St. Peter’s Church Architektoniczne Communion Design

St. Peter’s Church Architektoniczne Communion Design

St. Peter’s Church (kościół św. Piotra) jest położony w centrum Peter’s Church, wsi zlokalizowanej w samym sercu brytyjskiej doliny Golden Valley, liczącej zaledwie 800 mieszkańców. Czytaj dalej

 

Kościół pochodzi z X wieku, ale podczas prac odkryto fundamenty wcześniejszego budynku, który prawdopodobnie znajdował się bliżej rzeki Dore. Ten zabytek klasy I ostatni raz poddano renowacji w epoce wiktoriańskiej, w związku z czym konieczne było ponowne odnowienie kościoła na miarę XXI wieku tak, aby stworzyć ekologiczny budynek o różnorodnym przeznaczeniu dla wszystkich mieszkańców wsi. Przygotowaniem i realizacją projektu zajęło się biuro architektoniczne Communion Design na czele z Alexem Coppockiem. Szkic projektu musiał uwzględniać punkt obsługi związany z programem pomocy dzieciom Sure Start, miejsce na bibliotekę publiczną, przestrzeń dla spotkań i wydarzeń organizowanych dla mieszkańców, a także miejsce, w którym mogłyby się odbywać nabożeństwa anglikańskie. 


Czytaj również: Targi 100% Design London

 

„Ze względu na wrażliwy charakter miejsca, zarówno jeśli chodzi o jego konserwację, jak i religijne przeznaczenie, zrobiliśmy wszystko, co w naszej mocy, aby ingerencja w istniejący budynek była jak najmniejsza. Staraliśmy się także ograniczyć do minimum urządzenia i instalacje konieczne do realizacji projektu poprzez zapewnienie, że każda z nich w stu procentach odpowiada naszym założeniom” – powiedział Alex Coppock.

 

 

 

Zamontowano bojler opalany drewnem, zbudowano kuchnię i toaletę dla osób niepełnosprawnych, schody i windę prowadzące na balkon na pierwszym piętrze, a także zaplecze do prac porządkowych. Aby zminimalizować wpływ instalacji na wygląd miejsca, wszystkie obiekty zaprojektowano tak, aby mogły się zmieścić w wolnostojących drewnianych skrzyniach, pokrytych amerykańskim białym dębem. W trakcie używania obiektów skrzynie są otwierane, dzięki czemu w mgnieniu oka miejsce zmienia się z XII-wiecznego ośrodka kultu w nowoczesną przestrzeń. Po zakończeniu użytkowania, skrzynie są zamykane, a miejsce ponownie spowija mistyczna cisza.

 

Czytaj również: Biurowiec o innowacyjnej elewacji na zamówienie

 

Drewniane skrzynie zaprojektowano tak, aby były lekkimi, wolnostojącymi obiektami, których przeznaczenie można zmieniać w zależności od potrzeb. Podjęto również działania gwarantujące, że konstrukcje te są zgodne z przepisami przeciwpożarowymi. Pod względem budowy, skrzynie posiadają konstrukcję szkieletową z drewna miękkiego o wymiarach 125x75 mm, wzmocnioną warstwą sklejki o grubości 19 milimetrów.

 

 

 

„Dokładne wykończenie szkieletu zapewniło stabilność strukturalną obiektów. Szkielet opiera się o drewnianą podstawę, która z kolei podtrzymuje wzmocnioną belkę. Pozwoliło to uniknąć rozkopywania tego bardzo cennego architektonicznie miejsca” – wyjaśnił Alex Coppock.

 

Czytaj również: Architektura z greckich wysp


Na zewnątrz każda skrzynia wygląda nieco inaczej. Największa i najbardziej rozbudowana z nich znajduje się w zachodniej części prezbiterium i mieści kuchnię, toaletę i windę dla osób niepełnosprawnych oraz pomieszczenie gospodarcze. Podtrzymuje ona dębową klatkę schodową i balkon na pierwszym piętrze z mostem prowadzącym do nowej biblioteki. Skrzynia pokryta została deskami z białego dębu amerykańskiego o grubości 20 mm i szerokości 100 mm, a wynik końcowy przyjęto wyjątkowo entuzjastycznie. 


 

 

„Biały dąb amerykański to gładkie drewno o prostych włóknach, które wpisuje się w program ekologicznego zarządzania lasami w Stanach Zjednoczonych. Wykorzystaliśmy go do pionowego pokrycia pudeł oraz produkcji specjalnie zaprojektowanych mebli. W efekcie wszyscy są oczarowani efektem końcowym” - powiedział Alex Coppock.

 

Czytaj również: Połączenie nowoczesności ze przeszłością

 

Meble, zaprojektowane przez Communion Design, wykonano z dębu białego lub pokryto portugalskim korkiem, dzięki czemu w nawie kościoła stworzono możliwość wystawiania dziecięcych prac. Projekt odniósł ogromny sukces – biblioteka jest niezwykle popularna, wyniki punktu Sure Start są bardzo satysfakcjonujące, a kościół nadal jest miejscem kultu, gdzie w dni robocze i niedziele odbywają się nabożeństwa.

 

 

 

Budynek kościoła jest także regularnie wynajmowany przez wiele grup, począwszy od praktykujących Tai Chi po pracowników wolontariatu. Odbywają się w nim także wydarzenia kulturalne programu Art Alive, pokazy filmowe Flicks in the Sticks, przyjęcia dla dzieci, wesela, koncerty, konferencje oraz wiele innych. Ośrodek St. Peter’s Centre, zaprojektowany przez biuro Communion Design, a wykonany we współpracy z St. Peter’s Church, radą parafialną Peter’s Church oraz radą hrabstwa Herefordshire, jest teraz naprawdę wyjątkowym miejscem.

Źródło: Questia PR / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Stalowe hale Liczba postów: 502 Grupa: Innowacje w... Uważam, że hale stalowe są przede wszystkim miejscem, w którym odbywa się handel sklepów o dużej powierzchni. Takie hale można też bardzo szybko postawić, a wię...
  • Projekt hali magazynowej Liczba postów: 89 Grupa: Innowacje w... Dużo z tego wątku się dowiedziałem. Ta wiedza na pewno bardzo mi się przyda. ________________________________ ____________________ zaproszenia ślubne glamour
  • Handel fotowoltaiką Liczba postów: 2 Grupa: Innowacje w... podpinam się pod pytanko
  • Budowa hali Liczba postów: 211 Grupa: Innowacje w... Ja ze swojej strony polecam zapoznać się z tym artykułem "najpopularniejsze gatunki stali" https://www.metalopedia.pl/artykul/najpo pularniejsze-gatunki-stali-12...
  • Jesienne dekoracje Liczba postów: 2 Grupa: Innowacje w... super linki :)

Kalkulator zużycia materiałów do budowy sufitów podwieszanych

Społeczność budnet.pl ma już 17342 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 209

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >