jak wygłuszyc sufit?

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

9 marca 2007, 11:59

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam, mieszkam w starej kamienicy - ze stropami drewnianymi i mam problem z sasiadami. Połozyli sobie panele uzywajac jakis nieodpowiednich podkładów i teraz ja cierpie - bo słysze kazdy ich krok, nie wspominając o muzyce. Bardzo proszę o rade jak to moge wygłuszyć. Chce zrobic podwieszany sufit - ale czym wygłuszyć? wystarczy zwykła wełna mineralna?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 marca 2007, 12:04

Witam
Podwieszany sufit jest dobrym rozwiązaniem z jednym minusem... obniżamy pomieszczenie... no chyba że jest taka możliwość i nie wpłynie to na wygląd pomieszczenia.
Co do wełny mineralnej jest to odpowiedni materiał do takiego zastosowania.
Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 marca 2007, 12:08

pomieszczenie ma 2,75 także chyba nic sie nie stanie - jak bedzie nizej. obecnie na suficie wstretne kasetony styropianowe - usunąc je - czy nie trzeba?

Zgłoś | Cytuj | Link

9 marca 2007, 12:24

Zgłoś | Cytuj | Link

9 marca 2007, 12:24

Nie ma koniecznosci zrywania kasetonów- one dodatkowo izolują. Teraz trzeba zrobic "stelaż", przymocować wełne i na to płyty gips-karton, lub jakies panele- zgodnie z upodobaniem. Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 marca 2007, 12:32

Zgłoś | Cytuj | Link

9 marca 2007, 12:34

znalazłam jeszcze takie coś:
URSA AKP 3/V
"Super Cisza"

Płyty izolacyjne URSA AKP 3/V z mineralnej wełny szklanej, laminowane jednostronnie welonem szklanym w kolorze czarnym lub jasnożółtym, paroprzepuszczalne, włókna hydrofobizowane.
Zastosowanie:

Izolacja cieplna i akustyczna, np. jako wkłady dźwiękochłonne:

- ścianek działowych w lekkiej konstrukcji szkieletowej
- ścian warstwowych i fasad wentylowanych bez ograniczenia wysokości
- sufitów podwieszanych i stropów w konstrukcji legarowej
- przegród konstrukcji metalowej lub drewnianej budownictwa szkieletowego (szczególnie ścianek wysokich)
- ścian i dachów w halach stalowych

Własności:

- Współczynnik przewodzenia ciepła λD = 0,033 W/mK
- Materiał niepalny
- Reakcja na ogień: A2d0 s1
- Wyjątkowo skuteczne pochłanianie dźwięków - wykres

moze ktos to testował?

Zgłoś | Cytuj | Link

19 marca 2007, 14:03

Jest przecież powiedzenie, że "mądry Polak po szkodzie ...." Zamiast błądzić i wydawać niepotrzebnie pieniądze na działania metodą prób i błędów, lepiej pytać specjalistów i otrzymywać imienne odpowiedzi - czyż nie? A jeśli to miejsce do zadawania pytań dodatkowo zawiera wiele gotowych rozwiązań oraz informacji o produktach i technologiach, to czegóż więcej potrzeba?

A co do tematu, usuń wszystko co masz na suficie - aż do podłoża. Przy okazji sprawdź stan techniczny sufitu. Zamocuj do niego przez przyklejenie płyty dość twardej wełny mineralnej grubości 2 cm. Potem zamocuj stelaż drewniany lub z blachy ocynkowanej (wkrętami do drewna) a następnie podwieszaj wełnę mineralną miękką grubości 10 cm (stopniowo razem z mocowaniem płyt G-K). Efekt wytłumienia dźwięków zapewniony. Pamiętaj, aby płyty G-K nie stykały się ze ścianami a miały odstęp 2-3 mm, który na koniec trzeba wypełnić masą akrylową.

---------------------------------
BAZA DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB

Zgłoś | Cytuj | Link

27 marca 2007, 20:07

A CO ZROBIć - jeśli mam mieszkanie 2,5 metra - chciałem wyciszyć, ale zgody od spółdzielni nie dostałem. Mieszkamy z żoną na 3 piętrze w bloku - budowanym w latach 60, mamy nad sobą kobietę z 2 córkami, z których każda ma dziecko - i ich wieczne bieganie obijanie nas wykańcza, Słyszymy każdy ich krok, mają panele, zgody na wyciszenie nie mamy - co mamy zrobić???
Ma ktoś jakiś pomysł, a czy nawet gdybym wyciszył te kilkanaście cm to dałoby to coś? Mam wrażenie, że po ścianach też się te bobania rozchodzą.
już siły nie mamy...

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jaka najlepsza podłoga do domku jednorodzinnego? Liczba postów: 49 Grupa: Robimy stro... Większość osób myśli o podłodze jak o „wyborze wzoru”. Tymczasem podłoga to konstrukcja: warstwy, parametry i decyzje, które trzeba podjąć zanim pierwsza deska....
  • Strop Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... najelpszy jest strop monolityczny. -- Kris Polecam łaźnie laboratoryjne
  • Betonowa posadzka przemysłowa w domu Liczba postów: 141 Grupa: Robimy stro... W tej kwestii zaciekawi Was oferta firmy https://diamentowe.net.pl/elektronarzedz ia/szlifierki-glowicowe-planetarne/ Pośród ich asortymentu można wyróżnić m.in....
  • Panele Liczba postów: 156 Grupa: Robimy stro... Koniecznie zajrzyjcie w tym temacie do rewelacyjnej oferty od https://www.manufakturaborkowscy.pl/ Oferują oni wysokiej jakości gotowe panele dekoracyjne oraz m...
  • Grunt na posadzkę Liczba postów: 30 Grupa: Robimy stro... Szanowny Panie, Zastosowanie gruntu niesie za sobą wiele korzyści. Grunt sprawia, że powierzchnia jest bardziej stabilna, wolna od zanieczyszczeń, charakteryzuj...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20469 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 436

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >