Czy warto założyć system "inteligentnego domu"?

« Powrót do grupy: Innowacje w budownictwie

7 września 2009, 13:45

Zgadzam sie: good 0 bad

Jestem ciekawy czy sterowanie całym domem za pomocą pilota jest rzeczywiście takie wygodne. Co z awaryjnością tego systemu? Przyznaję,że nie jest to tania inwestycja i dlatego przed montażem chciałbym dowiedzieć się o tym systemie jak najwięcej.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 listopada 2009, 12:22

mam od 4 mc zainstalowany system sterowania oswietleniem i alarmem. uważam, ze jest to świetna inwestycja. W przyszłosci planuje tez zainstalowc czujniki do ogrzewania. Poza komfortem to duza oszczednosc i poczucie bezpieczenstwa!Jeśli pytasz o awaryjność urządzeń to może warto zwrócić uwagę na wybor firmy instalującej. Ja korzystam z usług firmy IRA i do tej pory nie mialam zadnej awarii.odpukać :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 listopada 2009, 14:23

Użytkownik blackhorse napisał: Jestem ciekawy czy sterowanie całym domem za pomocą pilota jest rzeczywiście takie wygodne. Co z awaryjnością tego systemu? Przyznaję,że nie jest to tania inwestycja i dlatego przed montażem chciałbym dowiedzieć się o tym systemie jak najwAięcej.

Do tematu Inteligentnego Domu nie podchodziłbym patrząc tylko na pilot. Raczej radziłbym się skupić na samej automatyce i funkcjonalności. Pilot (panel dotykowy) to jest tylko miły dodatek, a całym sercem/mózgiem jest automatyka. Pilot czy panel jest elementem, który można dołożyć w każdej chwili.

Co do awaryjności to rynek jest zbyt młody, aby można było go dobrze ocenić. Osobiście serwisowałem kilkunastoletnią inwestycję(nie w Polsce) i siedmioletnią w Polsce. Poza przeglądem, zmianą funkcji przycisków i dołożeniu nowych elementów nic więcej nie trzeba było robić.
Oczywiście to też zależy od typu systemu jaki się wybierze. Jeżeli wybierzemy tani system, to musimy też się liczyć z większą awaryjnością. Dlatego przed wyborem polecam najpierw zapoznać się z różnymi opiniami, a nie polegać tylko na "fachowcu", który sprzedaje tylko jeden system. Gdzieś w sieci, krążą moje publikacje na temat podziału istniejących na rynku systemów i wskazówki przy wyborze.

Co do samych systemów to fakt jest to drogie i można się bez nich obejść. Z tymi systemami automatyki domowej jest bardzo podobnie jak z wyposażeniem samochodu. Nie każdy kierowca chce posiadać w swoim aucie klimatyzację, webasto, wspomaganie kierownicy, podgrzewane i elektrycznie ustawiane lusterka, elektrycznie otwierane szyby i szyberdach, ABS, ASR, poduszki powietrzne itp. Przecież bez tych dodatków też da się jeździć samochodem. Jedynie zwiększa się nasze bezpieczeństwo i komfort użytkowania, a to nie jest najważniejszy atut dla wszystkich kierowców. Tak samo jest właśnie z systemami inteligentnego domu.

Co do samej funkcjonalności, takich systemów to w sieci jest dużo ciekawych opisów np. Inteligentny Dom

Jeżeli chodzi o opinie użytkowników, to znam dużo zadowolonych mieszkańców takich domów, a jeszcze więcej zazdrosnych gości ;)To tak, w żartach.
Tak na prawdę, żeby być zadowolonym użytkownikiem takiego domu, to trzeba poświęcić trochę czasu w fazie projektowania i później w fazie doboru funkcji takiego systemu. Ale nawet jak od razu dobrze nie będziemy znali swoich oczekiwań, to praktycznie każda firma instalatorska oferuje minimum dwa programowania wliczone w cenę systemu. Cześć funkcji oczywiście możemy sami zmieniać.

Najważniejsze jest, aby dobrze przygotować projekt i przewymiarować ilość przewodów. Resztę możemy zmieniać w dowolnym momencie, ale już dołożenie jednego przewodu wiąże się małym remontem.

Pozdrawiam
Grzesiek c.h.

Zgłoś | Cytuj | Link

15 lipca 2010, 12:46

Spójrz na to od strony oszczędności. Światła w pomieszczeniach, w których nikt nie przebywa wyłączą się same. Zimą nie musisz cały dzień ogrzewać domu bo system włączy ogrzewanie godzinę przed Twoim powrotem z pracy. Jest jeszcze wiele zalet, które można wymieniać w nieskończoność...

