Wejście do garażu od piwnic

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

29 stycznia 2014, 05:25

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam, kupiłem nowe mieszkanie w bloku u developera na rynku pierwotnym(blok 2 piętrowy) wraz z garażem (poniżej poziomu gruntu - w sąsiedztwie piwnicy), w garażu na ścianie oddzielającej garaż od piwnic jest wcięcie przeznaczone na drzwi tzn. było robione miejsce na drzwi jednak zostało zamurowane cieńszą ścianką. Z tego co się dowiedziałem, wymagał tego odbiór budynku. Czy wstawienie w tym miejscu drzwi już po odbiorze budynku w jakiś sposób zmienia sytuacje prawną odnośnie ich montażu? Innymi słowy czy mogę zrobić sobie przejście z garażu do piwnic montując drzwi przeciwpożarowe czy w przypadku kontroli będzie się to wiązało z "nieprzyjemnościami"?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 lutego 2014, 12:42

Zgadzam sie: good 0 bad

Z jakiegoś powodu tych drzwi nie ma. (pomimo, że ktoś miał na nie ochotę)
Powodem mogą być wymogi przeciwpożarowe. Potrzebny wgląd do dokumentacji i konsultacja z autorem projektu.
Samowolne wstawienie drzwi może wywołać problemy.
A wiesz w jakiej klasie ogniowej te drzwi mają być?
Jeśli piszesz, że cienka ścianka (12 cm ?), to przegroda jest w klasie EI, a nie REI.
Znając liczbę np. EI 120, teoretycznie można wstawić drzwi EI 60, ale musisz to uzgodnić z projektantem i klepnąć u rzeczoznawcy p.-poż.
Mogą to być najdroższe drzwi w Twoim życiu.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• zgłoszenie zakończenia budowy Liczba postów: 3 Grupa: Ekspert pra... zapomniałem podać jak by ktos chciał poczytać nowelizację: Dz.U. 2020 poz. 471
  • Działka rolna a budowa Liczba postów: 21 Grupa: Ekspert pra... Jeżeli szukacie sprawdzonego producenta wysokiej klasy opryskiwaczy rolniczych, to polecam Wam sprawdzić stronę https://stanimpex.pl/ , gdzie znajdziecie oferte...
  • Samowola budowlana – firma z polecenia Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Cześć wszystkim! Znalazłem ciekawą ofertę na stronie Kamar Kola, https://kamar-kola.pl/rolki-poliuretanow e-do-okleiniarki/ dotyczącą rolek poliuretanowych do...
  • DZIAŁKA ROLNA – STATUS - PODATKI Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Założenia: 1. Kupuję stare siedlisko na działce rolnej 4000m2 (0.4 ha) (bydynek gospodarczy + budynek mieszk do generalnego remontu) 2. Nie jestem rolnikiem –...
  • parking Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Firmy, które potrzebują punktu kontroli na terenie przemysłowym czy inwestycyjnym, coraz częściej wybierają takie rozwiązanie, jak kontener stróżówka. To gotowe...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19737 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 101

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >