Połać dachu a granica dzaiłki

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

11 sierpnia 2011, 18:48

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam!
Mój dom(którego nie budowałem)jest na granicy działki. Chce na poddaszu zrobić mieszkanie (zmiana sposobu użytkowania). Dom nie ma ściany kolankowej a dach jest zwykły dwu-spadowy, a połać na szczycie jest zlicowana z murem. Robiąc ściankę kolankową muszę zrobić nową konstrukcję dachu, chce wyciągnąć połacie na szczytach ok.60cm, problem w tym że dom jest na granicy działki. Z doświadczenia wiem że w projekcie poddasza powinienem uwzględnić ogniomurek od strony sąsiada i wysunąć połaci się nie da. Jest jeszcze jedna kwestia. Między moim domem(granica działki) a domem sąsiada jest 3m, a w jego księdze wieczystej jest wpis,że owy wjazd (3m) przeznaczony jest na wspólne użytkowanie jego i moje. Czy w takiej sytuacji jest szansa że będę mógl wyciągnąc połac mojego dachu??

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

19 sierpnia 2011, 10:09

Zgadzam sie: good 0 bad

Użytkownik litman87 napisał: Witam!
Mój dom(którego nie budowałem)jest na granicy działki. Chce na poddaszu zrobić mieszkanie (zmiana sposobu użytkowania). Dom nie ma ściany kolankowej a dach jest zwykły dwu-spadowy, a połać na szczycie jest zlicowana z murem. Robiąc ściankę kolankową muszę zrobić nową konstrukcję dachu, chce wyciągnąć połacie na szczytach ok.60cm, problem w tym że dom jest na granicy działki. Z doświadczenia wiem że w projekcie poddasza powinienem uwzględnić ogniomurek od strony sąsiada i wysunąć połaci się nie da. Jest jeszcze jedna kwestia. Między moim domem(granica działki) a domem sąsiada jest 3m, a w jego księdze wieczystej jest wpis,że owy wjazd (3m) przeznaczony jest na wspólne użytkowanie jego i moje. Czy w takiej sytuacji jest szansa że będę mógl wyciągnąc połac mojego dachu??

Witam,
w pierwszej kolejności powinien się Pan udać z tym problemem do architekta. Po drugie - co jest napisane w Pana księdze wieczystej?

Zeby Panu pomóc musiałabym zobaczyć plan domu i działki oraz odpis z ksiegi wieczystej Pana i Pana sąsiada.

Pozdrawiam.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19793 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 149

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >