co z prawem budowlanym?

« Powrót do grupy: Zanim wybudujesz dom

27 marca 2011, 13:01

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc w uzyskaniu rzetelnej informacji o tym jak blisko granicy mojej działki(o pow.0,70 a) ktoś mógł prowadzić wykopy połączone z wywozem ziemi? Przeprowadziłam się na wieś w tym roku i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłam, że teren za moją działką jest obniżony z tego powodu o jakieś 5-6m.W odległości 2m od granicy mojej działki powstała pionowa ściana a raczej prawie przepaść.Boję się że ziemia może się osuwać w tym miejscu.Miałam zamiar sprzedać tę działkę pod budowę a teraz może ona stracić na wartości z tego powodu że prowadzone wykopy(2010rok) zostawiły na sąsiednim terenie wielkie pobojowisko o różnych głębokościach(na powierzchni blisko 1ha).Wcześniej sąsiednia działka była równa wysokości mojej a teraz jest tam widok jak na wykopaliska.Całkowity bezład. Nikt wcześniej nie poinformował mnie o takich robotach.Ani właściciel sąsiedniego terenu ani firma wywożąca stamtąd ziemię, a chyba musieli mieć pozwolenie z Urzędu Gminy.Na moje pytanie o to samego burmistrza usłyszałam że sama powinnam się była tym zainteresować wcześniej a gmina nie brała udziału w ustaleniach.To dziwne bo ziemia była wywożona na śmietnisko w sąsiedniej miejscowości a to już wymaga wg mnie jakiejś zgody gminy.Mieszkałam w tej samej gminie ale odległości kilku km i pracowałam więc nie mogłam kontrolować działki bo sąsiad ją uprawiał w formie dzierżawy od paru lat.To wg. mnie nie jest w porządku.Czy są przepisy regulujące takie roboty czy mam prawo żądać zabezpieczenia ściany mojej działki(wykonie skosu,podsypanie ziemią....) Bardzo proszę o poradę co w tej sytuacji powinnam zrobić.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Ile sprzedawaliście dom? Liczba postów: 2 Grupa: Zanim wybud...
  • Praca dla Kosztorysanta Liczba postów: 33 Grupa: Zanim wybud... W takim razie jeżeli przyszedł moment na zmianę pracy, jednak chcielibyście do tego podejść w odpowiedni sposób sprawdzając sobie różne możliwości zawodowe i te...
  • Domek letniskowy Liczba postów: 32 Grupa: Zanim wybud... Coraz częściej myślimy o alternatywie dla tradycyjnego budownictwa i przy okazji trafiłem na ofertę domów mobilnych całorocznych od Vero Homes. Przeglądając inf...
  • Ile budowa domu Liczba postów: 93 Grupa: Zanim wybud... Jeśli planujecie kupić działkę pod dom, nie omijajcie tematu wypisu i wyrysu z ewidencji gruntów i budynków. Ten artykuł https://www.archon.pl/wypis-i-wyrys-z-r. ..
  • podatki i oplaty lokalne Liczba postów: 20 Grupa: Zanim wybud... Jak najbardziej jeśli prowadzimy własną działalność to ja również jestem zdania, że coraz więcej na sam temat podatków powinniśmy wiedzieć. Jak dla mnie bardzo....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20725 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 91

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >