Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc w uzyskaniu rzetelnej informacji o tym jak blisko granicy mojej działki(o pow.0,70 a) ktoś mógł prowadzić wykopy połączone z wywozem ziemi? Przeprowadziłam się na wieś w tym roku i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłam, że teren za moją działką jest obniżony z tego powodu o jakieś 5-6m.W odległości 2m od granicy mojej działki powstała pionowa ściana a raczej prawie przepaść.Boję się że ziemia może się osuwać w tym miejscu.Miałam zamiar sprzedać tę działkę pod budowę a teraz może ona stracić na wartości z tego powodu że prowadzone wykopy(2010rok) zostawiły na sąsiednim terenie wielkie pobojowisko o różnych głębokościach(na powierzchni blisko 1ha).Wcześniej sąsiednia działka była równa wysokości mojej a teraz jest tam widok jak na wykopaliska.Całkowity bezład. Nikt wcześniej nie poinformował mnie o takich robotach.Ani właściciel sąsiedniego terenu ani firma wywożąca stamtąd ziemię, a chyba musieli mieć pozwolenie z Urzędu Gminy.Na moje pytanie o to samego burmistrza usłyszałam że sama powinnam się była tym zainteresować wcześniej a gmina nie brała udziału w ustaleniach.To dziwne bo ziemia była wywożona na śmietnisko w sąsiedniej miejscowości a to już wymaga wg mnie jakiejś zgody gminy.Mieszkałam w tej samej gminie ale odległości kilku km i pracowałam więc nie mogłam kontrolować działki bo sąsiad ją uprawiał w formie dzierżawy od paru lat.To wg. mnie nie jest w porządku.Czy są przepisy regulujące takie roboty czy mam prawo żądać zabezpieczenia ściany mojej działki(wykonie skosu,podsypanie ziemią....) Bardzo proszę o poradę co w tej sytuacji powinnam zrobić.
co z prawem budowlanym?
Ostatnio na forum
- Ile budowa domu Liczba postów: 98 Grupa: Zanim wybud... Budując dom, często zastanawiamy się nad systemami wodnymi. Ważne jest, aby dobrać odpowiednie pompy do wody, które zapewnią efektywne działanie całej instalacj...
- Działka leśna Liczba postów: 4 Grupa: Zanim wybud... Zapewne słyszeliście o zasiedzeniu jako sposobie nabycia własności nieruchomości. Kwestia ta często bywa obiektem sporów. Kiedy możliwe jest przejęcie nieruchom...
- Jaki dom lepszy? Parterowy czy dwupoziomowy Liczba postów: 10 Grupa: Zanim wybud... Mam piętrowy dla mnie mega wygoda to co na dole to dla gości góra dla nas. Na dole mamy przygotowane przyłącza aby móc zmienić układ na stare lata więc będzie w...
- remont starego domu Liczba postów: 30 Grupa: Zanim wybud... Dla nowoczesnych i komfortowych warunków najlepszym rozwiązaniem są eleganckie urządzenia klimatyzacyjne https://dobraklima.com/klimatyzacja-do-a partamentu-komf...
- Domek letniskowy Liczba postów: 35 Grupa: Zanim wybud... Jeśli ktoś planuje własny dom, ale zależy mu na ograniczeniu czasu budowy, warto zainteresować się domami mobilnymi. Ostatnio natrafiłem na firmę Vero Homes - d...