, że niedługo musze go zmienić, ale myślałem o gazie. Tylko te ceny. Możliwe, że będzie drożał w nieskończoność? Fajna taka pompa ciepła ale jej cena… Czy to się opłaca, ma ktoś takie urządzenie dłużej niż 5 lat?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 października 2021, 19:21

Zgadzam sie: good 0 bad

jest to urządzenie nowoczesne i duża dotacja jest na zakup z programu czyste powietrze moge powiedzieć tyle mam w domu kocioł pelletowy i jestem zadowolony a na działce tzw. letniaku który też wynajmuję całorocznie mam
właśnie pompę ciepła powietrzna polskiego producenta defro - mam 2 sezon i jestem zadowolony spełnia wszystkie potrzeby i nie jest wcale taka droga w utrzymaniu. mam 2 lata i jest in pluse .

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 października 2021, 10:34

Wymaga to jakiegoś częstego serwisowania? Możesz podać model urządzenia?

Zgłoś | Cytuj | Link

1 listopada 2021, 17:41

w moim przypadku to defro dhp premium
co do serwisu to jak każde urządzenie grzejące lub użytkowe przynajmniej raz w roku aby posiadać gwarancję
dlatego takie poniewaz w domu mam piec pelletowy tej marki i jestem zadowolony i z pieca i z obsługi instalatorów oraz samego producenta

Zgłoś | Cytuj | Link

12 listopada 2021, 12:52

Możesz napisać jaki masz model tego pieca? Patrzę, że mają duży wybór.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 listopada 2021, 15:34

piec pelletowy mam defro delta eko 15
2 lata i sobie chwalę

Zgłoś | Cytuj | Link

16 lipca 2026, 09:18

Wystarczy spojrzeć ile kosztuje kWh gazu dla firm obecnie, są to stawki na poziomie 97gr netto kWh. Tak będzie się kształtowała cena po uwolnieniu dla klientów indywidualnych. Kolejna podwyżka w kolejnym roku (koniec kolejnej umowy na dostawy).
Ogólnie UE będzie w najbliższych latach odchodziła od paliw kopalnianych, tak więc nie nastawiałbym się na spore obniżki cen. Poza tym z tego co mi wiadomo nie ma już przyłaczeń do gazu. I ponoć ma tak zostać do 2023 roku ( siedzę trochę w temacie i widziałem co ludzie na ten temat mówią).
Aktualnie dobrą opcja wydaje się iinstalacja fotowoltaiczna plus dodatkowo maty albo folie grzewcze, których instalacja będzie kosztowała znacznie mniej niż instalacja pompy ciepła.
Warto jest również zwrócić uwagę na kwestię dofinansowań. A te są spore w tym roku. Możńa liczyć na dofinansowanie miedzy innymi do
paneli fotowoltaicznych
magazynu energii
stolarki okiennej
czy ocieplenia
Jeśli szukalibyście kogoś od pompy ciepła polecam kontatk z nimi http://www.klimat-tech.pl FIrma zajmuje się montażem.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Aby dodać post, należy się zalogować.

Ostatnio na forum

• Ogrzewanie domku letniskowego Liczba postów: 5 Grupa: Ogrzewanie Jeśli myślisz o kominku, to warto rozważyć kaflowe rozwiązania. Mają świetne właściwości akumulacyjne i są bardzo efektywne energetycznie. Kafle można dopasować...
  • Pompa ciepła i fotowoltaika Liczba postów: 5 Grupa: Ogrzewanie bez audytu pv nie ma sensu. easyeko zaczyna od tego
  • Ogrzewanie domu 240m2 Liczba postów: 7 Grupa: Ogrzewanie A co powiecie na kominek? Wiem, że w wielu domach stawia się jeszcze na to rozwiązanie. No, ale tutaj wyzwaniem może okazać się dobór odpowiedniego komina, bo o...
  • Problem z ogrzewaniem domu-zimno Liczba postów: 4 Grupa: Ogrzewanie Planując modernizację ogrzewania, warto sprawdzić możliwości związane z pelletem. To paliwo ekologiczne, zapewniające efektywne spalanie i niską emisję. Więcej....
  • Grzejnik podczerwieni do garażu Liczba postów: 2 Grupa: Ogrzewanie Ja miałem podobną sytuację – też potrzebowałem dogrzewać garaż, głównie zimą, jak coś majsterkuję. Finalnie założyłem ogrzewanie elektryczne na podczerwień od K...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21371 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 266

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */