Zabezpieczenie dachu

« Powrót do grupy: Robimy dach

21 maja 2009, 15:47

Zgadzam sie: good 0 bad

W jaki sposób zabezpieczyć dach przed deszczem podczas wymiany pokrycia dachowego?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 maja 2009, 17:00

Sprawdz tutaj
http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=3&url=htt p%3A%2F%2Fwww.mz.gov.pl%2Fwwwfiles%2Fma_struktura%2Fdocs%2Fo pistech_25062008p.pdf&ei=AOcbSuCcE47Bsgbqu5SQAg&usg=AFQjCNH7 NT06Mz8EXT4dP2CoghMTDuDcWQ&sig2=IU74rLl-L3EIYqAPD_8gDw
Co prawda to pdf,ale w nich też są cenne informacje

Więcej znadziesz także w artykule http://www.abc-dachy.pl/index2.php?site=art&id=409

Pozdrawiam, i polecam przeszukiwanie zasobów google. Budownictwo jest całkiem dobrze opisane w sieci

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 maja 2009, 17:13

Zajrzałem do linku.
Oto co na temat pytania inek'a tam się znajduje, cytuję:
c) przewidzieć zagrożenie związane z nagłym pogorszeniem się warunków
atmosferycznych – wystąpienie opadów deszczu, śniegu, wyładowań
atmosferycznych, wiatrów o prędkości powyżej 10 m/s zarówno w trakcie
wykonywania robót jak i przewidzianych przerw w pracy.

oraz
W przypadku pogorszenia się warunków atmosferycznych – wystąpienia opadów
desczu śniegu, wyładowaniami atmosferycznymi, silnego wiatru powyżej 10 m/s –
roboty budowlane należy przerwać

Prawda, że konkretnie i twórczo radzisz?

Najlepszym wyjściem szanowny inek, jest wybrać okres bez opadów i prace wykonywać na wszelki wypadek etapami! Oczywiście, przykrywając odkryte strefy grubą folią.

Zgłoś | Cytuj | Link

1 czerwca 2009, 15:45

Dzięki JBZ. :wink: Rzeczywiście ta instrukcja jest zabójcza. Postaram się rozłożyć robotę na etapy, ale ostatnio pogoda trochę wariuje i raczej trudno ją przewidzieć dlatego się pytałem. Pozdrawiam.

Zgłoś | Cytuj | Link

5 czerwca 2009, 15:48

Z doświadczenia wiem, iż w Polsce najmniejsze ryzyko opadów występuje w sierpniu. Proponuję do tego czasu zebrać wszystkie potrzebne materiały i ekipę dysponującą elastycznym czasem na roboty (miejscową) i koniecznie z ludźmi starannymi. Najlepiej jednak zrobić to samemu z pomocnikiem - wtedy i jakość i dbałość zapewniona, a i fuszerki sam sobie Pan nie zrobi.
Przy okazji zaznaczę, że warto zakres wymiany pokrycia dachowego konsultować ze specjalistą, bowiem podczas prac zwykle napotyka się na różne problemy do rozwiązania:
- wymiana zmurszałych elementów więźby na nowe,
- odgrzybianie,
- walka z insektami i impregnacja biologiczna,
- poprawne wykonanie termoizolacji lub docieplenia,
- wentylacja połaci dachowych i poddasza,
- uszczelnienia przebić (kominy, wywiewki itp.).
Wiele tematów znajdzie Pan w serwisie BDB lub można nas tam pytać.

Pozdrawiam,

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Deskowanie na zimę Liczba postów: 32 Grupa: Robimy dach Zdecydowanie mogę Wam polecić sprawdzić stronę, na której znajdziecie ofertę firmy BAUKRANE - producent szalunków , która oferuje nowoczesne żurawie wieżowe i p...
  • jak zadaszyć taras? Liczba postów: 55 Grupa: Robimy dach Sprawdźcie sobie stronę, na której znajdziecie firmę Metal-Gum - zadaszenie balkonu , która posiada najróżniejsze zadaszenia tarasów, drzwi i balkonów. Jeżeli j...
  • Porządna blachodachówka - opinie Liczba postów: 58 Grupa: Robimy dach Miejscem godnym polecenia w którym z łatwością znajdziecie idealny materiał na pokrycie dachowe jest https://bogen.pl Pośród ich atrakcyjnej oferty można wyróżn...
  • Ocieplenie i wygłuszenie poddasza z blachodachówką... Liczba postów: 54 Grupa: Robimy dach ja u siebie miałem podobną sytuację i powiem ci że przy wykończeniu poddasza warto pomyśleć też o tym co dasz od środka jako wykończenie. u mnie sprawdziła się....
  • Jaką dachówkę wybrać? Liczba postów: 40 Grupa: Robimy dach Sprawdź również propozycje od Braas, który przygotował ogromny wybór pokryć dachowych, akcesoriów oraz izolacji, które na pewno przydadzą Ci się podczas budowy....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 21376 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 199

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >
/* */