Zgłoś | Cytuj | Link

11 czerwca 2011, 21:14

Zapraszamy do skorzystania z usług naszej firmy. Jeśli chodzi o systemy w Polsce to jak dla nas rewelacyjną ofertę inteligentnego domu ma firma Nexwell, której jesteśmy przedstawicielem. Dobrym jest to że w systemie można wybrać co ma być podłączone do systemu. Dla każdego klienta przygotujemy osobny kosztorys i rozwiązania. A co jest najlepsze w tym wszystkim to intuicyjny panel do do zarządzania, którym można samemu konfigurować system. Także oszczedność energii policzymy dla Ciebie indywidualnie. No i masz support całego sprzętu w Polsce bo to firma polska. Główną zaletą jest PRZYSTĘPNA CENA!!!

Jeżeli ktoś jest zainteresowany wykonaniem instalacji automatyki domowej na terenie Wielkopolski z użyciem systemu NEXO oferowanego przez firmę Nexwell proszę o kontakt.
Wykonujemy pełen projekt wszystkich instalacji teletechnicznych i elektrycznych zintegrowanych w jeden system tworząc w ten sposób prawdziwy inteligentny dom

Zapraszamy do zadawania pytań na naszym forum inteligentny dom

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 lipca 2011, 11:56

Jak widać, coraz więcej mamy teraz na głowie budując dom. Kiedyś martwiliśmy się głównie o materiały budowlane, ich jakość i cenę, teraz jeszcze dodatkowo o elektronikę, systemy ochrony czy odpowiedni system ogrzewania.

Zgłoś | Cytuj | Link

11 lipca 2011, 14:36

Mi osobiście w przyszłości marzy się mieszkanie w 100% zautomatyzowane.

Jestem z zawodu elektronikiem. chciałbym mieć np. automatyczne rolety, czujniki wilgotności bo jestem alergikiem w każdym pokoju głośniki podłączone do jednego źródła, śmiejcie się lecz np. w ubikacji to na pewno bym chciał :D
Nie jestem zwolennikiem czytania gazet ale muzyki bym sb posłuchał :) . Jakieś ściemniania oświetlenia i wiele wiele innych rzeczy które pomogły by mi się jeszcze bardziej rozleniwić :))

Zgłoś | Cytuj | Link

28 lipca 2011, 08:58

Witam. W związku z coraz większym zainteresowaniem systemami inteligentnych domów oraz brakiem jednego czytelnego forum postanowiłem takowe założyć. Prowadzę to forum jako osoba hobbistycznie interesująca się nowinkami technicznymi nie związana z żadną firmą. Korzystanie z forum jest bezpłatne (wymaga tylko rejestracji). Z czasem znajdą tu Państwo obiektywne informacje na temat różnych systemów. Do korzystania z forum zapraszam osoby posiadające już inteligentny dom, osoby zainteresowane jego wykonaniem, firmy instalatorskie i producentów.

Na stronach forum możliwa będzie wymiana doświadczeń jak również szybkie uzyskanie odpowiedzi na różne pytania z dziedziny automatyki domowej. Im szybciej się zarejestrujesz i dodasz coś od siebie tym szybciej forum to stanie się miejscem spotkań i wymiany doświadczeń wielu osób. Link do forum

Zgłoś | Cytuj | Link

26 września 2011, 10:27

Forum systemów automatyki budynkowej:

www.z-wavepolska.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Dom energooszczędny Liczba postów: 181 Grupa: Innowacje w... Dobra izolacja i szczelna brama w garażu (jak wspomniany system ThermoFrame) to podstawa, ale warto też pomyśleć o rekuperacji, żeby nie tracić ciepła przy wiet...
  • Osuszanie mieszkań- co radzicie ? Liczba postów: 41 Grupa: Innowacje w... Świetną firmą która zajmuje się osuszaniem po zalaniu, osuszaniem posadzek, bezinwazyjnym osuszaniem ścian, osuszaniem wilgoci technologicznej, osuszaniem piwni...
  • Adaptacja kontenerów - co o tym sądzicie? Liczba postów: 880 Grupa: Innowacje w... Dynamiczny rozwój firm często wymaga elastycznego podejścia do przestrzeni. Właśnie dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się kontenery modułowe, które...
  • Grafik komputerowy Liczba postów: 15 Grupa: Innowacje w... Wybór laptopa do pracy kreatywnej to coś więcej niż tylko mocny procesor. Czytając https://www.wybieramlaptopa.pl/porady/19 38-jaki-laptop-do-obrobki-zdjec-i-fil...
  • PRAWO JAZDY Liczba postów: 39 Grupa: Innowacje w... Temat psychoterapii wydaje się już dużo bardziej dostępny niż kilka lat temu, ale nadal wiele osób zastanawia się, jak wyglądają spotkania. Patrząc na tupsychol...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20611 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 389

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >