witam, na forum pierwszy raz. mam pytanie Czy nie będąc właścicielem działki mogę być współinwestorem? Chcieliśmy z mężem na działce której właścicielem jest mąż (spadek otrzymał po ślubie) zbudować dom. Z racji tego że formalności wszelkie załatwiam ja warunki zabudowy , projekt jako inwestorów napisaliśmy mnie i męża. Wszystko było dobrze do momentu aż nie złożyliśmy wniosku o pozwolenie na budowę. Napisaliśmy w oświadczeniu o posiadanym prawie do działki dane męża ponieważ on jest właścicielem. teraz pan w starostwie powiedział że jeśli jestem współinwestorem też muszę złożyć taki wniosek ale nie chciał mi udzielić informacji co w nim umieścić bo przecież ja nie mama prawa do tej działki.Nie wiem co zrobić z tym faktem. Drugi problem to droga prywatna należąca do mojego męża i jego 3 rodzeństwa i prowadzi ona do naszej działki. Pan w starostwie powiedział że ja jako inwestor bez prawa własności nie mam prawa do tej drogi tylko mąż bo to on jest współwłaścicielem a nie ja. Boje się że będę musiała zmieniać warunki zabudowy projekt bo wszędzie figuruję jako inwestor obok męża a inaczej nie dostaniemy pozwolenia na budowę.
żona i mąż inwestorami na działce męża problem w starostwie
Ostatnio na forum
- zgłoszenie zakończenia budowy Liczba postów: 3 Grupa: Ekspert pra... zapomniałem podać jak by ktos chciał poczytać nowelizację: Dz.U. 2020 poz. 471
- Działka rolna a budowa Liczba postów: 21 Grupa: Ekspert pra... Jeżeli szukacie sprawdzonego producenta wysokiej klasy opryskiwaczy rolniczych, to polecam Wam sprawdzić stronę https://stanimpex.pl/ , gdzie znajdziecie oferte...
- Samowola budowlana – firma z polecenia Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Cześć wszystkim! Znalazłem ciekawą ofertę na stronie Kamar Kola, https://kamar-kola.pl/rolki-poliuretanow e-do-okleiniarki/ dotyczącą rolek poliuretanowych do...
- DZIAŁKA ROLNA – STATUS - PODATKI Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Założenia: 1. Kupuję stare siedlisko na działce rolnej 4000m2 (0.4 ha) (bydynek gospodarczy + budynek mieszk do generalnego remontu) 2. Nie jestem rolnikiem –...
- parking Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Firmy, które potrzebują punktu kontroli na terenie przemysłowym czy inwestycyjnym, coraz częściej wybierają takie rozwiązanie, jak kontener stróżówka. To gotowe...