Nowe centrum wypoczynkowo- handlowe VITAM’Parc

Nowe centrum wypoczynkowo- handlowe VITAM’Parc

Otwarty w 2009 roku kompleks wypoczynkowo-handlowy VITAM’Parc, zajmujący ponad 43.000 m2 powierzchni użytkowej, znajduje się we francuskim dystrykcie Neydens, zaledwie 11 kilometrów od szwajcarskiej Genewy. Czytaj dalej

 

Ten położony u podnóża Mont Salève kompleks, zaprojektowany przez hiszpańskie biuro architektów L35, pomimo swych ogromnych gabarytów, niemalże organicznie wtapia się w otoczenie. Zgodnie z oczekiwaniami ze swoich ulubionych form aktywnego wypoczynku korzystać będzie tu ponad 600 000 odwiedzających rocznie.

 

Największym wyzwaniem dla barcelońskicharchitektów było usytuowanie tego zakrojonegona wielką skalę obiektu w niezwykle malowniczejokolicy i bezpośrednim sąsiedztwie osiedla mieszkaniowego.Vitam’Parc, który w zamierzeniu miałzaspokajać wszelkie potrzeby odwiedzającychzwiązane z dobrym samopoczuciem, nie tylkooferuje połączenie usług z zakresu wellness i zajęćsportowych, lecz również sklepy i restauracje, wktórych nacisk położony jest na dobre samopoczucie.Jest to świeża koncepcja, zaś tematycznycharakter tego centrum jest odzwierciedleniemwspółczesnych trendów wypoczynkowo-rekreacyjnych.

 

Aby zapewnić możliwość zlokalizowaniaw jednym obiekcie imponującego wachlarza usługrekreacyjnych, obejmujących obok części przeznaczonejna zabiegi wellness (1.100 m2) również parkwodny z krytymi i otwartymi basenami (o łącznejpowierzchni 22.300 m2), centrum sportowe z saląścian wspinaczkowych, oraz strefę handlową o popowierzchni10 000 m2 z supermarketem, 16 sklepami, 6restauracjami i 83-pokojowym hotelem, biuro architektówzaprojektowało strukturę, która świadomie wnikawe właściwości topograficzne terenu a także częściowoje kontynuuje. Wizualne powiązanie budynków z otoczeniemoraz przestrzeni wewnętrznej z zewnętrzną jestpowracającym motywem w tej inwestycji.

 

Czytaj również: Dom Towarowy Manor w Szwajcarii

 

KONSTRUKCJA Z ETFE

 

Długa, płaska konstrukcja wsunięta pod zielonydach o powierzchni 15.000 m2 wyznacza południowo‑zachodniągranicę kompleksu, nie zasłaniającwidoku na widoczne w oddali góry. W tej części obiektuzlokalizowana jest strefa handlowa oraz centrum sportowe.Prawie dokładnie w środku płaskiego zielonegodachu wyłania się z niego transparentna wybrzuszonaforma. Pod tą kopułą znajduje się sala ścian wspinaczkowycho wysokości ponad dwóch kondygnacji,przykryta filigranową konstrukcją stalową wypełnionątransparentnymi poduszkami z ETFE (kopolimer etylen/tetrafluoroetylen).

 

Konstrukcje wypełniane poduszkamiz ETFE zastosowano w tak prestiżowym obiekcie, jakstadion Allianz-Arena w Monachium zaprojektowanyprzez Herzog & de Meuron. We Francji VITAM’Parc jestpierwszą inwestycją, w której tę technologię zastosowanona tak wielką skalę. Wysoka transparentnośćmateriału użytego w obiekcie w Neydens zapewniaobfity dopływ naturalnego światła do sali ze ścianamiwspinaczkowymi i jednocześnie umożliwia odwiedzającympatrzenie na zewnątrz, dając im uczucie, że są nawolnym powietrzu.

 

 

Do silniejszego połączenia przestrzeni wewnętrznychi zewnętrznych przyczynia się również elewacja,wykonana z zastosowaniem systemu elewacyjnego CW 50 firmy Reynaers Aluminium oraz systemudrzwi TS 57. Wielkie połacie szkła, przerywane jedyniesmukłymi profilami tego systemu i okrągłymibetonowymi filarami wspierającymi drewnianydach, zapewniają obfity dopływ światła dziennegooraz umożliwiają odwiedzającym napawaniesię krajobrazem i obserwowanie zajęć odbywającychsię w zewnętrznej części kompleksu.

 

Czytaj również: Nowoczesna willa w zachodniej Holandii

 

 

INNOWACYJNA ARCHITEKTURA

 

Po przeciwnej, północno‑wschodniej stronieznajduje się niewątpliwie najbardziej imponującai – ze względu na innowacyjną architekturę –godna uwagi część tego obiektu. Jest to delikatna,wykonana z drewna 92-metrowa konstrukcja,wypełniona 63 poduszkami z ETFE o długości do42 metrów, pokrywająca obszar krytych basenów.Ta kompleksowa konstrukcja łukowa, wznoszącasię na wysokość 16 metrów, podtrzymujezamontowane na stalowych elementach podporyz profilami aluminiowymi, pomiędzy którymi zawieszonesą trzywarstwowe poduszki.

 

Wykonanoją z tych samych materiałów co salę ze ścianamiwspinaczkowymi, lecz w znacznie większej skali(obszar membrany ma 4300 m2). Zmniejszającstrzałkę dźwigarów łukowych w kierunku środka,uzyskano falistą wzdłużną linię grzbietowąpokrycia budynku, dzięki czemu jego łagodniewygięty kształt zintegrowany jest z otaczającymkrajobrazem.

 

 

Transparentność folii ETFE ma szczególne waloryużytkowe w strefach basenów pływackich. Ponieważtransparentna membrana przepuszcza około90% promieniowania z zakresu UV-A, gwarantuje towewnątrz ciepły klimat. Możliwość jak największegootwarcia na przestrzeń zewnętrzną dają również wielkopołaciowetafle szklane systemu CW 50, zastosowanew dolnej części tego budynku.

 

 

Membrana, lekka konstrukcja drewniana i systemyReynaers wykorzystane w różnych strefachkompleksu,współgrają ze sobą, doskonale wspomagającprzenikanie się przestrzeni wewnętrznej i zewnętrznejoraz osadzenie tego obiektu w otoczeniu.

 

Odwiedzający mogą korzystać zarówno z walorówjego otoczenia, jak i z bogatej oferty usług wypoczynkowych.Ponadto użycie materiałów chroniącychzasoby naturalne oraz wysoka efektywność energetycznabudynków przyczyniły się do przyznaniainwestycji VITAM’Parc francuskiego certyfikatu HQE(Haute Qualité Environnementale, Wysoka JakośćŚrodowiska), będącego krajowym standardem zrównoważonegobudownictwa.

Źródło: Reynaers Aluminium / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator zużycia materiałów do budowy sufitów podwieszanych

Społeczność budnet.pl ma już 15832 użytkowników

Użytkownicy online (6)

gości: 147

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >