ściemniacze światła

« Powrót do grupy: Robimy instalację elektryczną

21 maja 2009, 12:53

Zgadzam sie: good 0 bad

witam,
chciałabym zastosować w salonie ściemniacz do światła. żeby móc regulować natężenie światła? jaki jest koszt takiego urządzenia? i jak z jego montarzem

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 maja 2009, 10:58

Witam

Cena takiego urządzenia to ok 60zł
poszukaj na stronie ZAMEL lub F&F.Są wersje do montażu na szynie Din w rozdzielnicy lub w puszcze.

Dane techniczne:
zasilanie 230V AC
prąd obciążenia <1,5A
maksymalna moc podłączonych żarówek 350W
impuls prądowy <1sek
temperatura pracy -25÷50oC
pobór mocy 0,1W
przyłącze 3×DY 1mm2 dł. 10cm
wymiary Ø55, h=13mm
montaż do puszki podtynkowej FI60

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 stycznia 2010, 22:23

W salonie może warto też pokusić się o bardziej nowoczesne sterowanie oświetleniem - system Xcomfort. Wystarczy zakupić zestaw (bezprzewodowy przycisk i ściemniacz) oraz można dołożyć do tego pilot. Instalacja takiego zestawu jest bardzo prosta. Wszystko w miarę przejrzyście opisane jest na stronie producenta xcomfort.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

29 kwietnia 2010, 12:30

Mam duży salon więc chodzenie do włącznika, bardzo mnie denerwowało. Zamontowałem ściemniacz z możliwością sterowania pilotem od telewizora. Jest on co prawda dwa razy droższy od tych standardowych, ale się przynajmniej nie nachodzę.

Zgłoś | Cytuj | Link

3 maja 2010, 13:42

Ściemniacza światła szukaj w sklepach internetowych z oświetleniem. Osobiście uważam że to bardzo dobry pomysł,sam regulujesz natężenie światła.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

26 sierpnia 2010, 11:43

Jeżeli chodzi o zakup takiego dobrego ściemniacza to musisz ponieść koszt rzędy około 200 zł. Wychodzę z założenia że zawsze lepiej wydać nieco więcej na takie urządzenia i cieszyć się ich funkcjonalnością przed dłuższy czas.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 sierpnia 2012, 11:42

Z góry przepraszam wszystkich jeśli powtarzam temat ale niestety mimo prób nie udało mi się znaleźć potrzebnych informacji.
Potrzebuję pomocy przy podłączeniu żyrandola 3-żarówkowego wraz ze ściemniaczem. Na zdjęciu rozrysowałem przewody jakie mam w ścianach oraz oznaczenia wtyków w ściemniaczu i lampie.
Próbowałem podłączyć to na 10 sposobów z czego jeden już zakończył się reakcją bezpiecznika ;-) w związku z czym gorąca prośba o pomoc.
http://www.fotoload.pl/index.php?id=5e558e3aa2e94a94424ddc3f 874f953f92

Zgłoś | Cytuj | Link

3 września 2012, 10:24

Mniej więcej 150-200 zł za taki sciemniacz,ale myślę ze warto. W pierwszej kolejności szukaj w dobrych i sprawdzonych sklepach internetowych.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• ogrzewanie elektryczne Liczba postów: 12 Grupa: Robimy inst... Czy grzejnik łazienkowy na podczerwień może być jedynym źródłem ciepła w łazience? Mam pomieszczenie około 6 m² i zastanawiam się, czy takie rozwiązanie wystarc...
  • Kawały o elektrykach Liczba postów: 8 Grupa: Robimy inst... Kapral wchodzi wieczorem do sypialni rekrutów i pyta: - Który z was był w cywilu elektrykiem? - Ja! - zgłasza się jeden z żołnierzy. - W porządku. Jesteś odpowi...
  • jaki przewód do internetu, tv i telefonu? Liczba postów: 47 Grupa: Robimy inst... Dla tych, którzy planują zakup laptopa do 4000 zł w 2025 roku – polecam zajrzeć na https://www.wybieramlaptopa.pl/porady/18 80-jaki-laptop-do-4000-zl. To konkret...
  • Usługi elektryczne Liczba postów: 78 Grupa: Robimy inst... Prace elektryczne wymagają nie tylko odpowiednich kwalifikacji, lecz także doświadczenia oraz znajomości aktualnych przepisów. Niewłaściwie wykonana instalacja....
  • Obejmy do rur Liczba postów: 9 Grupa: Robimy inst... Świetną firmą która oferuje wysokiej jakości produkty jak m.in. metalowe opaski, obejmy montażowe SVS, obejmy zabezpieczające złącza STORZ, obejmy mostkowe typ....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20777 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 159

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >