Ogrzewanie grawitacyjne w nowo wybudowanym domu?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

23 grudnia 2008, 12:48

Zgadzam sie: good 0 bad

Spotkałem się z takim określeniem. Ogrzewanie grawitacyjne i chciałbym się dowiedzieć czym ono jest? Czym się charakteryzuję. Wiedzących proszę o odpowiedź.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 lipca 2010, 11:14

Z tego co mi wiadomo w ogrzewaniu grawitacyjnym woda
ochłodzona przez grzejnik, wypycha wodę ogrzaną w kotle. Właściwie wiem tylko tyle :P

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 lipca 2010, 11:24

z fizyki wiadomo, ze ciepla woda idzie w gore, a zimna w dol (podobnie z powietrzem) ... ciezar wlasciwy chyba sie to nazywa ... ogrzewanie grawitacyjne, to nic innego jak system C.O bez uzycia pompy wymuszajacej obieg w instalacji ... obecnie odchodzi sie od tej formy instalacji, bo ma sporo ograniczen ... montuje sie w malych domkach, kociol na paliwo stale musi byc typu otwartego, czyli z dostępem powietrza do otwartego naczynia wzbiorczego ... rury musza miec wieksza srednice, aby pokonac opory, a grzejniki musza byc montowane wylacznie powyzej kotla ...

Zgłoś | Cytuj | Link

10 lipca 2010, 14:04

Użytkownik Krzysiek Wojnicki napisał: Radex
Dość mało klarownie wyjaśnione, wypowiedź trochę pasuje do podpisu :P

Wydaje mi się, że dość jasno.
Samoczynne krążenie wody w układzie (bez pompy) i cała masa ograniczeń:
- kocioł ustawiony w najniższym punkcie instalacji (czyli piwnica),
- możliwie centralnie w widoku z góry (żeby poziome rury były możliwie krótkie),
- rury poziome ustawione odpowiednio ze spadkami,
- dużo większe przekroje rur (koszty instalacji),
- generalnie mniejsza wydajność układów (nie ekonomiczne),
Na szczęście ten temat jest już w muzeum. Jedynym problemem dzisiejszych układów o obiegu wymuszonym, jest przerwa w dostawie prądu, ale do pomp podpina się UPS-y i to w zasadzie rozwiązuje problem.

Układy dzisiejsze można robić, jeśli chodzi o ciśnienie w rurach, jako mieszane, czyli np.: podłogówka wodna - zalecany układ otwarty (małe ciśnienie, tylko grawitacyjne) i ogrzewanie grzejnikowe (w układzie zamkniętym z naczyniem przeponowym - czynnik grzewczy = woda - pod ciśnieniem trochę sprawniej się przepompowuje i szybciej jest odpowietrzony)

Zachęcam do zapoznania się z tematem: bufor (akumulator) ciepła nazywany też wymiennikiem (moim zdaniem ostatnia nazwa trochę myląca).

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• aparaty Liczba postów: 3 Grupa: Technologie... W sumie nie wiem, czy ktoś już o tym pisał, ale ortodoncja to coraz częściej temat nie tylko dla młodzieży, ale też dla dorosłych. Tutaj znalazłam dokładny opis...
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 1002 Grupa: Technologie... Thanks for sharing a wonderful article, you need to check out live cricket tv and watch now
  • jaka oczyszczalnia jest dobra? gdzie kupiliscie pa... Liczba postów: 3 Grupa: Technologie... Wiesz co akurat Biofos Professional to biologiczny środek, który faktycznie robi robotę. Zawiera mikroorganizmy przyspieszające rozkład i upłynnianie ścieków, a...
  • renowacja wykładziny pcv? Liczba postów: 22 Grupa: Technologie... Myślę że w tym temacie warto jest zajrzeć do atrakcyjnej oferty firmy https://www.gumoplast.pl/ Jest to renomowany producent wyrobów gumowych działający na rynk...
  • Jakie kupić narzędzia? Liczba postów: 655 Grupa: Technologie... Coraz częściej widzę, że pergole pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale też dekoracyjną. Bardzo bym chciała, by mój ogród był ładny, by można było miło spędza...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 20155 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 129

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >